Ezekben a magyarországi városokban veszélyes a levegő minősége: mit tanácsolnak a szakértők?
A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján több hazai településen veszélyes vagy egészségtelen a levegő minősége.

GettyImages-157982022
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján több hazai településen veszélyes vagy egészségtelen a levegő minősége.

meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban jelentős változás nem várható.

Ezeken a településeken veszélyes a levegő minősége

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés értékelése alapján veszélyes a levegőminőség Ajkán, Putnokon és Várpalotán, továbbá egészségtelen minősítést kapott Budapest, Győr, Kazincbarcika, Miskolc, Sajószentpéter, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya, Tököl és Vác.

Az NNK azt is közölte hétfőn az MTI-vel, hogy kifogásolt a levegő minősége Dorogon, Dunaújvárosban, Esztergomban, Hernádszurdokon, Kecskeméten, Nyíregyházán, Oszláron, Pécsett, Százhalombattán, Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen.

Jelezték, hogy a meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban jelentős változás nem várható, csak azokon a helyeken lehet minimális javulás, ahol a szél megélénkül.

GettyImages-1296544077
Fotó: Rudolf Vlcek / Getty Images Hungary

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandósokra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, de veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek - tették hozzá.

Kedvezőtlen levegőminőség esetén is fontos, hogy a lakás szellőztetése csak néhány perces legyen, kereszthuzattal, legalább naponta kétszer - írták.

Kitértek arra is, hogy a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, kérve, "ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal" - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

Drasztikus változások szükségesek, hogy élhetők maradjanak a városok: le kell mondani az autók kényelméről

Teljesen autómentessé kell válniuk a városoknak, hogy a jövőben is élhetők maradjanak - vélik kutatók.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük