Orbán "jó multija" miatt Brüsszel segítségét kell kérni
Hiába kötött partnerségi szerződést a kormány sok multival, nem tudják megvédeni a munkahelyeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Februárban még a kormánnyal írt alá stratégiai megállapodást, júliusban már 1700 dolgozó elbocsátását jelentette be a Magyar Telekom. Orbán korábban arról beszélt, hogy a jó multik nemcsak a profitot veszik fel, de foglalkoztatnak is, a szerződéseket pedig éppen ennek szellemében köti a kabinet.

Orbán VIktor a Coca-Cola dunaharaszti gyárában

A Telekom most mégis leépít, a kormány pedig láthatóan tehetetlen. Ugyanezt teszi a Nokia is, szerződés ide vagy oda. Közben a Telekom végei sorra nyerik az állami megrendeléseket. A Magyar Nemzet egyik összeállítása is arra utal, a kormány többek közt a munkahelyek növekedése érdekében vezette be a stratégiai megállapodások intézményét.

Általánosságok a szerződésekben

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, minden segítséget megad a munkájukat elvesztő telekomos dolgozóknak. A tárca minden bizonnyal Brüsszelhez - pontosabban az Európai Bizottsághoz - fordul majd, hogy segítséget kapjanak a munka nélkül maradtak. Az uniónak ugyanis van olyan alapja, mellyel támogathatja a munkájukat elvesztők későbbi pályáját.

Idén februárban kötött partneri szerződést a kormány és a Telekom. Ezt maga Orbán Viktor írta alá a magyar leányvállalat tulajdonosa, a Deutsche Telekom vezérigazgatójával, Timotheus Höttgesszel. Ekkor a Portfolio.hu arról cikkezett, hogy ez túlmutat az addigi kormány-multi megállapodásokon.

E szerint a Deutsche Telekom vállalta, hogy 1milliárd eurós beruházást hajt végre Magyarországon 2018-ig. De a munkahelyteremtés valószínűleg ebben a dokumentumban is említésre került.

Az eddig nyilvánosságra került részletekből az szűrhető le, hogy ezek csak általánosságokat tartalmaznak, a cégek és az állam sem vállal bennük konkrétumokat. Legalábbis a nyilvánosság számára ismertté vált információkból erre következtethetünk. Általában arról szólnak a kontraktusok, hogy növelni kell a hazai beszállítók arányát, vagy az adott cég vállalja, hogy továbbképzi a dolgozóit. Konkért számokról és határidőkről nem tudunk. Ráadásul arról semmilyen információnk sincs, hogy a kormány cserébe milyen kötelezettségeket vállal.

Orbán Viktor számtalan multinacionális cég gyáravatóján vett már részt. Nézd meg a miniszterelnököt második legkedvesebb tevékenysége közben!

A munkahelyteremtés a cél a szerződésekkel

A munkahelyek védelmét és a beruházások, fejlesztések fontosságát a kormány minden fórumon hangoztatni igyekszik e szerződésekkel kapcsolatban, ugyanakkor konkrétumok szintjén ezek sem jelennek meg a megismerhető szerződésekben.

Bár kérdeztük a kormányt, hogy pontosan mit tartalmazott a Telekommal kötött megállapodás, választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Arra is rákérdeztünk, hogy része volt-e a megállapodásnak bármi, ami a foglalkoztatottságra vagy a leépítésekre vonatkozott.

Orbán gyárlátogatáson

Orbán már többször kikelt a multinacionális cégek ellen. 2013 novemberében a Fidesz tisztújításán "mohó multinacionális cégekről" beszélt. Egy gyöngyösi pelenkagyár avatóján azonban már egész más hangot ütött meg: " ne engedjük, hogy Magyarországon teret nyerjenek azok a gondolatok, amelyek mindenfajta megkülönböztetés nélkül a külföldiek és a külföldi beruházók ellen emelik fel a szavukat. Aki ezt teszi, az árt a hazájának, árt a városának."

A munkahelyteremtés fontosságát is kiemelte a stratégiai partnernek választott multikkal kapcsolatban a kormányfő: "A nagy nemzetközi tőkecsoportok erejére is szükségünk van. Az itt lévők közül azokkal a (…) vállalkozásokkal tárgyalunk, és kötünk stratégiai szövetséget, amelyek (…) hajlandók fejleszteni, munkahelyeket teremteni…" - erről beszélt a Vas Népének adott 2012-es interjújában.

A kormány eddig olyan cégekkel kötött stratégiai megállapodást, mint a Coca-Cola, a Richter Gedeon, a Suzuki vagy éppen a Tesco. 44 multival és hazai nagyvállalattal kötött már ilyen megállapodást a kormány. A Waberers hazai nagyvállalattal kötött szerződés alapján a szállítmányozási cég adókedvezményben részesül, így mentesül az útdíj alól.

Hogy a Telekom dolgozói komoly hányadának elbocsátása után a jó multi kategóriából átkerül-e a rosszba, nem tudni, erre egyelőre semmi jel nem utal. Az biztos, hogy eddig sokat profitált a cég kormányzati és önkormányzati tendereken. A Telekomhoz tartozó T-Systems Magyarország Zrt. például a Napi.hu gyűjtése szerint tarol a közbeszerzési eljárásokon. Ez a cég építette ki a MOL Bubi szoftvereit, a Futár utastájékoztató rendszert, de a nemzeti trafikok adatgyűjtő rendszerét is ez a cég gondozta.

Fotók: facebook.com/orbanviktor

Ezt is szeretjük