Megtudtuk a kormánytól: ezért magyar nyelvűek a bevándorlás elleni plakátok

Rád is számít a kormány.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány bevándorlásellenes kampányának részeként 333 óriásplakát fogja hirdetni, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját a külföldről érkezők. A kormány lapunknak elárulta, hogy a plakátok üzenetei magyar állampolgároknak szólnak, akik majd hírét viszik az embercsempészeknek és a bevándorlóknak, hogy mit gondol róluk az ország vezetése.

Mesteri terv. De vajon mennyi esélyed van összefutni egy migránssal? És mi van azokkal, akik munkahelyet teremtenek?

A kormány rajtad keresztül üzen embercsempészeknek és illegális bevándorlónak is

Ha még el is fogadjuk a kormány vízióját, és tényleg tízezerszám jönnek hamarosan a bevándorlók és menekültek, akik aztán itt is maradnak - legutóbb Kósa Lajos közölte, tudomása van arról, hogy nyugatról Magyarország felé az unióba lépő migránsokat fognak repülőkkel visszaküldeni hozzánk -, marad egy kínzó kérdés, mégpedig, hogy mi értelme a magyar nyelvű plakátoknak.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a Kormányzati Információs Központot, kérdésünkre pedig a következő választ adták:

"A kormány részéről a következő hetekben plakátokon megjelenő üzenetek egyúttal állásfoglalások is. Ezek között szerepel, hogy minden Magyarországra érkezőnek tiszteletben kell tartania az ország és az Európai Unió kultúráját, törvényeit, továbbá nem veszélyeztetheti a magyarok munkahelyét. Szeretnénk, ha ezek az üzenetek eljutnának minden magyar állampolgárhoz, és biztosak vagyunk benne, hogy el fognak jutni a bevándorlókhoz és az embercsempészekhez is. Magyarországhoz hasonlóan Európa több országában zajlik a társadalmi párbeszéd a bevándorlás kérdésében, ezekben az országokban a vita szintén az adott ország anyanyelvén folyik."

Tehát a kormány üzeni, add át minden bevándorlónak, mi a kabinet álláspontja a bevándorlásról.

Kérdés azonban, hogy mennyi migránssal fogsz találkozni. A számok azt mutatják, hogy sok esélyed nincs arra, hogy összefuss akár eggyel is. Pláne kevésbé fenyegető ennek fényében, hogy a munkádra pályázzanak. A sajtóban az utóbbi időben nem sok migráns tűnt fel, de akik igen, ők pont pozitív példái a beilleszkedésnek, igaz, dolgoznak, így feltehetően elvették valakinek a munkáját. Na, de sokan teremtenek is új munkahelyeket.

Ha elfogadjuk, hogy egyre több migráns jön hazánkba - akiknek többsége persze nem fog maradni -, érdemes megnézni, hogy a már itt élők mihez kezdtek magukkal.

Egyes migránsok munkahelyeket teremtenek

A Bevándorlás és integráció című tanulmányban olvasható, hogy a hazai migránsok munkaerő-piaci helyzete kifejezetten jó, körükben alacsonyabb a munkanélküliség, mint a teljes népesség körében. Az is kiderül, hogy az alacsony képzettséget igénylő fizikai munkákat - amik lenyomhatják a béreket - főleg magyar nemzetiségű, határon túlról érkezők végzik, míg a kínai vagy török bevándorlók között nagy arányban vállalkozókat találni.

Márpedig a vállalkozó pont nem munkahelyet vesz el, legfeljebb teremt. Teljesen szokványos kép Budapesten, hogy egy-egy nagyobb török gyorsétteremben magyar munkatársak dolgoznak, de ázsiaiak által üzemeltetett boltokban sem ritka a hazai munkaerő.

A fideszes exképviselő egyetért a kormánnyal, és tagadja, hogy bevándorló lenne

Ráadásul a hazánkban élő bevándorlók a tanulmány szerint képzettebbek az átlagnál. Az RTL Klub Híradó például a plakáttervek kapcsán egy Szudánból érkezett főorvost mutatott be. A budaörsi sebész attól fél, hogy ha állandósul a bevándorlóellenesség a közbeszédben, tovább kell állnia. Épp - tegyük hozzá - abból az országból, ahonnan naponta mennek külföldre orvosok, akikből már most hiány van néhány helyen.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

De ismerős lehet Daher Pierre neve is, főleg a kormány tagjai előtt. Daher Libanonból érkezett az országba, ismert orvos lett, majd 2010-ben fideszes színekben bekerült a parlamentbe. Daher az Indexnek hétvégén mondta el, hogy ő egyetért Orbán Viktorral, és valamiért magát nem tartja bevándorlónak, holott a nyolcvanas években érkezett Libanonból. Szerinte ő azért nem bevándorló, mert tanulni jött. Persze pont azzal, hogy orvos lett, munkát is kapott, így a kormány szemszögéből nézve annak idején elvette a magyarok - legalábbis egy magyar - munkáját.

Nemrég vált ismertté annak az öttagú kurd családnak az esete, akik egy éve küzdenek a kiutasítás ellen. A házaspár bevándorló Törökországból, a gyerekek már itt születtek, egyikük osztálytársai pedig a bíróságnak is levelet írtak, és együtt küzdenek azért, hogy Kaya Elif és családja itthon maradhasson. Az Elif család gyermek tagjai tanulnak. Vajon ők akkor a kormány mércéjével bevándorlók, vagy sem?

Képek: leadkép: MTI/Marjai János; Gamal Edin-Mohamed: RTL Klub/Híradó; mobilon: Facebook.com/Orbán Viktor

Ezt is szeretjük