Rengetegen halnak meg emiatt ma Magyarországon! És nagyon nem az, amire gondolsz
Alapvető problémáról van szó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orvosok tavaly decemberben a hálapénzről írtak nyílt levelet az államtitkárnak - erről részletesen itt olvashatsz -, most pedig a kórházi fertőzések miatt folyamodtak ehhez az eszközhöz.

Ma Magyarországon számos beteg hal meg a kórházakban amiatt, hogy nem megfelelő higiéniás körülmények között kezelik. Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban jelentek meg elképesztő állítások - írja az Index.

 A valóság elkeserítő

"Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. A háttérben dolgozó mikrobiológusok jelzik, hogy ellehetetlenülnek a laborok, az ÁNTSZ hálózat meggyengült, nincs szakember. Sajnos ma az is megtörténik, hogy pénzügyi okokból az orvos nem küldhet mintát a laborba, így a fertőzésre nem is derül fény" - olvasható az állampolgárokhoz intézett levelükben.

A kormány nem veszi komolyan a problémát

A levélben idézik az államtitkárt is, aki szerint "miért asszisztálnak ehhez az orvosok, miért kezdenek bele valamibe, ha az nem hajtható végre biztonsággal". Az orvosok szerint a kormány tisztában van a problémákkal, az adatokat azonban évekig eltitkolták, valamint érdemi erőfeszítést nem tesznek. Ha azonban ők nem cselekednek, akkor nekik kell.

Ezt követelik a kormánytól

Ezért felszólították az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatait és a Magyar Orvosi Kamara vezetőségét, hogy egy rendkívüli gyűlés keretében vitassák meg a problémákat, a kormányhoz pedig öt követelést intéztek.

Elsőként azonnali pénzbeli és személyzeti segítséget kérnek a fertőzések megállításához. Másodikként követelik, hogy készüljön egy nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Harmadikként kérik az ÁNTSZ függetlenségét, negyedikként pedig a fertőzéssel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát. Az ötödik pontban a teljes átláthatóságot fogalmazták meg, melyben arra szólítják fel az ÁNTSZ-t, hogy tegye nyilvánossá, mely kórházak teljesítik a minimumfeltételeket.

Ezt is szeretjük