Ekkora a baj az egészségügyben: kórházak végrehajtás alatt

Kórházak kerültek fel a NAV listájára. Végrehajtás indul ellenük.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több kórház is végrehajtás alatt áll - legalábbis ez szűrhető le abból a listából, ami a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - NAV - honlapján szerepel.

Ezek a kórházak egyre nagyobb adósságban úsznak, miközben a NAV adóvégrehajtást rendelt el ellenük. Újabb jele annak, hogy komoly gondokkal küzd a hazai egészségügy.

Kórházak végrehajtás alatt

Az mfor.hu bukkant rá arra, hogy több költségvetési intézmény, köztük számos kórház szerepel a NAV végrehajtási listáján. A NAV adatbázisa szerint jelenleg végrehajtási eljárás alatt áll a Szigetvári Kórház, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a Magyar Imre Kórház és a Keszthelyi Kórház is.

Csak ennyi információ szerepel a NAV oldalán, így azt sem teszi közzé, mekkora a tartozása az adott intézményeknek, illetve milyen fázisban tart a végrehajtás. Korábban egyébként a lappal a hivatal azt közölte, hogy "amennyiben valamely adózó a (...) közzétett listán szerepel, az ellene folyó adóvégrehajtást tényként kell kezelni".

A Magyar Államkincstár statisztikái alapján lehet arra következtetni, mekkora összeggel lehetnek adósak az érintett kórházak. E szerint a keszthelyi kórház 335 milliós adóságot nyögött szeptemberben, ami 12%-os növekedés a nyár utolsó hónapjához mérten. A legnagyobb adóssággal a Tolna megyei kórház rendelkezik, 1,5 milliárd forinttal, de a Csongrád megyei intézmény is 1 milliárd forint fölötti adósságot halmozott fel.

A kormány is érzi, baj van

A kormány egyes hírek szerint már nekiállt átalakítani az egészségügyi rendszert, de mára egészen elképesztő állapotok alakultak ki. Nemrég írtunk a várólisták hosszának csökkenéséről, ami után még mindig akár éveket is várni kell egyes műtétekre.

Rengeteg pénz hiányzik az egészségügyből, a Kórházszövetség szerint évi 400-500 milliárd forint. Ennek hiányában tovább folytatódhat az orvosok és szakdolgozók elvándorlása, és a kórházak állapotának romlása. A kormány egyes hírek szerint fizetős egészségügyi szolgáltatásokkal kezelné a brutális forráshiányt, egyelőre azonban konkrét lépések nem hangzottak el.

Ezt is szeretjük