Ez a furcsa külsejű háztáji állat olyan, mintha gumiból lenne: mesterségesen tenyésztették ki

Nagyon különlegesen néz ki ez a mesterségesen kitenyésztett állat.

Kopasz csirke
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A toll nélküli, vagy "pucér" csirkék viszonylag új fajok, melyeket a globális felmelegedés ellen tenyésztettek ki. 

A broiler csirkék helyett - amiket kifejezetten a húsuk miatt tartanak - mintegy alternatívaként fejlesztették ezeket a különleges kinézetű baromfikat, és noha már a 2000-es évek eleje óta léteznek, nem igazán terjedtek el. 

Kopasz csirkék

A gyakran fehér tollazatú broiler csirkékkel az a probléma, hogy anyagcseréjük miatt sokkal többet esznek, és gyorsabban híznak, mint más csirkék, ám ebből fakadóan a testhőjük is sokkal magasabb. Szívük extrém gyors ütemben dobog, 300-at ver percenként, és noha viszonylag "gyors" húsforrásként szolgálnak, a globális felmelegedést is táplálják. 

GettyImages-1543986

Ezeket a csirkéket ugyanis épp magas testhőmérsékletük miatt folyamatosan hűteni kell, ami miatt jelentős energiát kell elhasználni, és ezek a speciális hűtőberendezések pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a bolygó egyre melegebb hely legyen. Emiatt találták ki a toll nélküli csirkét, ami évtizedek óta megosztó faj.

Egy Izraeli genetikus, Avigdor Cahaner fejlesztette ki őket, szerinte egyáltalán nem ütközik a génetikai problémára ez a pucér baromfifaj. Valójában csak különböző, más létező fajok keresztezéséből hozta létre, a természetes kopasz nyakú tyúkokat keresztezte a közönséges broiler csirkékkel. Ennek a genetikai jellemzői már ötven éve léteznek. 

Már a 2000-es évek eleje óta nagy figyelem övezi ezeket a pucér állatokat, nem csak bizarr kinézetük miatt, hanem mert kevesebb táplálékot igényelnek, mégis gyorsan nőnek, és hőleadásuk miatt nem igényelnek speciális, energiafogyasztó hűtőgépeket sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Azonban még ez sem jelent megoldást a fogyasztótársadalom húsigényének a kielégítésére. A tollhiányuk miatt érzékenyebbek a parazitákra, a szúnyogokra, a bőrbetegségekre, a napégésre, a hőmérséklet-változásokra, és nehezen párzanak, mivel a kakasok nem tudják a tollazatuk nélkül megtartani az egyensúlyukat. 

Egyébként a valódi oka annak, ami miatt nem terjedt el ez a csirkefaj, az a kinézetük. Sokan egyszerűen természetellenesnek tartják őket, vagy gusztustalannak. A többség túlnyomó véleménye szerint a normális csirkék is elegedet szenvednek, és nem szükséges olyan változatokat létrehozni, akik még többet szenvednek még náluk is. 

Olvass tovább: a Remény Farm gazdájával, Juhász Annával beszélgettünk

Két fiatal vidékre költözik, hogy gazdálkodjon, fenntartható és tiszta élelmiszereket előállítva harcoljon a klímaváltozás ellen. A Remény Farm története nagyon mai, és rendkívül inspiráló. Az egyik alapítóval, Juhász Annával beszélgettünk.

Nem lehet megülni a paradicsomi ökobuborékban - A Remény Farm gazdájával, Juhász Annával beszélgettünk

Két fiatal vidékre költözik, hogy gazdálkodjon, fenntartható és tiszta élelmiszereket előállítva harcoljon a klímaváltozás ellen. A Remény Farm története nagyon mai, és rendkívül inspiráló. Az egyik alapítóval, Juhász Annával beszélgettünk.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük