5 letehetetlen könyv, amely átsegíthet a gyászon

A gyászt nem könnyű feldolgozni, egyedül pedig még nehezebb. A következő 5 könyv talán a segít.

Az emberek többségének sajnos már meg kellett tapasztalnia azt a fájdalmat, amit egy szeretett családtag vagy barát elvesztése okoz.

Ezekben a pillanatokban minden szó értelmetlennek tűnik, minden segítségül nyújtott kéz ellenségesnek tetszik.

Az emberek egy része ilyenkor csak a magányban talál megnyugvást, míg mások kényszeredetten keresik a kontaktust az őket körülvevőkkel. Ha te inkább magadban próbálod tisztázni, megérteni és lezárni a dolgokat, akkor ez az öt könyv talán a segítségedre lehet.

Müller Péter: Benső mosoly

Müller Péter varázsos személyiség. Egy író - vagy inkább mesélő -, aki úgy szól az olvasóhoz könyvein keresztül, hogy az valóban úgy érzi: a vállára tette a kezét, és megmutatja majd a helyes irányt.
A Benső mosoly Müller Péter egy korábbi könyve, melynek már első gondolatai meghatározzák a művet.

Hallgasd meg Singer Magdolna előadását a Thália Színházban! 
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2016. október 22. 18 óra 
Helyszín: Thália Színház, Mikroszkóp színpad  
        
Bővebb információ: www.femina.hu/feminaklub         

- Olyan könyvet szeretnék írni, amely élni segít. A valódi segítség pedig nem az, ha útilámpást adok a kezedbe, hanem, ha megmutatom, miként gyújtsd meg a lángot saját szívedben.

Élni - vagy újra élni. Hiszen bármennyire fájdalmas elveszíteni valakit, és bármilyen közhelyszerűen cseng is, tudni kell folytatni az életet - nélküle. Müller Péter segítő kezét bizonyára nem akarod majd ellökni magadtól, ő ugyanis ért ahhoz, hogy úgy szóljon hozzád, ahogy a pillanat megkívánja. Sorai számtalan élethelyzetben nyújtanak támaszt emberek sokaságának, miért ne lehetnél köztük te is?

Benső mosoly
Szerző: Müller Péter
Terjedelem: 296 oldal
E-ára: 2384 Ft

Kiadja az Édesvíz Kiadó. A könyvet itt rendelheted meg. »

Polcz Alaine: Ideje a meghalásnak, Gyászban lenni

Mészöly Miklós felesége nem volt hagyományos értelemben vett írófeleség: munkássága legalább olyan jelentőséggel bír, mint férjéé, legyen szó akár irodalmi, akár a Magyar Hospice Alapítvány elnökeként végzett munkásságáról. A tavaly elhunyt írónő számos olyan könyvet írt, amely a halállal, a gyásszal és az ezzel járó érzelmekkel foglalkozik. Ezek közül kettőt ajánlunk most a figyelmedbe.

Ideje a meghalásnak

Az 1998-ban íródott könyv központi témája a halál, mely hosszú ideig tabunak számított. Olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy hogyan bánjon az ember a haldoklóval, vagy éppen miként lehetséges feldolgozni, elfogadni a halál tényét.
A jelen emberének viszonya az élet elvesztéséhez, a gyászhoz sokat változott a múltbélihez képest, ezt a viszonyt igyekszik az írónő feltárni, megérteni, és ezáltal megértetni az olvasóval is. A tanácstalanság, az elveszettség érzése, a zavar vagy üresség, amit egy szeretted elvesztése okán érzel, mind természetes reakció. Ez a könyv talán segítségedre lehet abban, hogy jobban megértsd saját magadat a gyász idején.

Gyászban lenni

Mindenki másképp gyászol. A 21. században már nincsenek szabályok vagy kötelező rítusok, mint korábban. Ez könnyebbséget jelenthet, az ember azonban ezzel elveszített egy fontos támpontot is, amely a fájdalom kábulatában előírta, hogyan kell viselkednie az adott szituációban. Polcz Alaine Gyászban lenni című könyve feleleveníti azokat a társadalmi hagyományokat, amelyek a gyászt meghatározták, és rávilágít arra, hogy:

- Ha a bennünket ért súlyos veszteség után nem gyászolunk, (...) a tragikus veszteség nemcsak egész életutunkat, további sorsunkat, de több generáció sorsát is befolyásolhatja.

Ideje a meghalásnak
Szerző: Polcz Alaine
Terjedelem: 127 oldal
E-ára: 1680 Ft

Gyászban lenni
Szerző: Polcz Alaine
Terjedelem: 127 oldal
E-ára: 1100 Ft

A könyveket kiadja a Pont Kiadó. A könyveket itt rendelheted meg. »

Németh László: Gyász

Különleges irodalmi élményt jelent Németh László könyve, mely egy, az általánostól eltérő perspektívából közelíti meg a fájdalmat.
Kurátor Zsófi, a regény főszereplője már-már belemerevedik gyászába, amit férje és kisfia elvesztése okán érez. Az érzés kiüresedik, szereppé válik, ami bizony gyakran előfordul, még a mai világban is. Éppen erre figyelmeztet az író, illetve azt igyekszik megmutatni, hogyan is lehet - ha lehet egyáltalán - elkerülni ezt, a gyászolót kevésbé segítő magatartást. Ahogy a szerző fogalmaz:

- Fájdalmunk nem tud megfelelni önérzetünk követelésének, összetörtek akarunk lenni, amikor a szívünkben szélcsend van.

A Gyász egy olyan állapotról beszél, amelyben az ember már túl van a fájdalmán, mégis ragaszkodik a gyászhoz, nem akarja azt elereszteni. Érdekes tükör lehet a könyv mindazoknak, akik fájdalma már nem annyira friss, a gyászból mégis képtelenek kilépni.

Gyász
Szerző: Németh László
Terjedelem: 204 oldal
E-ára: 1900 Ft

A könyvet kiadja a Kráter Műhely Egyesület. A könyvet itt rendelheted meg.

Verena Kast: A gyász

Hogyan éld túl a túlélhetetlent? Hirtelen magány, szorongás és félelem tört rád, az elveszített hiánya pedig egyre kínzóbb. Verena Kast könyve fogódzókat nyújt ahhoz, hogy hogyan is indulj el a gyász feldolgozásához vezető úton. A neves svájci pszichoterapeuta korábbi tapasztalatai alapján született meg A gyász, mely valóban olyan tanácsokkal látja el az olvasót, amelyeken érdemes elgondolkodni. A körülötted teljesen megváltozott, idegennek érzett világban is találhatsz még értelmet, csak éppen arról kell magad meggyőzni, hogy érdemes keresni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az írónő ebben segít, megmutatja az irányt, az útra azonban már neked magadnak kell rálépned.

A gyász
Szerző: Verena Kast
Terjedelem: 182 oldal
E-ára: 1200 Ft

A könyvet kiadja a Park Könyvkiadó. A könyvet itt rendelheted meg. »

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük