10+1 könyvújdonság a téli estékre: karácsonyi ajándéknak is ideális
A 2022-es év végére is sok szép könyvvel rukkoltak elő a kiadók, mindegyik műfaj rajongói megtalálják a kedvencüket.

karacsonyi-konyvajanlo-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2022-es év végére számos gyönyörű és izgalmas kötettel készültek a kiadók, regények, krimik, novellák és szakkönyv is található az újdonságok között. 

A válogatásban nem egy kötet kifejezetten karácsonyra készült, a borítójuk is ezt tükrözi, olyan szépek, hogy ha ajándéknak szánjuk, becsomagolni sem szükséges. 

Julia Kelly: Az elsőbálozó utolsó tánca 

1958-ban kihirdetik: ez lesz az utolsó év, amikor az elsőbálozókat bemutatják a királyi udvarban. Több ezer mohó anya és reményekkel teli leány bombázza levelekkel az udvart, hogy kicsikarják a várva várt meghívót az év legnagyobb eseményére, ahol pukedlizhetnek az ifjú Erzsébet királynő előtt, és hivatalosan megjelenhetnek a társaságban. 

az-elsobalozo-utolso-tanca

Lily Nichols egyetemre készül, mégis rászánja magát, hogy elsőbálozó legyen, hagyománytisztelő édesanyja kedvéért végigcsinálja a báli szezont, a számtalan fényűző, de egyben fárasztó bált és koktélpartit. Közben összebarátkozik két nővel, akik nagyon is elütnek egymástól: a hűvös, zárkózott Leana Hartforddal és az ambiciózus Katherine Normannel.

Leana tökéletes külseje mögött sötét, manipulatív szándék lappang, Katherine pedig azért akar érvényesülni, hogy szüleit befogadják az elitbe. De a szezon pezsgése odalesz, amikor Lily tudomására jut egy pusztító titok, amely egész családját romokba döntheti.

Julia Kelly: Az elsőbálozó utolsó tánca
Next21 Kiadó 
4890 forint

Julia Kelly Az utolsó kert Angliában című kötetével már 2021-ben elrepített bennünket egy havas kertbe, ahol három idősíkban bontakozott ki előttünk három különleges női karakter sorsa. Új kötete is egy nem is olyan távoli korba kalauzol bennünket, mégis mintha egy romantikus, de határozottan nem csöpögős kosztümös filmet néznénk. 

Finy Petra: Rubin karácsony 

A leghidegebb télbe is meleget hozhat a karácsony, ha emberségből, derűből és reményből áll - ahogyan Finy Petra meglepetésnovellái is, amelyek újra és újra felelevenítik a karácsony semmihez sem fogható meghittségét, a családi összejöveteleket, az emelkedett hangulatot és a csendes éjbe belibbenő angyalokat.

Finy Petra: Rubin karácsony
Athenaeum Kiadó 

A karácsonyi ajánlat keretében november elsejétől Finy Petra az Athenaeum Kiadónál megjelent kötetei mellé ajándékba adják a szerző Rubin karácsony című novellagyűjteményét. A promóció a készlet erejéig, de legfeljebb 2022. december 31-ig érvényes.

Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Agatha Christie jó pár regényében és elbeszélésében a karácsonyi ünnepek hangulata, hagyományai, szokásai szolgáltatják a hátteret a bűnügyi rejtélyhez.

Hercule Poirot például vidéken tölti az ünnepeket, és egyik reggel holttestet talál a hóban. Egy hullát, amely aztán eltűnik… Majd szintén Poirot, majdnem negyven évvel később megint egy vidéki kúriában karácsonyozik, ahol a herceg ellopott rubinját kell megkeresnie. Egy keserű történet következik ezután: egy gyűlölködő család emlékezetes leírása. A szeretet ünnepén a családfőt holtan találják, és a jelenlevők közül senki sem sajnálja.

karacsonyi-krimik

Végül azért Miss Marple is felbukkan. Egy vidéki szállodában gyilkosság történik az ünnepek alatt, és csak a csavaros eszű vénkisasszony lát át a gonosztevő mesterkedésén.

Agatha Christie: Karácsonyi krimik
Helikon Kiadó
4999 forint

Ó, nem üzleti fogás ez (vagy nem csak az), hanem kis irodalomtörténeti adalék: így hirdette az angol kiadója évtizedeken keresztül Agatha Christie új könyvét. És mivel az írónő számára a karácsony különösen fontos volt, ő maga, a krimi királynője akart minden évben egy új könyvvel boldog ünnepeket kívánni az olvasóinak. Az Adventi krimik után a Karácsonyi krimik is gyönyörű borítót kapott. 

Nina de Gramont: Agatha Christie-affér 

London, 1926. A sorházak és teniszmeccsek, az előkelőségek és vadászkirándulások világában Miss Nan O’Dea a gazdag üzletember, Archie Christie szeretője lett, elcsábítva őt odaadó felesége, a közismert krimiíró, Agatha Christie mellől.

Nan és Archie a tervek szerint egy vidéki szállodában találkoztak volna, miután a férfi bejelenti válási szándékát feleségének, ám a házastársak közti vitát követően a sikeres szerzőnő váratlanul eltűnik, az eset pedig bejárja az országos médiát. Mindeközben a Nan menedékéül szolgáló szállóban is rejtélyes haláleset történik, a kirendelt nyomozó szemében pedig minden vendég gyanús lesz.

agatha-christie-affer

De vajon milyen titkokat rejt Nan O’Dea élete, és mindez hogy kapcsolódik olyan szorosan ahhoz a tizenegy rejtélyes naphoz, amelynek során Agatha Christie eltűnt? És mi történt az egyre népszerűbb íróval ez alatt az idő alatt? Miért tenné valaki tönkre egy másik nő házasságát, és miért szövögetné évekig a terveket? Meddig vagyunk hajlandóak elmenni a szerelem nevében? Mi késztet bárkit is a gyilkosságra? Milyen bűn az, amit nem tud valaki soha megbocsátani?

Nina de Gramont: Agatha Christie-affér
Európa Kiadó
5999 forint

Az Agatha Christie-affér zseniális, több idősíkon játszódó, fordulatos és felejthetetlen regény tragikus szerelmesekről, szívfájdalomról, bosszúról és gyilkosságról. Emellett pedig lenyűgözően képzeli el újra a huszadik század egyik legtöbbet vitatott megoldatlan rejtélyét.

Anne Eekhout: Mary  

Az érzékeny és intelligens Mary Shelley 1816 nyarát szerelmével, a költő Percy Shelley-vel és mostohahúgával, Claire-rel tölti Lord Byron és John Polidori házában a Genfi-tónál. A társaság tagjai között rivalizálás, féltékenység és szexuális vágy teremt különös feszültséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyik este zivatar tombol odakint, a barátok laudánummal fűszerezett bort isznak a tűz mellett, és kísértethistóriákkal szórakoztatják egymást. Lord Byron azt javasolja, mindegyikük írjon egy szellemtörténetet, Mary pedig elszántan lát munkához: felidéz egy néhány évvel azelőtti skóciai nyarat, amit barátnőjével, Isabellával töltött. A két vakmerő lány különleges fantáziavilágot teremtett, és annyira beleélték magukat a játékba, hogy néha már maguk sem tudták megkülönböztetni, mi a képzelet, és mi a valóság, és szentül hitték, hogy szörnyetegek leselkednek rájuk.

mary

A nők számára nem sok lehetőséget tartogat a 19. század elejének szigorú szabályokkal teli világa. Mary szeretőként, anyaként és alkotóként is próbál helytállni, és miközben újra elmerül emlékeinek és látomásainak világában, megalkotja a világirodalom egyik legkülönösebb és leglenyűgözőbb horrormeséjét, Frankenstein szörnyének történetét.

Anne Eekhout: Mary
Libri Könyvkiadó
4499 forint 

Regény egy kivételes nőről, aki mindennel dacolva megalkotja Frankenstein szörnyének történetét. Anne Eekhout romantikus gótikus regénye az alkotás és a fantázia mindent elsöprő erejét hirdeti, és méltó utódja a korai romantika legszebb darabjainak: az Üvöltő szeleknek Emily Brontëtól vagy a Jane Eyre-nek Charlotte Brontëtól.

Emma Lira: Bújj a bőrömbe 

1547-ben, az éj leple alatt a tenerifei barlangok egyikében egy fiatal nő ad életet gyermekének. Az őt segítő asszonyok iszonyodva kapják szájuk elé a kezüket: a kis újszülött testét tetőtől talpig szőr borítja. Ez lehet az istenek büntetése azért, mert apja szent nőre vetett szemet? Vagy talán az apja nem is ember, hanem valamiféle démon, a kutyaisten?

bujj-a-borombe

A kisfiúnak születése pillanatától újra és újra bizonyítania kell, hogy az emberek világába tartozik. Sorsa gyermekként a francia királyi udvarba sodorja, ahol az uralkodó különleges lehetőséget kínál neki: a királyi neveldébe küldi, ahol a nemesek gyerekeivel, hercegekkel és hercegnőkkel tanulhat együtt. Rövidesen utoléri a szerelem is, de vajon győzedelmeskedhet intelligenciája, kedvessége, erénye segítségével előnytelen külseje felett? És vajon érdekében áll-e bárkinek a királyi udvarban, hogy a vadember megtalálja a boldogságot?

Emma Lira: Bújj a bőrömbe
Alexandra Kiadó
4999 forint

A spanyol Emma Lira fordulatos regénye a szépség és a szörnyeteg igaz története - nem pont úgy, mint a tündérmesében.

Richard Osman: Az eltévedt golyó 

Egy újabb átlagos csütörtöki nap, amikor a dolgoknak végre vissza kellene térniük a megszokott kerékvágásba. Csakhogy a csütörtöki nyomozóklub mágnesként vonzza a bajt. Egy tíz évvel ezelőtti megoldatlan bűntény szálai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek, és egy olyan gyilkossági ügyhöz, amely holttestnek és magyarázatnak is híján van.

az-eltevedt-golyo

Eközben egy váratlanul felbukkanó új ellenség keresztezi Elizabeth útját, és választás elé kényszeríti: gyilkolnia kell, vagy meghal.

Miközben a megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) viaskodik, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és újdonsült barátokkal együtt nyomoznak. Vajon képesek lesznek megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?

Richard Osman: Az eltévedt golyó - A csütörtöki nyomozóklub 3.
Agave Könyvek 
5480 forint

Egy békés nyugdíjasfalu négy lakójának közös hobbija, hogy megoldatlan bűnügyeket nyomoznak ki. Az író első két regénye, A csütörtöki nyomozóklub és a A férfi, aki kétszer halt meg világszerte több millió példányban kelt el, és több könyveladási rekordot is megdöntött. Az eltévedt golyó a harmadik kötete. 

Sarah Pinborough: Inszomnia 

Az éjszaka csendjében ...ott lapul az őrület.

Emma képtelen elaludni.

Nézd meg, be van-e zárva az ablak.

Azóta tart, amióta közeledni kezdett a negyvenedik születésnapja.

Nézd meg, be van-e zárva az ajtó.

inszomnia

Az anyja is ugyanígy volt ezzel a negyvenedik születésnapja előtti héten. Az anyja bele is őrült, és elkövette, amire gondolni sem szabad.

Nézz be a gyerekekhez.

Vajon Emmával is megismétlődik az egész?

Miért nem tud aludni?

Sarah Pinborough: Inszomnia
21. Század Kiadó
4990 forint

Sarah Pinborough az Egyesült Királyság egyik közkedvelt, sokszoros díjnyertes írója, akinek 13 perc, Halott vagy, illetve Addig élek is című krimijei is népszerűek voltak, de a Magyarországon 2017-ben megjelent Ne higgy a szemének című kötetével aratta a legnagyobb sikert, a Netflix 2021-re hatrészes minisorozatot is készített belőle. Új kötete a kritikusok szerint ezt a krimijét is felülmúlja. 

Guillaume Musso: Visszajövök érted 

Jóvá tudja-e tenni az ember egyetlen nap alatt egy élet tévedéseit?

A harmincas éveiben járó Ethan gazdag, híres, jóképű pszichiáter. Keményen megdolgozott a sikerért. Boston szegénynegyedében nőtt fel, ahol kilátástalannak látta a jövőjét. Huszonharmadik születésnapján döntő lépésre szánta el magát: egy New York-i kiránduláson hátat fordított addigi életének, és egy forgalmas utca sarkán örökre eltűnt legjobb barátja és menyasszonya szeme elől.

visszajövök-erted

Tizenöt évvel később Ethan szédelegve ébred manhattani luxusjachtján egy ismeretlen, vörös hajú nővel az oldalán, és kezdetét veszi egy őrült, rejtélyekkel teli nap, amelynek végén egy ismeretlen férfi lelövi. És ezután...

Guillaume Musso: Visszajövök érted
Park Könyvkiadó
4299 forint 

Musso a legnagyobb példányszámban eladott kortárs francia író. Regényeit több mint negyvenöt nyelvre fordították le. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, kiadók és filmproducerek versengenek értük. A Visszajövök érted az egyik francia lap szerint a Sztárom a párom és Az Időtlen időkig ötvözete. 

Kocsis Lilla, Nagy Zoltán: Gin&Tonik és egyéb koktélok

A ginfogyasztás a reneszánszát éli, és aki szeretne elmélyülni a méltán népszerű ital történetében, mi több, egy-két igazán inspiráló gines receptet is ellesne, az ne keresgéljen tovább. A Keverd, Rázd, Öntsd! című nagy sikerű koktélkönyv alkotói és a pesti ikonikus Boutiq’Bar megalapítói, Kocsis Lilla és Nagy Zoltán nem kevesebbre vállalkoztak, mint arra, hogy ebben a hiánypótló munkájukban a ginek izgalmas világába kalauzolják az ínyenc olvasót.

gin-tonic

A könyv nemcsak az avatott ginrajongóknak, szakmabelieknek, bártendereknek igazi csemege, de azoknak is, akik még csak most ismerkednek a ginekkel. A szerzők stílusosan és alapos szakértelemmel kalauzolnak végig a gin izgalmas és fordulatokban gazdag kultúrtörténetén, a ginek típusain. Beavatnak a ginbotanika részleteibe a borókától az angyalgyökéren keresztül a kassziáig, részletesen ismertetik a gin gyártástechnológiáját, a legnevesebb ginmárkákat és azok kreatív készítőit is.

A professzionális ginalapú koktélok, gin-tonikok, otthon készíthető ginváltozatok bemutatása mellett azok sem fognak csalódni, akik a kulturált és mértéktartó alkoholfogyasztás szellemében olykor egy üdítő, alkoholmentes gin-tonik párosításra vágynak.

Kocsis Lilla, Nagy Zoltán: Ultimate Guide to Gin, Gin&Tonik és egyéb koktélok
Boook Kiadó
9990 forint

A szerzőpáros olyan kulisszatitkokat is elárul, mint például, mire érdemes figyelni a gin kóstolásakor, milyen technikával keverhetjük a legfinomabb ginalapú koktélokat, mi a titka a tökéletes gin-tonik párosításnak, vagy melyik pohár- és jégtípus dukál a kortyolgatáshoz. Sőt! Az exkluzív díszítési fogásokat is megtanulhatjuk.

Sólyom Anna: Macskabár 

Nagore élete viszontagságosan alakul: szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, és jó tíz év után visszaköltözött Barcelonába. Mivel nem tudja fizetni az albérletét, kis híján utcára kerül. Ekkor egy régi barát különleges munkahelyet ajánl neki: felszolgálót keresnek a Macskabárba, ahol délutánonként hét cica keresi gazdáját a betérő vendégek közt.

macskabar

Nagore egy kellemetlen gyerekkori élmény miatt retteg a macskáktól - helyzete azonban reménytelen, így végül egy hónapos próbamunkára szerződik. Idővel a káosznak tűnő szituáció apránként meghatározó élménnyé alakul át: a Macskabár hét macskamestere a lány kezébe adja a boldogság művészetének kulcsait. A négylábúaktól tanult képességek - többek közt a derű, a koncentráció, az alkalmazkodás - sorsfordító hatást gyakorolnak Nagore életére. 

Sólyom Anna: Macskabár - Nincs szükség hét életre - ebben az egyben is boldog lehetsz
Partvonal Kiadó
3290 forint

A szerző Budapesten született, 2012 óta Barcelonában él. Filozófus, és az írás mellett testalapú stresszcsökkentő módszerekkel, mindfulnesszel és biodinamikus craniosacrális terápiával dolgozik. A Macskabár (Neko Café) az első regénye, amely több mint 12 nyelven jelent meg Laura Stagno illusztrációival.

Fejős Éva: Hotel Bali & Eper reggelire

Dóra, Gabi, Szilvi és Judit. Az iskolában a legjobb barátnők voltak, és egy szörnyű titok örökre összeláncolta őket. Egy mámoros és tragédiába torkolló buli után fogadalmat tesznek, hogy elhagyják az országot. Menekülniük kell oda, ahol a múlt nem éri el őket, de megesküsznek egymásnak: tizenhét év múlva újra találkoznak Budapesten...

hotel-bali-eper-reggelire

A sors négyüket a négy égtáj felé veti: Dóra a földi paradicsomban, Bali szigetén kezd új életet, de ott is csak a beteljesületlen nagy szerelemre gondol. Szilvi titokban regényt ír, melyben a közös múltnak is fontos szerep jut, Gabi két sikeres és sármos férfi között őrlődik, Judit pedig megszerzi magának azt a pasit, akiről korábban még álmodni sem mert...

Letelt a tizenhét év, közeledik a nagy találkozás. Vajon megtalálták a boldogságot? Elárulhatják-e egymást a barátok a szerelemért? Mit rejt a titokzatos közös múlt, és van-e feloldozás?

Fejős Éva: Hotel Bali & Eper reggelire
Erawan Könyvkiadó
5999 forint

Két sikerregény egy kötetben! A könyv második felében a másik sikerregény, az Eper reggelire található, amelyben folytatódik a lányok története.

Kötelező olvasmányok kvíze

Ha kimondjuk a nevet, Nemecsek Ernő, kortól és nemtől függetlenül egy pillanatra mindenkinek összeszorul a szíve. A kis hercegről pedig szinte biztosan a rókára asszociálunk. A következő kvízünkben tesztelheted, mennyire emlékszel még az általános és középiskolai kötelező olvasmányokra. És talán lesz olyan közöttük, melyet felidézve kedvet kapsz majd az újraolvasáshoz.

A fotók a szerző tulajdonát képezik. 

Ezt is szeretjük