Könyvet írt a magyarokról egy francia írónő: meglepő dolgokat állít rólunk

Igaza van?

Francia könyv jelent meg a magyar néplélekről.

nagykep?cikkid=169559&kep=konyv-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország. Szorongás az eltűnés miatt címmel jelent meg Párizsban Françoise Pons kötete, amelyet kedd este mutattak be a Párizsi Magyar Intézetben. A Közép- és Kelet-Európával foglalkozó francia újságírónő esszéje a brüsszeli Éditions Nevicata kiadónak a Néplélek elnevezésű sorozatában jelent meg.

"Amikor egy szerződés a nemzeti politikák fájdalmainak bűnbakjává válik, jobb megérteni azt" - olvasható a kötet borítóján. A szerző célja az volt, hogy a Franciaországban sokszor túlozva és karikírozva bemutatott kortárs Magyarország összetettségére és finomságaira irányítsa rá a figyelmet.

A Magyarországot három évtizede rendszeresen látogató újságírónő személyes tapasztalatai és benyomásai alapján írt kötetben úgy véli, hogy a 16. századtól elszenvedett török, Habsburg-, majd szovjet elnyomás következtében az eltűnés miatti szorongás hatja át a magyarokat, amit felerősítenek a trianoni szerződés következményei, az ország területe kétharmadának és a lakossága közel 60%-ának elvesztése.

A könyv eBook változatának borítója

A magyarok a szerző szerint meg nem értettnek és áldozatnak érzik magukat, miután a traumát még mindig nem dolgozta fel az eltűnt nagyság iránt nosztalgiázó társadalom, a politikát is az identitás fennmaradásának érzése hatja át és határozza meg az irányvonalát. Ugyanakkor a magyarok nagyon szeretnek élni, a nyomasztó múlt miatti depresszió feloldásáról tanúskodnak a balatoni nyarak, a fürdőkultúra vagy a Sziget Fesztivál is.

A 90 oldalas könyv második felében interjú olvasható Ablonczy Balázs történésszel a trianoni szerződésről, Lackfi János költővel a magyarok pesszimizmusáról, Soós Eszter Petronella politológussal pedig Orbán Viktor politikájáról. A kötet bemutatóján rendezett kerekasztal-beszélgetésen a szerző mellett részt vett Deme Tamás szociológus és Marie-Elizabeth Ducreux, a francia tudományos akadémiának megfelelő CNRS kutatója.

Kép: evabouquine.wordpress.com

Ezt is szeretjük