Nagy változás jön a hulladékkal kapcsolatban: ez minden magyar háztartást érinteni fog

Közeleg a határidő.

GettyImages-1138822598

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió még 2018-ban hozott döntést arról, hogy 2024 január 1-jétől az összes tagállamban kötelező lesz a háztartási biohulladék szelektív gyűjtése, emlékeztetett a Telex.

Az új rendszer bevezetésének az a célja, hogy az összes hulladék 65 százalékát újrahasznosítsák. Mivel a magyarországi háztartási hulladék közel 30 százaléka a konyhákból származik, ez nagy változást fog jelenteni a magyar háztartásokban.

Konyhai hulladék szelektív gyűjtése

Az átállás már csak közel három hónapnyira van, de mivel egyelőre nem születtek ezzel kapcsolatos jogszabályok, kérdéses, hogy Magyarország meg fog-e tudni felelni az uniós irányelveknek. 

A háztartási biohulladék gyűjtését és átadását a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. szervezi majd, azonban egyelőre a társaság számára sem világos, hogy pontosan hogyan fog történni az átállás.

GettyImages-1407090268
Fotó: Olga Rolenko / Getty Images Hungary

Az iparági információk szerint az új rendszert nem egyszerre, hanem fokozatosan vezetik be majd az egész országban. Tehát ahol először elindul a rendszer, ott a háztartások kapnak egy úgynevezett „hulladékgyűjtő edényzetet”, vagyis egy kisebb, zárható fedelű kukát, amibe beledobhatják a biohulladékukat (például a répa- és krumplihéj, teafilter, a kávézacc, romlott étel stb.).

- A háztartások külön hulladékgyűjtő edényt kapnak, a társasházak pedig egy negyedik szemetest, a kommunális-, a papír-, a műanyag és fémhulladék gyűjtésére szolgáló kukák mellé - mondta el a Telexnek egy iparágbeli informátor.

Egyes tagállamokban már bevezették az új rendszert. Brüsszelben például már május óta kapnak ingyenes kukát és zacskót a háztartások, az így összegyűjtött biohulladékot pedig hetente egyszer szállítják el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nem EU-tagállam Izlandon is bevezették már a konyhai hulladék szelektív gyűjtését a nyár elején. Egy Reykjavíkban élő magyar nő megosztotta az ezzel kapcsolatos tapasztalatait a Telexszel: 

"Otthonra egy műanyag tárolótálcát kaptunk, ami olyan, mint egy felfordított hokedli, ebbe kell beleállítani egy papír tasakot, amibe mehet többek között a megromlott vagy megmaradt főtt, nem folyékony étel, a zöldségmaradék, vagy a kávézacc és a kukorica csutkája, utóbbiakat érdemes előtte papírtörlőbe csomagolni, különben átázik a papírtáska. A tasakot vissza lehet hajtani és bezárni, így tapasztalataink szerint nem lesz büdös."

Több milliárd tonna veszélyes anyag halmozódott fel, amit nem tudnak kezelni: magyar kutatók is dolgoznak a megoldáson

A veszélyes anyag kezelésére új megoldást dolgoznak ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük