4 könnyű, zamatos vörösbor
Hűvös estékre
Nincs kedved kimozdulni? Bújj össze a pároddal, vagy hívd át a legjobb barátnődet, és töltsétek otthon az estét egy üveg könnyű vörösborral.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy pohár vörösbor - ha nem követi még néhány - sosem jön rosszkor. Legfőképpen a hideg, unalmas, szürke téli estéken, amikor az embernek semmi kedve kimozdulni.

Ha nem megy, ne erőltesd, inkább bonts ki egyet az alábbi borok közül! Mindegyikük kitűnő választás, akár egy jó film mellé, akár kellemes beszélgetésekhez.

Etyeki Pinot Noir 2007 - Kattra Pincészet

Száraz vörösbor, melyet illatában érett, piros cseresznye jellemez. Ízében étcsokoládé és konyakmeggy fedezhető fel, kellemes édeskés, ánizsos fűszerességgel. Az elsőre erős tanninok idővel lekerekednek.
Jó ivású, de fiatal bor még, meghálálja a türelmet, csúcsát előreláthatólag két-három év múlva éri el. Két szóval kifejezve: könnyed elegancia

A pincészet

A Kattra Pincészet 1994-ben alakult családi vállalkozás. Kattra Imre és lánya, Ágnes különös gondot fordít a minőségi szőlőalapanyag előállítására, melyet a termés mennyiségének szabályozásával érnek el.
A 12 éves pincészet szőlőültetvényei az Etyeki-dombság területein helyezkednek el. A borházban tíz-harminc fős társaságokat tudnak fogadni borkóstolóra, borbemutatásra, előzetes egyeztetés alapján.

Szent Lőrinc 2007 - Ferenczy Pince

A Szent Lőrinc hazánkban nem elterjedt fajta, de osztrák szomszédainknál nagyon kedvelt. Bora esetenként hasonlóságot mutat a Pinot noir-ral, de közös származásuk nem bizonyított. Talán ez az első magyarországi palackos tétel. Fiatalos, sötétvörös szín és kifinomult meggybuké jellemzi. Szájban intenzív gyümölcsösség uralkodik, cseresznye, meggy és szeder érezhető. Bársonyos tannin, közepes alkohol, élénk savak harmonizálnak. Utóízében szedres fűszeresség vonul végig.

A pincészet

A Ferenczy Pince borait készítő Zsolt a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemre járt, majd a gasztronómiában jutott el a felsőfokú végzettségig. 2000-ben elnyerte az Év Sommelier Bajnoka címet, jelenleg pedig az Osztrák Borakadémia végzős hallgatója.

Pinot Noir 2006 - Monarchia Winery

A Pinot noir, amely Eger ígéretes fajtája, a 2006-os évben rendkívüli, cseresznye-, szilva-, sőt, a francia hordók jóvoltából kókusz- és cédrusaromákkal remekelt. A saját termésű szőlőhöz Eger legszebb ültetvényeiből válogattak, így a bor híven tükrözi a borvidék karakterét, az izgalmas savakat, a piros gyümölcsök és fűszerek ízeit és a selymes tanninokat.

A pincészet

A Monarchia Borászat 2009-ben nevet vált, és a főtulajdonos személyéhez még inkább kötődve Kovács Nimród Borászatként folytatja céltudatos, márkaépítő tevékenységét. Korszerű struktúrájú szőlőültetvényeiket az Eger-pataktól keletre, a város és Noszvaj legjobb dűlőiben telepítették.
Büszkeségük a város szent hegyén, a Nagy Egeden létesített, mintegy tízhektárnyi, ideális adottságú szőlő, amely kiválóan alkalmas a borvidék sajátosságait megjelenítő, ugyanakkor a nemzetközi borízlést kiszolgáló, világszínvonalú borok készítésére.

Portugieser 2007 - Lelovits Pince

Száraz vörösbor a délkeleti fekvésű Remete és Kammertal termőterületekről, ahol alacsony kordonos művelési módot alakított ki a pincészet. A bor a hagyományos és a reduktív technológia ötvözésével készült. Az ászokhordóban történt érlelést követően került palackba. Élénk rubinvörös, könnyed, alacsony tannintartalmú bor. A friss gyümölcsös, szilvás-meggyes jegyek mellett őrölt borsot idéző fűszeresség kíséri.

A pincészet

Az 1990-es évek végén elindított egyhektáros vállalkozás ma már 7,5 hektár területen termeli a finom nedűnek valót, köszönhetően a családi összefogásnak. Lelovits Tamás, végzett borász a hat generációra visszavezethető hagyományt igyekszik folytatni munkájában.

Mindenekelőtt a legfontosabb céljuk minőségi borokkal piacra lépni, melyeket kizárólag saját termelésű szőlőből állítanak elő.

Cikkünk a Magyar Borok Évkönyve 2009 című könyv alapján készült.

A Magyar Borok Évkönyve sorozat hét évvel ezelőtt indult útjára, és azóta minden év novemberében megjelentetik.
Árvay János neves borász szerint ahhoz, hogy koncentrált, szép legyen a bor, hét fürtöt kell hagyni a tőkén. Bizonyára igaz ez a könyvre is, mostanra ugyanis kiforrt igazi arca, idénre vált igazán ideálissá a képi és a szakmai tartalom egyensúlya. Nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackban, és frappáns leírásokkal mutatja be a borokat. Nagy szerepe van ebben a Komlósi Amina főszerkesztő által vezetett lelkes csapatnak, akik megkóstolták a borok jó részét, és pontozás nélkül minősítették azokat.

Kiadja a Bond Age Kft.
Ára 6900 forint.
Ezt is szeretjük