"Ellopták mindenemet… még a fogamat is elvitték"

Reménytelen a hajléktalanok helyzete

Mi lesz a hajléktalanokkal?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Párbeszéd Magyarországért két politikusa, Szabó Tímea és Szilágyi Péter a szabálysértési törvény módosítása ellen tiltakoztak hétfőn a parlamentben.

A két képviselő műanyag szalagokat feszített ki az ülésterem felé vezető folyosó egyik átjáróján.

Közterületről való kitiltás

Szabó Tímea elmondta, hogy ha a törvénymódosítás elfogadásra kerül, akkor a jogszabály felhatalmazza Tarlós István főpolgármestert, hogy kitiltsa a hajléktalanokat a közterületről. Az átjáró előtt egy táblát is elhelyeztek, Aki kitiltja a szegény embereket az utcáról, annak nincs helye a parlamentben felirattal.

Szilágyi Péter pedig hangsúlyozta, hogy a Fidesz egyfolytában a szegényeket és a kiszolgáltatottakat sújtja büntetőpolitikájával. A törvénymódosítás megszavazásával lehetőség lesz a hajléktalanok kunyhóit lerombolni önkormányzati fenntartású területeken.

Egyre többen vannak

Felmérések alapján a hajléktalanok otthonában, szálláson és éjjeli menedékhelyen gondozottak száma Magyarországon 2001 és 2011 között nagyjából háromezerrel emelkedett. Amíg 2003-ban 3578 hajléktalant vettek nyilvántartásba ezeken a helyeken, 2001-ben 6323 és 2011-ben közel 9500 hontalant számoltak.

Ez a szám csak egy részét jelenti azoknak az embereknek, akik valóban hontalanok, hiszen a legnagyobb problémát még mindig az egymástól való lopás okozza. Emiatt a legtöbben próbálják elkerülni a hajléktalanszállókat, és inkább az utcán tengetik a mindennapokat végeláthatatlan évekig.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanakkor több olyan eset is van, amikor a hajléktalanok csoportokat alakítanak ki, és a naponta összekoldult pénzből közösen kibérelnek egy kisebb lakást. Sokan élnek egy helyen, de legalább van tető a fejük felett. 

A szabálysértési törvény módosítása csak egy bizonyos problémára lenne megoldás, és az nem a hajléktalanok szempontja. Ezzel a főváros csak elfordítja a fejét egy nagyon is létező és súlyos problémáról. 

Ezt is szeretjük