"Ellopták mindenemet… még a fogamat is elvitték"

Reménytelen a hajléktalanok helyzete

Mi lesz a hajléktalanokkal?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Párbeszéd Magyarországért két politikusa, Szabó Tímea és Szilágyi Péter a szabálysértési törvény módosítása ellen tiltakoztak hétfőn a parlamentben.

A két képviselő műanyag szalagokat feszített ki az ülésterem felé vezető folyosó egyik átjáróján.

Közterületről való kitiltás

Szabó Tímea elmondta, hogy ha a törvénymódosítás elfogadásra kerül, akkor a jogszabály felhatalmazza Tarlós István főpolgármestert, hogy kitiltsa a hajléktalanokat a közterületről. Az átjáró előtt egy táblát is elhelyeztek, Aki kitiltja a szegény embereket az utcáról, annak nincs helye a parlamentben felirattal.

Szilágyi Péter pedig hangsúlyozta, hogy a Fidesz egyfolytában a szegényeket és a kiszolgáltatottakat sújtja büntetőpolitikájával. A törvénymódosítás megszavazásával lehetőség lesz a hajléktalanok kunyhóit lerombolni önkormányzati fenntartású területeken.

Egyre többen vannak

Felmérések alapján a hajléktalanok otthonában, szálláson és éjjeli menedékhelyen gondozottak száma Magyarországon 2001 és 2011 között nagyjából háromezerrel emelkedett. Amíg 2003-ban 3578 hajléktalant vettek nyilvántartásba ezeken a helyeken, 2001-ben 6323 és 2011-ben közel 9500 hontalant számoltak.

Ez a szám csak egy részét jelenti azoknak az embereknek, akik valóban hontalanok, hiszen a legnagyobb problémát még mindig az egymástól való lopás okozza. Emiatt a legtöbben próbálják elkerülni a hajléktalanszállókat, és inkább az utcán tengetik a mindennapokat végeláthatatlan évekig.

Ugyanakkor több olyan eset is van, amikor a hajléktalanok csoportokat alakítanak ki, és a naponta összekoldult pénzből közösen kibérelnek egy kisebb lakást. Sokan élnek egy helyen, de legalább van tető a fejük felett. 

A szabálysértési törvény módosítása csak egy bizonyos problémára lenne megoldás, és az nem a hajléktalanok szempontja. Ezzel a főváros csak elfordítja a fejét egy nagyon is létező és súlyos problémáról. 

Ezt is szeretjük