Kiszivároghattak a történelem érettségi feladatai: meg kell ismételni a vizsgát?

A mai napon lezajlott a középszintű történelem érettségi, de a hírek szerint nem volt minden rendben.

D KOS20190508013
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Órákkal az írásbeli előtt kiszivároghattak a 2019-es középszintű történelem érettségi feladatai, tudtuk meg egy most vizsgázó olvasónktól, akivel a hivatalos bejelentés előtt iskolája azt közölte, hogy valószínűleg újraíratják a teszteket. Az Index közben megírta, hogy az Oktatási Hivatal rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

Tegnap a késő esti órákban számos diák egymástól értesülhetett arról, hogy mik lesznek az érettségi esszétémái, és, bár pontos megoldókulcsot senki sem kapott, az esszé a feladatok felét teszi ki, így sokaknak óriási segítséget jelenthetett az információ. Voltak, akik kételkedtek az egyelőre nem tisztázott forrásból kiinduló, zárt csoportban terjedő füles hitelességében, melynek listája tökéletesen megegyezett a ma kiosztott feladatlapon feltüntetett esszétémákkal.

DBZOL20190506020
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ma délután az interneten több hírportál foglalkozott a témával, és diákok online fórumokon is felvetették a kérdést, ahol sokan számoltak be arról, hogy valóban azt a tájékoztatást kapták az iskolájuktól, hogy van rá esély, hogy újraíratják velük a feladatsort. Az Eduline információi szerint már kora délután, mindenféle hivatalos megerősítést megelőzően terjedni kezdett az álhír arról, hogy az Oktatási Hivatal már döntött az ügyben, és biztosan újra kell írni a középszintű vizsgát.

A Facebookon átszerkesztett képek is feltűntek, melyeken az oktatas.hu állítólagos cikke szerepelt, ám a hivatalos weboldalra ma semmilyen új információ nem került ki a lezajlott történelemérettségivel kapcsolatban. Legutóbb 2005-ben történt hasonló eset, ekkor a matematika érettségi feladatsora került ki fájlmegosztókra a vizsgát megelőző este.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Te hányasra érettségiznél?

Vajon megállnád a helyed az érettségi vizsgákon? Íme, hat kérdés, amivel tesztelheted!

Ezt is szeretjük