Pofonegyszerű számolási trükk, ami megkönnyíti az életed: ezt miért nem tanítják az iskolában?
Az egész világnak ismernie kéne - ilyen, és ehhez hasonló kommenteket kapott a hihetetlen technika.

matek tudomány számolás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A százalékszámítás sok középiskolás mumusa, és nem egy felnőtt van, akit később is kísértenek a zavaros matematikai egyenletek.

Papír, toll és számológép segítségével azért a legtöbben boldogulnak a feladványokkal, de fejben már kevesebben vállalják a kihívást. Pedig egy roppant egyszerű módszerrel el lehetne oszlatni a hozzá kötődő félelmeket.

Fordítva működik

A trükköt egy Ben Stephens nevű felhasználó osztotta meg a Twitteren, akit Matekvarázslóként ismer a közösségi oldal népe. Felvetése számok nélkül a következő: x-nek ugyanannyi százaléka y, mint y-nak az x. Ez főleg kerek, egész számoknál egyszerű, de az ügyesebbek próbálkozhatnak mással is. Lássunk pár konkrét példát.

Tudod, mennyi 75-nek a 4%-a? Fordítsd meg! 4-nek a 75%-a már nem olyan kemény dió, az eredmény pedig az eredeti kérdésre is megoldás. 4-nek a 75%-a 3, épp úgy, mint a 75-nek a 4%-a. Lehetetlen feladatnak tűnhet fejben kiszámolni, hogy 50-nek mennyi a 18%-a, de a 18 50%-a pofonegyszerű: az eredmény 9. Számolj nyugodtan utána: 50-nek is éppen 9 a 18%-a.

GettyImages-484743293

A zseniális trükk megosztóját sokan támadták, hogy egy olyan evidens számolást tett közzé, amit már úgyis mindenki ismer, feleslegesen törte magát. Azonban többen voltak azok, akik leborultak Ben okossága előtt, és nem győztek hálálkodni neki, hogy bár később, de végül is megbarátkoztak a szörnyű százalékokkal.

- Ez egy olyan trükknek hangzik, amit mindenkinek meg kéne tanulnia a középiskolában, de én is csak most, évekkel később jöttem rá, mennyire nem vagyok otthon az alapvető matematikai műveletekben sem.
- A számológépre semmi szükség.
- Azta... Matekot tanítok általános iskolában, de erre sosem figyeltem fel.
- Diplomám van alkalmazott matematikából, de erről még sosem hallottam.

Képek: Getty Images Hungary

Összezavarta az internetet a beugratós feladvány

Ha szereted a feladványokat, tégy egy próbát az alábbi fejtörőkkel, melyek közül több is alaposan megdolgoztatta az internetezőket!

Ezt is szeretjük