Így járt pórul 50 ezer család
Hol a havi 9 ezres kompenzáció?
50 ezer kismama nem küldött vissza papírt, nem tudni, hányan kapják meg visszamenőleg a pénzt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az LMP és az MSZP egyaránt arra szólítja fel az egészségügyi államtitkárságot, hogy kompenzálja a gyeden lévő kismamákat, akik közül mintegy 80 ezren az adóváltozások miatt január 1. óta kevesebb pénzt kapnak.

Mint az az LMP közleményéből kiderül, kormány a jövedelempótlék igénylésére jogosult szülők háromnegyedét nem kompenzálta január 1-ig visszamenőleg.

80 ezer helyett 19 ezren kaptak biztosan kompenzációt

Mint írják, a minimálbért kereső szülők 8900 forinttal kevesebb gyedet kapnak, miközben a minimálbér legalább háromszorosát megkeresők mintegy havi 8 ezer forinttal több gyedet kapnak idén. A "családbarát" kormány ezt a helyzetet akarta rendezni a kiegészítő pótlékkal, és bár az akkori NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága úgy számolt, hogy 80 ezer olyan szülő van, aki kompenzációra szorulna, az OEP csak 40 ezer támogatásban részesülőnek küldte ki az igénylőlapot, közülük pedig 29 ezren küldték vissza a nyomtatványt.

- Szakértők szerint a rendkívül bonyolult jogszabály sokakat megoldhatatlan helyzet elé állított. A beérkezett kérelmezők közül mindössze 19 ezren kaptak január 1-ig visszamenőlegesen kiegészítést, azt is leghamarabb áprilisban - teszik hozzá.

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy ha már egy ennyire bonyolult, átláthatatlan rendszert hoztak létre, legalább tegyenek meg mindent azért, hogy a kismamák minél hamarabb és minél egyszerűbb eljárás keretében jussanak hozzá az elmaradt kompenzációhoz - írja a párt.

Megpróbáltuk kideríteni, mi az oka annak, hogy csak ilyen kevés kismama jutott hozzá a kompenzációhoz, ám kérdésünkre az egészségügyi államtitkárság cikkünk megjelenéséig nem adott választ.

Közleményükben viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a kormány döntését követően minden olyan kismama részére elküldték a nyilatkozatot, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást.

A hivatalok felhívták a figyelmet arra is, hogy a nyilatkozatokat a lehető legrövidebb időn belül, de a legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán - vagy személyesen - vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez.  A jogszabály szerint januárig visszamenőleg az kapja meg a kompenzációt, aki a május 31-i határidő lejártáig igényelte. Aki a határidő lejárta után nyújtotta be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem.

Mindenki megkapja, de...

A hibásan kitöltött nyomtatványok esetén minden esetben felhívta az OEP az érintett figyelmét a hiánypótlás szükségességére. Aki azonban benyújtotta az igényét május 31-ig - akár hibásan, akár hibátlanul -, és jogosult a jövedelempótlékra, az megkaphatja visszamenőlegesen a jövedelempótlékot - hangsúlyozta az államtitkárság. Ez 29 ezer embert jelent, ennyien nyújtottak be kérelmet az OEP-nek. Ha 80 ezer kismamával számolunk, akkor az azt jelenti, hogy 50 ezer család ütheti bottal a havi 9 ezer forintos kompenzációt.

Már ha a 80 ezres szám igaz. Az egészségügyi államtitkárság ugyanis arra nem tér ki, hogy hány embernek küldték ki a dokumentumot, csupán annyit írnak: az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a kormány döntését követően minden olyan kismama részére elküldték a nyilatkozatot, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást.

Az államtitkárság hozzátette: a kismamák továbbra is igényelhetik a jövedelemkompenzációt, viszont már nem jár januárra visszamenőleg, csak a kérelmezést követő hónaptól.

Mi a gond?

A problémának, ahogy az államtitkárság is említi, egyik oka lehet, hogy a kitöltés valóban meglehetősen bonyolult, és ezt maga az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ismerte be közvetve.

Miután kiderült, hogy a fizetésekre vonatkozó, 2012-ben életbe lépő adóváltozások miatt mind a gyes, mind a tgyás összege csökkent, az OEP közölte, a kismamák januárig visszamenőleg egy összegben kapják meg a kiegészítést.

Ők is megmondták, hogy bonyolult a kitöltés

Azonban nem sokkal később közleményben kérték a médiumokat, hogy hívják fel a figyelmet a nyilatkozatok helyes kitöltésére. Mint közölték, sokszor hiányosan, hibásan és a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozattal ellentétesen kitöltve kerültek vissza a nyilatkozatok a folyósító szervhez. Az ilyen nyilatkozatokat tisztázni kell, ami sok időt vesz igénybe.

- A jogszabály szerint a jövedelempótlékot csak az ellátással egyidejűleg lehet kiutalni.

Akinek az ellátásra való jogosultsága időközben lejárt, de a jövedelempótlékra jogosultságot szerzett, április elején számára is kifizetik az őt megillető összeget - ígérték akkor.

Havi 9 ezer forintos mínusz

Mint megírtuk, ahhoz, hogy szinte hajszálpontosan ugyanannyi gyedet kapjanak januárban a szülők, mint amennyit tavaly decemberben, átlagosan bruttó 167 ezer forintos jövedelem kell.

Havi 100 ezer forintos bruttó jövedelem után tavaly decemberben 71 350 forint gyed járt, amiből 61 815 forintot kaptak kézhez. Januárban a bruttó összeg maradt 71 350 forint, abból azonban mindössze 52 799 forint marad, vagyis havonta 9 ezer forintot buktak a kismamák az adójóváírás eltörlése miatt, és a közlemények alapján ez az a pénz, amire még mindig tízezrek várnak.

Ezt is szeretjük