Ha ilyenkor fog meg a rendőr, nagyon megütheted a bokád
Pedig te is csináltad már
Ha kiskorúként iváson kapnak, az következményekkel jár.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes, hogy már azelőtt kíváncsi vagy az alkoholra, mielőtt betöltenéd a 18. életévedet, és nagyon kevés tizenéves mondhatja el magáról, hogy még soha nem ivott szeszes italt.

Ám tudnod kell, hogy a kiskorúak alkoholfogyasztása következményekkel jár, amennyiben rajtakap a rendőr, és ezek súlyos esetben téged is közvetlenül érintenek.

Kit büntetnek meg?

Ha a rendőr gyanítja, hogy alkoholt fogyasztottál, vagy a részegség jeleit mutatod, bármikor igazoltathat és megszondáztathat, és amennyiben kiskorúként kimutathatóan ittál, lépéseket is tehet. Először is kikérdez majd, hogy honnan szerezted az italt - mivel Magyarországon tilos a 18. életévét be nem töltött fiatalokat alkohollal és dohányáruval kiszolgálni, meg kell tudnia, ki szegte meg ezt a szabályt.

Ha boltban vagy valamilyen vendéglátóegységben ellenőriznek, a pultos és a tulajdonos csúnyán megjárhatja: pénzbírságot szabnak ki rá, sőt, akár még az alkoholárusítási vagy a működési engedélyét is bevonhatják.

Amennyiben közterületen fogyasztottál szeszes italt, az egy plusz rossz pont, ilyenkor valószínűleg írásban figyelmeztetnek majd a szabálysértésre, ha korábban még nem történt hasonló. Ebben az esetben is el kell majd mondanod, hogy hol vetted az alkoholt, a hely pedig hamarosan hatósági ellenőrzésre számíthat.

Mi történik veled?

Kiskorúként az alkoholfogyasztásért személy szerint rád nem szabnak ki pénzbírságot vagy más büntetést, de a rendőr valószínűleg hazavisz majd, és elbeszélget a szüleiddel. Ha egyszeri esetről van szó, jó eséllyel megússzátok egy figyelmeztetéssel.

Indokolt esetben azonban sajnos elmarasztalásra számíthatnak a gondviselőid kiskorú veszélyeztetése és gondatlanság miatt, és az ügy a gyámhatóságon folytatódhat, ahol pénzbüntetést szabhatnak ki, legrosszabb esetben pedig akár a felügyeleti jog megvonását is eszközölhetik.

Ezt is szeretjük