A történelem 3 legkínosabb politikai botránya

A hatalom és a pénz elveszi az ember eszét - erre nem egy példát találni a történelemben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Választási csalások, korrupt politikusok, gazdasági érdekekből elkövetett gyilkosságok - a történelemben nem egy példát találni arra, hogy a pénz és a hatalom iránti vágy valóban képes elvenni az ember eszét, illetve befolyásolni józan ítélőképességét. Nem volt ez másképp az alábbi három esetben sem, melyeket ma is a történelem legszégyenletesebb botrányai között tartanak számon.

Az elnök emberei, avagy a Watergate-ügy

Richard Nixon 1969-ben költözhetett a Fehér Házba, és elnöksége meglehetősen jól indult: nyáron embert küldött a Holdra, és megkezdte az amerikai katonák kivonását Vietnámból.

Nixon elnökségének idején dübörgött a gazdaság, csökkent az infláció és az adó, az elnök tehát magabiztosan várhatta az 1972-es választásokat, melyeken ráadásul toronymagasan nyert. Mindezek fényében végképp érthetetlen, mi is késztette arra, hogy a törvényt figyelmen kívül hagyva kémkedjen ellenfelei után.

A botrány akkor pattant ki, amikor Nixon emberei betörtek Larry O'Brien demokrata pártelnöknek a washingtoni Watergate-házban lévő irodájába, hogy ott lehallgató készüléket helyezzenek el. Az ügy a Washington Post két újságírójának és informátoruknak, az FBI-nál dolgozó, Mély Toroknak nevezett W. Mark Feltnek köszönhetően került napvilágra, Nixonról pedig kiderült, hogy nem csupán tudott a dologról, de ő rendelte el az akciót is.
A Watergate-ügy példátlan következményei miatt a történelem legnagyobb port kavart eseménye - sem előtte, sem utána nem fordult elő, hogy amerikai elnöknek idő előtt kellett volna lemondania hivataláról.

Két víz között - a Panama-botrány

A francia Ferdinand de Lesseps hőssé vált a Szuezi-csatorna megépítésével, és bűnbakká azzal, hogy belebukott a Panama-csatorna megvalósításába.

Ferdinand de Lesseps és a Panama-csatorna

Az Atlanti- és Csendes-óceánt összekötő vízi út terve nagy népszerűségnek örvendett, hiszen jelentős könnyítést jelentett az amerikai kontinens keleti és nyugati partja közötti közlekedésben. A Panama-csatorna kivitelezésével a tervezőt, Ferdinand de Lesseps-t bízták meg, ő azonban alábecsülte a várható költségeket: az előirányzott bő 800 millió frank - mint később kiderült - legfeljebb csak a munkálatok felét fedezte volna. 1888-ra világossá vált, hogy a pénz nem lesz elég. A csatornaépítő társaság csődbe került, a kisrészvényesek pedig az egész vagyonukat elvesztették.
Kormányzati közreműködéssel egy darabig még sikerült eltitkolni a pénzügyi nehézségeket - ezzel azonban a francia kormány is nagyot bukott, hiszen az egész országot lehetetlen helyzetbe sodorta. A Panama-botrány kirobbanása után lemondott a kormány, Lesseps-t öt évi börtönre ítélték, a Panama-csatornát pedig végül az amerikaiak fejezték be 1913-ban. A költségek elérték a 375 millió dollárt, így a csatorna az USA addigi történetének legdrágább építészeti beruházása volt.

Franciaország szégyene, avagy a Dreyfus-per

A tömeghisztériát és antiszemita hangulatot kiváltó Dreyfus-pert a 19. századi Franciaország legnagyobb politikai válságát okozó pereként tartják számon, mely közel tíz évre megosztotta a társadalmat.

Alfred Dreyfus

Alfred Dreyfus egy elzászi zsidó textilgyáros gyermekeként látta meg a napvilágot. Amikor szülőföldjét 1871-ben az újonnan megszülető Német Császársághoz csatolták, családja inkább Franciaországot választotta hazájául. A hadseregben gyorsan a kapitányi rangig jutó Dreyfus-nak ez lett a veszte: zsidó származása miatt megbízhatatlan személynek tartották. Amikor 1894-ben szigorúan bizalmas katonai információk szivárogtak ki a németekhez egy új francia ágyúról, természetesen őt vették elő. Letartóztatták, kémkedés és hazaárulás vádjával azonnal elítélték, majd életfogytiglani kényszermunkára Francia-Guyanára száműzték.

Az ügyet két év múlva egy Picquart nevű ezredes - saját karrierjét is kockára téve - vette újra elő, és bebizonyította, hogy az egyik perdöntő bizonyíték egyszerű hamisítvány. A tisztet megpróbálták áthelyezni, ezzel elhallgattatni, a botrány kipattanását azonban akkor már semmi sem akadályozhatta meg: a franciák két táborra oszlottak, és a Dreyfus-pártiaknak - közöttük Émile Zola írónak, akit ezért még börtönre is ítéltek - sikerült elérniük a perújrafelvételt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nacionalisták vereséget szenvedtek, a kapitány amnesztiát kapott, majd - milyen furcsa a sors - megkapta a Becsületrendet is. Az első világháború kitörésekor már tábornoki rangban szolgált abban a hadseregben, mely korábban a vesztét kívánta.

Ezt is szeretjük