Kilátástalanság: ennyi ember kerülhet utcára
Nem lesz hosszabbítás?
Az illetékesek szerint háromszáz ember kerülhet utcára. Hiába kért hosszabbítást a KDNP?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Véget ért a kilakoltatási moratórium, és mivel kormányzati döntés nem született a moratórium meghosszabbításáról, a hatályos szabályozás szerint megkezdődött a bíróságok által jogerőre emelkedett döntések végrehajtása. Az idén háromszáznál kevesebb kilakoltatásra lehet számítani - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara csütörtökön az MTI-vel.

A kilakoltatási moratórium a három téli hónapra vonatkozik, március 1-jétől november 30-ig végrehajtják a jogerős bírósági ítéleteket, és ha a bíróság egyértelműen a kilakoltatás mellett foglal állást, akkor kilakoltatják az adósokat - olvasható a kamara közleményében, amely kitér arra is, hogy a kilakoltatások ügyében eljáró végrehajtóknak nincs joguk mérlegelni az ügyek hátterét.

A végrehajtók csak abban az esetben állhatnak el a végzés foganatosításától, ha erre külön bírói végzés érkezik, amely mentesíti az adóst a végrehajtási eljárás lefolytatása alól.

Így tolhatják el

Az adósok az ügyükben eljáró bíróságnál kezdeményezhetik a végrehajtás felfüggesztését, ha megfelelő dokumentációkkal igazolni tudják, hogy az eljárás során nem sújtották őket rendbírsággal, és van olyan méltányossági körülmény, amely okot ad a végrehajtás felfüggesztésére.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikái szerint tavaly az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma 250 alatt maradt. Várhatóan a moratórium végeztével sem emelkedik meg ugrásszerűen a kilakoltatások száma.

Az előzetes statisztikai adatok szerint a korábbi évekhez hasonlóan az idén is várhatóan háromszáz alatt marad a kilakoltatások száma.

Ez előreláthatólag 10%-os emelkedést jelent az elmúlt évi számokhoz képest, összhangban a beérkezett ügyek számának 10%-os növekedésével.

Ezt is szeretjük