Leküzdheted a kiközösítést: 3 dolog, amit meg kell tenned
Elmondjuk, mit tegyél, ha úgy érzed, hogy kívülálló vagy az osztályban, és változtatnál ezen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy közösségben, például egy osztályban szinte elkerülhetetlen a klikkesedés. Ennek egy erőteljesebb formája az, ha egyetlen személyt közösít ki egy nagyobb csoport.

Ha úgy érzed, te is ennek estél áldozatául, ne csüggedj, mert nincs minden veszve. Nézd meg, mit tehetsz, ha ilyen helyzetbe kerültél.

Gondold át!

Először is, ha úgy érzed, mindenki ellened fordult, alaposan magadba kell nézned, és végig kell gondolnod, hogy ez tényleg így van-e. Vizsgáld meg magadban, miért érzed úgy, hogy kiközösítettek, és próbálj rájönni, vajon tényleg ez a helyzet áll fenn, vagy csak te érzed így.

Ha arra jutsz, hogy tényleg csak túlreagálod a dolgot, akkor nézd meg, min változtathatnál. Próbálj egy kicsit nyitottabb lenni, közeledni a többiek felé, és mutatni, hogy bátran barátkozhatnak veled. Igyekezz túllenni a rossz érzésen - ez úgy mehet a legkönnyebben, ha először egy, majd fokozatosan több barátot szerzel.

Ha viszont alaposan végiggondolod a helyzetet, és még mindig úgy érzed, hogy nem alaptalanok a félelmeid, vagyis tényleg kiközösítettek, akkor se ess pánikba, mert van megoldás a kellemetlen helyzetre.

Változtass!

Az első és legfontosabb dolog, amit tudnod kell, ha úgy érzed, kiközösítettek, az az, hogy ez miért történt. Ha nem foglalkoznak veled az osztálytársak, lehet, hogy te sem mutatsz sok hajlandóságot arra, hogy velük légy. Próbáld félretenni a félénkségedet, és nyitni feléjük: légy benne a közös programokban, vagy járj el olyan szakkörökre, foglalkozásokra, ahová a többiek is.

Ha a közösség aktív tagjává válsz, máris sokkal több lehetőséged nyílik arra, hogy megismerd őket, és magadból is többet mutass nekik. Állj ki magadért, és vállald a véleményedet, de tartsd tiszteletben a többiekét is. Ez szimpátiát ébreszt az osztálytársakban, és valószínűleg úgy oldódik majd meg a helyzet, hogy észre sem veszed.

Kérj segítséget!

Előfordulhat, hogy valami olyan dolog a probléma forrása, amit már nem tudsz megoldani saját erődből, egyedül. Ilyenkor mindenképpen avasd be a szüleidet, és kérd a tanácsukat. Mondd el nekik, hogy mi a helyzet, és kérdezd meg, hogy ők mit tennének, ha a helyedben lennének.

Amikor már annyira elfajulnak a dolgok, hogy a szülők támogatása is kevésnek bizonyul, akkor az osztályfőnök segítségét is kérheted. Fontos, hogy tisztában légy vele, melyek azok a helyzetek, amikor nem szabad egyedül kísérletezned a megoldással, hanem be kell vonnod a felnőtteket is.

Ezt is szeretjük