Kicsapta a biztosítékot a kormány újabb 800 milliós kérdőíve
Tízpontos kérdőívet kapunk hamarosan. Az ellenzék szerint parasztvakítás a szociális konzultáció.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány minden választópolgárnak tízpontos kérdőívet küld ki, amelyre várják a választ. A kérdőívvel az a céljuk, hogy "közösen találjanak választ a legfontosabb kérdésekre és problémákra".

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta: döntést ugyan az Országgyűlés fog hozni, a felelősség is őt terheli, azonban szükség van az emberek bölcsességére is ahhoz, hogy a legmegfelelőbb döntések szülessenek meg.

A kérdőívet jövő héten kezdik kiküldeni, azt minden 16. életévét betöltött állampolgár megkapja.

Parasztvakítás

A kérdéseket átolvasva talán a legfeltűnőbb: úgy fogalmazták meg azokat, hogy rögtön sejthető, mi lesz rájuk a válasz.

llyen például a gyógyszergyárakra vonatkozó kérdés is, amely a következőképpen hangzik: Vannak, akik szerint a gyógyszergyárak lobbiját meg kell törni, mert sok milliárdot vesznek ki az emberek zsebéből. Vannak, akik szerint a drágább gyógyszereket erőltetik rá a betegekre saját extraprofitjuk érdekében. Mások szerint nincs szükség arra, hogy a gyógyszergyártókkal szemben az állam föllépjen. Ön mit gondol?

További probléma a kérdésekkel, hogy némelyik esetben olyan tényezőkre kérdeznek rá, amelyekről már született döntés. Ilyen például a segélyezés, amelyről a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramban is szó esik.

- Parasztvakítás - közölte a kérdőívről lapunkkal az LMP. A párt szerint a dokumentum kiküldése a társadalmi vita kiüresítése és megcsúfolása. A kérdésekről úgy vélekedtek, sugalló kérdések, melyekben benne van a válasz.

A párt szerint a kérdőívek kiküldése helyett érdemi párbeszédet kellene folytatni a szociális partnerekkel, civil szervezetekkel vagy az Országos Érdekegyeztető Tanácssal.

Hajmeresztő

Hasonlóan vélekedik a kérdőívről az MSZP. Tukacs István, a párt országggyűlési képviselője lapunknak elmondta, olyan kérdéseket kiküldeni a választóknak, amilyenek ezen a kérdőíven szerepelnek, illetlenség és a választók lebecsülése. Az emberek ugyanis észre fogják venni, hogy nem véletlenül úgy tették fel a kérdéseket, ahogy.

Tukacs István hozzátette: "ezt a kérdezgetést" hajmeresztőnek tartja. A képviselő is hangsúlyozta, hogy a társadalmi vitának megvannak a maga fórumai, ilyenek a szakmai kerekasztalok vagy az Országos Érdekegyeztető Tanács.

Felvetésünkre, hogy a kormány azért küldhetett ki olyan kérdéseket is, melyekről már született döntés, hogy később, a kormány számára kedvező válaszok után hivatkozhassanak arra: ezt a nép akarta, közölte: ez az egész nem más, mint merő propaganda, nem társadalmi vita.

Ellenőrizhetetlen eredmények

Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint egyértelmű, hogy a kérdőívre adott válaszokkal kívánja a kormány legalizálni a várható megszorításokat. Sneider kiemelte: aggályos továbbá, hogy akárcsak az alkotmányozó kérdőíveknél, úgy várhatóan ez esetben sem ellenőrizhetik majd sem a politikai pártok, sem más szervezetek az eredményeket. Így fennáll a lehetősége annak, hogy a kormány mást mond majd, mint a valóság. 

800 millió forintba kerülhet

A kérdéseken neked is érdemes elgondolkodnod. A visszaküldésre június 15-áig van lehetőség, a kiértékelés június 30-ával bezárólag történik meg. A költségeket illetően Szijjártó Péter elmondta, azok nem haladják majd meg az alkotmányozó konzultáció költségeit, a 800 millió forintot. Sneider Tamás erre ennyit mondott: ilyen pontatlan kérdések kiküldése 800 millió forintot nem ér meg.

Ha kíváncsi vagy a kérdésekre, ezen a linken tekintheted meg őket.

Ezt is szeretjük