Orbán, Bajnai, Vona és Gyurcsány is értékelt

Mit mondtak?

Orbán Viktor kimondta, hogy győztek, Bajnai nagyon csalódott, Vona Gábor sem boldog.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor: Győztünk!

A biztos Fidesz-győzelem után a pártok vezetői közül többen is beszédet tartottak. Nem sokkal 11 után Orbán Viktor a Bálna előtti rendezvényen szólalt fel, ahol a következőket mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök megköszönte az előző nemzedékeknek, hogy, kitartottak a kommunizmus alatt, majd megemlítette a külhoni magyarokat, végül pedig kimondta: győztünk.

Eget rengetőnek nevezte a győzelmet, amiről nem tudja, hogy megérdemlik-e, de mindenképpen megdolgoztak érte. Elmondja, hogy európai rekordot ért el a Fidesz-KDNP. Magyarország a legegységesebb ország Európában. A Nemzeti Együttműködés működik.

Az emberek két dologra mondtak nemet: a gyűlölködésre és az Európai Unióból való kilépésre. Mindenkinek köszöntet mond, aki szavazott, attól függetlenül, hogy kire szavazott. Köszöni a Fidesz-KDNP-re szavazóknak a voksokat, az önkénteseknek a munkát. A legnagyobb köszönet a feleségének jár.

Új és nagyszerű korszak jön, mindenkit arra szólít fel, hogy ebbe a korszakba együtt lépjünk be. Most még több munka jön. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, fejezi be a beszédet!

Bajnai: súlyos kudarc

Bajnai Gordon súlyos kudarcnak nevezte az eredményt. A kudarc egyik fontos oka, hogy a kormányváltók ebben a struktúrában nem voltak elég vonzóak a választóknak. Az elmúlt négy évben nem jutottak előre.

A vereség másik oka a Fidesz kormány torzított médiaszerkezete. Gratulálni semmi okunk - mondja Bajnai. - A céljainkat nem kell feladnunk. Nem adjuk fel, hogy hiszünk egy békés, szolidáris, haladó Magyarországban. Ez a cél nem változik, minden mást meg kell változtatni. Holnap elkezdhetünk dolgozni az európai parlamenti választásokon.

Bajnai Gordon is köszönetet mond a rájuk szavazóknak, az aktivistáknak, akiket pártszinten és szervezet szinten említ. Köszönetet mond a jelöltjeiknek.

- Vereséget szenvedtünk, de a lelkiismeretünk tiszta, mert jó célért küzdöttünk - mondta a volt miniszterelnök.

Vona Gábor csalódott

Mindenkinek köszöni, aki választott, és élt a demokratikus jogával, külön köszöni azoknak, akik rájuk szavaztak, az aktivistáiknak. Megköszöni a szeretteinek is támogatást.

- A Jobbik sokkal jobb eredmény ért el, mint jósolták. A célunkat azonban nem tudtuk elérni. Az elmúlt 24 évet nem sikerült lezárnunk. Fontos célokat azonban elértünk: 20% feletti eredményt. A jobbik folyamatosan növeli a népszerűségét. Az Unióban a Jobbik a legerősebb nemzeti radikális párt.

A párt elnöke azzal zárta mondandóját, hogy 2018-ban nyerni fognak.

Gyurcsány nem tekinti legitimnek a hatalmat

- Kedves Barátaim, van egy megváltoztathatatlan hitünk. Hiszünk egy olyan Magyarországban, ahol alapeszme a szabadság. Hiszünk egy országban, ahol nem a hatalom szabad, hanem a nép. Ez a küzdelmünk ma este vereséget szenvedett. A kormányváltók ellenzékben maradtak. Orbán Viktor Magyarországa nem az én országom.

Megrázónak mondja, hogy az ország nagy része az ő értékeivel ellentétesen szavazott.

- Nem fogadom el legitimnek ezt a hatalmat a szó történelmi, erkölcsi értelmében.

Gyurcsány nem keres bűnbakot, azt mondja, ne kérjék tőle, hogy felelőssé tegye Mesterházyt, Bajnait vagy Fodort. Soha nem fog egy rossz szót sem mondani kollégáira, akikkel mostantól ellenfelek lesznek.

Az LMP-sek megkönnyebbültek

- Úgy tűnik, hogy átmentünk a tű fokán, az LMP megőrizte parlamenti tagságát. Szeretnék mindenkit arra emlékeztetni, hogy a semmiből hoztuk vissza a pártot. Erre büszkébb vagyok, mint amikor négy éve bekerültünk a parlamentbe. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki ebben segített. Ebben benne van annak a hét parlamenti képviselőnek a munkája, akik kitartottak az elmúlt egy évben.

Schiffer gratulált a Fidesz-KDNP pártszövetségnek és Orbán Viktornak, valamint Mesterházy Attilának a helytállásért.

- Ma átmentünk a tű fokán, de holnaptól azon dolgozunk, hogy politikai programunkból a következő négy évben kormányprogramot csináljunk.

Schiffer Szél Bernadettnek is megköszöni a sok munkát.

Szél Bernadett Schiffer Andrásnak köszöni meg, hogy mindvégig kitartott: - Ő volt az LMP vezetője az elmúlt években, és neki köszönhető, hogy ma itt tartunk.

- Köszönjük minden választópolgárnak, aki szavazott, és, aki a Lehet Más a Politikára szavazott. Köszönjük a jelölteknek a kitartást, az emberfeletti munkát az aktivistáknak.

Mesterházy a végére hagyta

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila a Kormányváltók többi vezetőjével állt színpadra. Mesterházy szintén köszönetet mondott először, majd elmondta, hogy végig sikerült kiállni és képviselni a politikájukat. A választási eredményt tudomásul veszik, de nem tudnak, és nem akarnak gratulálni, hiszen tisztességtelen szavazás volt.

Folyamatosan visszaélt a Fidesz a hatalmával. Ezt a csatát elvesztettük, de továbbra is küzdeni fogunk, mert Magyarország nem jogállam, és nem demokrácia. Magyarország nem szabad, és az ország jövőjét veszélyezteti - mondta el Mesterházy Attila.

Ezt is szeretjük