2 milliárdot oszt szét a szegények között a kormány

Így jelentkezz!

Hátrányos helyzetű tanulókat, köztük romákat támogatnak 3-5 ezer forinttal havonta.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Összesen mintegy 2 milliárd forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű - köztük roma - tanulók a 2012-2013 tanévben az Út a középiskolába és az Út az érettségihez programokban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-vel.

A közlemény szerint a programok célja a hátrányos helyzetű, kiemelten a roma tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, tanulási és továbbtanulási esélyeinek növelése mentori és ösztöndíj-támogatás biztosításával. A hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlősége, iskolai végzettségi szintjének emelése olyan fontos célja a kormánynak, amely a tanulók és a társadalom számára is megtérül.

Tavaly 20 ezren kaptak támogatást

A 2011-2012 tanévben az Út a középiskolába, Út az érettségihez és Út a szakmához címmel meghirdetett alprogramokban 20 204 tanuló juthatott támogatáshoz és mentoráláshoz. A 2011-2012-es tanévtől az ösztöndíjprogram az új belépők között 50%-ban roma tanulókat támogat, amennyiben azt a pályázók száma lehetővé teszi.

A 2012-2013 tanévben a 11 422 új belépő tanulóból 6849 nyilatkozott roma származásáról.

Az Út a középiskolába alprogramra a hetedik-nyolcadik évfolyamos tanulók és mentoraik, az Út az érettségihez alprogramra középiskolások és mentoraik pályázhatnak.

Havi 3-5-7 ezer forint

Az Út a középiskolába alprogramban a tanulók havonta 3500 forint, az Út az érettségihez alprogramban pedig havonta 4500 forint ösztöndíjban részesülnek. A mentorok mindegyik alprogramban minden tanuló után havonta 7000 forintos ösztöndíjat kaphatnak.

Az Útravaló-MACIKA esélyegyenlőségi ösztöndíjakról bővebb információk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján, valamint a www.romagov.kormany.hu honlapon találhatóak.

Az Emmi pénteken közölte, hogy megjelent a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű diákokat segítő Út a felsőoktatásba program pályázati kiírása. A csaknem 80 millió forintos keretösszegű pályázat célja az esélyegyenlőség javítása, a felsőfokú végzettség megszerzésének elősegítése ösztöndíj- és önköltség-támogatás biztosításával.

Jobbikos és LMP-s is vett fel már romatámogatást

Talán emlékezhetünk rá, de a romatámogatások sem úszták meg a botrányt. Még a 2010-es választások alatt derült ki ugyanis, hogy a cigánybűnözéssel kampányoló Jobbik eleki elnöke, Sajben András lánya is felvette a romáknak járó támogatást, holott nem roma.

Ezt megelőzően pedig a Lehet Más a Politika - LMP - egyik képviselőjelöltjéről derült ki ugyanez. Faith Balázs ellen fegyelmi vizsgálat indult, a jelölt kilépett a pártból.

Ezt is szeretjük