Így spórol Lázár: közel 200 ezer forintra emelnék a képviselők albérletpénzét

Lázár János a spórolás jegyében 115 ezer forintról 190 ezerre növelné a képviselők lakhatási támogatását.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Blikk információi szerint a jövőben emelnék a képviselők lakhatására fordítandó összeget. Míg az átlag magyar dolgozó bérként kap nettó 141 ezer forintot, addig a képviselők bérükön felül, csak a lakhatásukra költhetnének ennél közel 50 ezer forinttal többet. A lakhatási támogatás jelenleg 116 ezer forint, ezt növelnék havi 187 ezer forintra a Blikk szerint.

Lázár János, MTI Fotó: Beliczay László

Lázár János még tavaly jelentette be, hogy átalakítanák a képviselői javadalmazás rendszerét. Az akkori tervek szerint megszűnt volna a lakhatási támogatás, pontosabban a pénzt már kapták volna kézhez képviselők, hanem az Országgyűlés Hivatala bérelt volna hotelszobát, illetve biztosított volna önkormányzati lakást számukra.

A Blikk cikke szerint ezt a tervet nem módosítanák, vagyis a honatyák ezt a pénzt nem kapnák meg. Ellenben megemelnék az összeget, amiről viszont nem volt szó: Lázár a tervek között nem említette a lakhatásra fordítható összegek növelését.

A Blikk információját a Fidesz-frakció sajtóosztálya sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta. A sajtóosztály péntekre ígért választ kérdéseinkre, köztük arra: az albérletpénz emelése hogyan egyeztethető össze a spórolással, amiről a kormány és a Fidesz-frakció is folyamatosan beszél.

Ez már nem az első variálás

A képviselők javadalmazását illetően nem ez az első módosítás, ami alapvetően felülírja az eredeti terveket. Lázár bejelentése alapján a honatyák bruttó 750 ezer forintos fizetést kaptak volna 2012 szeptemberétől, emellett jogosultak lettek volna költségtérítés helyett benzinkártyára, állták volna 27 600 forint értékben mobilköltségüket. A jövőben nem járt volna pluszpénz a bizottsági tagságokért, a bizottsági elnökök viszont a bruttó 750 ezer forint helyett 997 200 forintot kaptak volna.

Később aztán kiderült, hogy ez nem elég a képviselőknek, akik a bizottsági tagságokért további összegeket kérnének. Álláspontjuk szerint az alapilletmény 20%-a járna pluszban egy rendes bizottsági tagságért, a kiemelt bizottsági tagságért pedig annak 30%-a. A második bizottsági tagságért plusz 10% lenne a díjazás, a vizsgáló- és eseti bizottságokért pedig 5%.

A bizottsági elnökök ezen felül plusz 30%-ra lennének jogosultak, az alelnökök pedig további 20%-ra. Az Országgyűlés jegyzőinek pluszjuttatása az alapilletmény 30%-a lenne, és a tisztséget úgy vennék figyelembe, mint első bizottsági tagságot.

Kiderült az is, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem 2012 szeptemberétől, hanem csak 2013 januárjától vezetnék be az új javadalmazási rendszert. Ez azért érdekes, mert a 384 honatyából 314 keres jelenleg 750 ezer forint felett, nekik tehát újabb négy hónapig nem kell aggódni azon, hogy csökken a bér.

További cikkeink a témában:

Ezt is szeretjük