2000 éves gyilkosságot lepleztek le a régészek: kik lehettek az áldozatok?

Az olasz temető mellett évezredek óta hevertek a csatornába vetett holttestek. Miért haltak meg a férfiak?

Egy kétezer éves, római kori rejtélyes hármas gyilkosság ügyében nyomoznak a régészek az észak-olaszországi Modena városában.

Az ArcheoModena szakemberei a város keleti részén folytatott építkezési munkálatok helyszínén találtak rá a három hiányos csontvázra. A szakemberek először egy ókori hamvasztásos temetkezési területet és egy első századi öntözőcsatorna maradványait fedezték fel, mindössze 60 centiméterrel a felszín alatt.

Több testrész is hiányzik a maradványokból

Az ókori Via Emilia hosszában végigfutó temetkezési helyen hamvakat őrző halmokat és egy díszes sírhelyet is találtak, ez utóbbit még az ókorban fosztották ki. Ahogy a szakemberek egyre mélyebbre ástak a csatorna üledékében, három hamvasztatlan tetemre bukkantak, amelyekről később megállapították, hogy gazdáik valószínűleg erőszakos halált haltak.

A régészek elmélete szerint a holttestekre - a szomszédos temetőből származó - téglákat erősítettek, így évtizedeken keresztül a felszín alatt maradtak. Az ismétlődő helyi áradások pedig szép lassan ellepték iszappal a csatornát, illetve a környező területet.

A tégla, a sírkő és az áldozatok körül talált amforák - öblös, fülekkel ellátott cserépedények - alapján a kutatók arra jutottak, hogy a három férfit az időszámításunk előtti és utáni első század közötti időszakban ölték meg.

A csontvázak hiányzó részei valószínűleg a halál beállta után vesztek el, mivel a tetemek a csatorna fenekén hevertek. A maradványok kezdeti vizsgálatából pedig hamar kiderült, hogy a trió tagjai kegyetlen halált haltak - olvasható a Past Horizons című történelmi hírportálon.

Az áldozatok egyike egy 16-20 év körüli fiú volt, akinek mindössze a medencéjét, a két lábát, az alsó végtagjai között heverő fejét, valamint a két karját találták meg. A lábain egy centiméter hosszú, mély, rézsútos vágásokat fedeztek fel. A második, körülbelül 30 éves férfi karjai keresztben feküdtek a háta mögött - feltehetőleg a csuklóit összekötözték -, az alsóteste, beleértve a medencéjét is, pedig teljesen hiányzott.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A harmadik, 18 és 25 év közötti férfinak csupán a koponyája, a válla és egyik karjának egy darabja maradt meg. A régészek elmélete szerint valószínűleg szökött rabszolgák voltak, akik a legsúlyosabb büntetésben részesültek, vagy vérbosszú áldozatai lettek. A maradványok további vizsgálatára lesz szükség ahhoz, hogy pontosan megállapítsák gazdáik halálának körülményeit.

Kép forrása: tro-ma-kitko.blogspot.com

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük