75 bálna tetemét találták meg a sivatagban: hogyan kerülhettek oda a csontok?
Egyelőre a kutatók sem tudják, hogyan halhattak meg az állatok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különleges leletre bukkantak a chilei régészek a sivatag közepén, egy forgalmas útvonal közelében: évmilliókkal ezelőtt egy hatalmas bálnacsoport vetődött erre a területre a Csendes-óceánból, és az állatok titokzatos módon itt is lelték halálukat.

Az izgalmas lelet számos más furcsaságot is rejt, a kutatók pedig egyelőre nem tudják megmondani, hogyan érhetett véget a bálnák élete, és miért pont erre a területre úszott a csoport.

Egy mára eltűnt faj maradványait is megtalálták

A régészek eddig 75 bálna tetemét fedezték fel, köztük 20 teljesen épen maradt csontvázat is találtak.

Azt, hogy a bálnák hogyan kerültek erre a területre, amely ma a Föld egyik legszárazabb pontja, egyelőre a biológusok sem tudják megmondani: talán megzavarodtak, és véletlenül sodródtak a partra, talán egy földcsuszamlás vagy egy vihar következtében egy lagúnában ragadtak, de az is lehet, hogy hosszú évek alatt gyűltek itt össze a tetemek.

Nicholas Pyenson, a Smithsonian Nemzeti Múzeum tengeri emlősök maradványaiért felelős kurátora mást gondol: amint azt az Msnbc-nek elmondta, szerinte az egymástól mindössze néhány méterre fekvő állatok nagyjából egy időben halhattak meg, és a legfőbb kérdés az, hogy hogyan kerülhettek mindannyian az Atacama-sivatag ugyanazon pontjára.

A maradványok nagyjából egy futballpályányi területet borítanak be, és a régészek néhány egészen szokatlan leletet is találtak közöttük. A csoportba valószínűleg egy bálnacsalád is tartozott, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy két, egymáshoz feltűnően közel fekvő bálna teteme között egy borjúéra is ráakadtak.

A kutatók egy mára kihalt delfinfajta maradványait is felfedezték, amelynek két rozmárszerű agyara volt, és eddig csak Peru területén bukkantak a nyomára.

Bálnacsoport-maradványokat korábban már Peruban és Egyiptomban is találtak a régészek, a chilei lelet azonban nagysága és szokatlanul jó állapota miatt kiemelkedik a többiek közül.

Kép forrása: google.com

Ezt is szeretjük