2000 éves gyilkosságot lepleztek le a régészek: kik lehettek az áldozatok?

Az olasz temető mellett évezredek óta hevertek a csatornába vetett holttestek. Miért haltak meg a férfiak?

Egy kétezer éves, római kori rejtélyes hármas gyilkosság ügyében nyomoznak a régészek az észak-olaszországi Modena városában.

Az ArcheoModena szakemberei a város keleti részén folytatott építkezési munkálatok helyszínén találtak rá a három hiányos csontvázra. A szakemberek először egy ókori hamvasztásos temetkezési területet és egy első századi öntözőcsatorna maradványait fedezték fel, mindössze 60 centiméterrel a felszín alatt.

Több testrész is hiányzik a maradványokból

Az ókori Via Emilia hosszában végigfutó temetkezési helyen hamvakat őrző halmokat és egy díszes sírhelyet is találtak, ez utóbbit még az ókorban fosztották ki. Ahogy a szakemberek egyre mélyebbre ástak a csatorna üledékében, három hamvasztatlan tetemre bukkantak, amelyekről később megállapították, hogy gazdáik valószínűleg erőszakos halált haltak.

A régészek elmélete szerint a holttestekre - a szomszédos temetőből származó - téglákat erősítettek, így évtizedeken keresztül a felszín alatt maradtak. Az ismétlődő helyi áradások pedig szép lassan ellepték iszappal a csatornát, illetve a környező területet.

A tégla, a sírkő és az áldozatok körül talált amforák - öblös, fülekkel ellátott cserépedények - alapján a kutatók arra jutottak, hogy a három férfit az időszámításunk előtti és utáni első század közötti időszakban ölték meg.

Minden idők legördögibb férfiúi

Nézegess képeket!

Elolvasom

A csontvázak hiányzó részei valószínűleg a halál beállta után vesztek el, mivel a tetemek a csatorna fenekén hevertek. A maradványok kezdeti vizsgálatából pedig hamar kiderült, hogy a trió tagjai kegyetlen halált haltak - olvasható a Past Horizons című történelmi hírportálon.

Az áldozatok egyike egy 16-20 év körüli fiú volt, akinek mindössze a medencéjét, a két lábát, az alsó végtagjai között heverő fejét, valamint a két karját találták meg. A lábain egy centiméter hosszú, mély, rézsútos vágásokat fedeztek fel. A második, körülbelül 30 éves férfi karjai keresztben feküdtek a háta mögött - feltehetőleg a csuklóit összekötözték -, az alsóteste, beleértve a medencéjét is, pedig teljesen hiányzott.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A harmadik, 18 és 25 év közötti férfinak csupán a koponyája, a válla és egyik karjának egy darabja maradt meg. A régészek elmélete szerint valószínűleg szökött rabszolgák voltak, akik a legsúlyosabb büntetésben részesültek, vagy vérbosszú áldozatai lettek. A maradványok további vizsgálatára lesz szükség ahhoz, hogy pontosan megállapítsák gazdáik halálának körülményeit.

Kép forrása: tro-ma-kitko.blogspot.com

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük