2 évnyi fizetést kapnak ajándékba a képviselők

Lázár 7 milliót keresne saját javaslatával

Már jövőre emelkedhet a bér úgy, hogy marad a polgármesteri fizetés.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Hírlap korábbi információi szerint a képviselők fizetésemelését illetően a Fideszben is vita volt arról, hogy a bért ebben a ciklusban vagy a következőben emeljék, amikor már csak 200 fős lesz a parlament, és a képviselők nem lehetnek polgármesterek is egyben. Rogán Antal egyenesen azt nyilatkozta, nem a következő parlamenti ciklusban, hanem már az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény idei módosítása után, de legkésőbb jövő év elejétől egyetlen fizetést vehetnek fel azok a honatyák, akik egyben polgármesterek is.

A döntés megszületett, ám nem olyan, amiről Rogán beszélt. A fizetés ugyanis már a jövő évtől emelkedhet bruttó 750 ezer forintra úgy, hogy két évig megmarad a polgármesteri fizetés is.

Ez több képviselőnek is jól jön, köztük az indítványt benyújtó Lázár Jánosnak, aki Hódmezővásárhely polgármestere, vagy Kósa Lajosnak, aki Debrecen polgármestere.

Hétmillió plusz Lázárnak

Kósa Debrecen polgármestereként havonta mintegy 550 ezer forintot keres, képviselőként 926 ezer forintot. Lázár János Hódmezővásárhely polgármestereként 545 ezer forintot keres, képviselőként pedig egymillió forintot vihet haza.

Lázár János így hétmillió forintot takaríthat meg. Ennyivel lenne kevesebb a fizetése akkor, ha a polgármesteri béréről 2012 szeptemberében is le kellene mondania.

A számolás egyszerű: Lázár két év, azaz 24 hónap alatt hatmillió mínuszt könyvelhetne el, amiért egymilliós fizetése 750 ezer forintra csökkenne - ha úgy számoljuk, hogy 2014 áprilisában lesznek a választások, és csak addig kap fizetést Lázár, aminek elég kicsi a valószínűsége, akkor 4,75 millió forint -, ellenben polgármesteri, megmaradt fizetésének hála 24 hónap alatt 13 millió forinttal lesz pluszban az eredeti tervekhez képest. A különbség hétmillió forint.

A parlamentben összesen 386 képviselő van, akiknek mintegy negyede olyan, aki képviselősége mellett valamelyik kerület vagy település vezetői posztját is betölti. A módosítás főként a fideszes és a KDNP-s képviselőket érinti, a Fideszben 75 képviselő van, aki polgármester is, a KDNP-ben 11 fő, az MSZP-ben pedig két fő.

Lázár János előző héten jelentette be, 2012 szeptemberétől javaslatuk szerint bruttó 750 ezer forint lenne az országgyűlési képviselők fizetése.

A frakcióvezető az MTI tudósítása szerint pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: egyéni képviselői indítványa szerint - amelyet a napokban terjeszt a Ház elé - az Országgyűlés alelnökei miniszteri, a bizottsági elnökök pedig államtitkári besorolású bérre lennének jogosultak. A frakcióvezetők és helyetteseik juttatásait a képviselőcsoportoknak a saját költségvetési előirányzatukból, állami támogatásukból kellene állniuk. A frakció dönthet úgy is, hogy nem biztosít vezetőjének többletjuttatást - jegyezte meg. A bizottsági tagságok után sem járna ezentúl pluszpénz.

Költségtérítés helyett üzemanyagkártya

Lázár János tervei szerint módosulna a nem pénzbeli juttatások rendszere is. A képviselők - a választókerületi központjuktól függően - egy üzemanyagkártyára lennének jogosultak, amely nem átruházható, névre és rendszámra szóló lenne, és havi rendszerességgel az Országgyűlés Hivatala töltené fel. Ez a jelenlegi adószabályok szerint - folytatta - magángépjármű hivatali célú használatát jelentené. Akik más közfunkciójukból eredően gépjárműhasználatra jogosultak - például polgármesterek, kormányhivatal-vezetők, megyei közgyűlési elnökök -, azoknak választaniuk kellene, hogy vagy felveszik az üzemanyagkártyát a saját autójukra, vagy a szolgálati kocsit veszik igénybe, a kettő között ugyanis nem lenne lehetőség "átjárásra" - írja az MTI.

Megszűnne a lakhatási támogatás

Lázár János bejelentette azt is, hogy megszűnne a lakhatási támogatás. A politikus akkor lenne jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított lakásra, ha ő vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem rendelkezik lakócélú ingatlannal a fővárosban. Lázár János azt tartaná középtávon helyesnek, ha az Országgyűlés Hivatala lakásokat vásárolna, és ezek kulcsát adná oda a jogosultaknak.

Hangsúlyozta, az ingatlanok "nem reprezentatívak", hanem célt szolgálóak, praktikusak lennének. A lakás bebútorozását és költségeit a képviselőnek kellene majd állnia. Ezentúl továbbá a képviselőknek nem egy, hanem két munkatárs alkalmazását biztosítaná a parlament, és az országgyűlési képviselők elveszítenék a "prémium" egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságukat, és csak az illetné meg őket a jövőben, ami a járulék alapján jár. A frakcióvezető közölte azt is, hogy ha egy parlamenti képviselőnek megszűnik a mandátuma, nem hat-, hanem háromhavi díj összegének az átlagára lenne jogosult.

A polgármesteri fizetés marad

Mindemellett változás lehet az is, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a miniszterelnöki biztosok, a kormánymegbízottak, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki megbízottak és a miniszteri biztosok, ha parlamenti képviselők is egyben, a kormányzati és a képviselői megbízatás alapján járó jövedelmük közül csak az egyiket vehetnék fel.

Trükköztek a képviselők

Mint mondta, a 20 éve érvényben lévő képviselői javadalmazási rendszer az egyik legképmutatóbb szisztéma Európában. A cél ennek megváltoztatása, minden pénzügyi jellegű visszaélés kizárása, a szabályok átláthatóvá tétele azért, hogy azok ne adjanak lehetőséget a "képviselői stiklikre" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ma Magyarországon azon múlik egy képviselő jövedelme, hogy hogyan ügyeskedik az állami lehetőségekkel, hiszen mindenki tudja, hogy nem a 231 900 forintos bruttó béréből él a parlamenti politikus.

Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig

Nézegess képeket!

Elolvasom

Erre egyébként az LMP azt mondta, ha a Fidesz frakcióvezetője tudja, ki trükközött, akkor hozza nyilvánosságra.

A magyarázat, amit érdemes elolvasni

Lázár a sajtótájékoztatón elmondta azt is, olyan egzisztenciát kell biztosítani a képviselőknek, amellyel képesek fenntartani a függetlenségüket, szakmai döntéseket tudnak hozni, valamint "normális körülmények között" tudják végezni a munkáját - mondta.

Összegzése szerint az új, szerinte teljesen transzparens rendszerrel minden "seftelési" lehetőség ki lenne zárva. Megjegyezte, több közép-európai országhoz képest jelenleg - költségtérítéssel együtt - a magyar képviselők keresnek a legkevesebbet.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A javasolt szisztémával a magyar képviselői jövedelem a közép-európai - cseh, lengyel, szlovák, szlovén és román - átlag alsó küszöbét érné el - mondta, hozzátéve, hogy indítványát megküldi az alkotmányügyi bizottságnak, és a testületben kész egyeztetni a többi frakcióval. Lázár János előterjesztésével kapcsolatban nagy vitára számít.

Emeljék a te fizetésed is, mert a tiéd is a legalacsonyabb Európa-szerte?

Ezt is szeretjük