Súlyos bírság járhat, ha nincsen nálad

Ne feledkezz meg róluk sose

Ezek az apró felszerelések nélkülözhetetlenek a szabályos közlekedés során!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek
Ezek az apró felszerelések nélkülözhetetlenek a szabályos közlekedés során!

A tavasz és a meleg érkezésével eljött az ideje, hogy a kerékpárok ismét előkerüljenek. A megélénkülő biciklis forgalom miatt azonban nem árt átvenni a rájuk vonatkozó szabályozásokat is, melyek nemrégiben egy kicsit megváltoztak.

A biciklis KRESZ betartása nem csak a bírságok, de a balesetek elkerülése végett is fontos, így a következő előírások betartására mindig nagyon ügyelj!

Ezek nélkül ne indulj útnak!

Az első teendő minden elindulás előtt a kerékpár állapotának ellenőrzése, melyet a szabályzat ugyan csak javasol, ám a biztonságos közlekedés érdekében gyakorlatilag kötelezőnek tekinthető. Vizsgáld meg, hogy a bicikli kormánya, fékjei és világítása rendben működik-e, valamint ellenőrizd az gumik állapotát is, mielőtt útra kelsz.

A KRESZ változatlanul kötelező felszereléseket is előír a kerékpárosok számára, melyek hiányában súlyos bírságot kaphatsz, eszerint a következő tartozékok szükségesek az induláshoz:

 • fehér első lámpa
 • vörös hátsó lámpa
 • vörös hátsó prizma
 • kettő, egymástól független fék
 • csengő
 • borostyánsárga küllőprizma legalább az első keréken

Ezeken felül a fényvisszaverő ruházat viselése is erősen ajánlott nappal, míg lakott területeken kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok között kötelező.

Megbüntetnek, ha nem viselsz sisakot?

Gyakran emlegetett tévhit, hogy a biciklisek számára is minden körülmények között kötelező a bukósisak használata, ez azonban pontatlan ebben a formában. A sisak viselése, csakúgy mint a térd- és könyökvédőé is, csupán ajánlott, egészen addig, amíg nem haladsz lakott területen kívül 40 kilométer/óra feletti sebességgel. Ebben az esetben azonban kötelező.

Változások a sebességkorlátozásban

A 2016-os változások értelmében a kerékpárosokra számára a következő sebesség a megengedett:

 • lakott területen 40 km/óra
 • lakott területen kívül, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít 50 km/óra
 • lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel 40 km/óra
 • a kerékpárúton 30 km/óra
 • a gyalog- és kerékpárúton 20 km/óra

A balesetmegelőzés legfontosabb szabályai

Az indulást megelőzően karjelezéssel mutasd indulási szándékodat, majd az úttesten az út- és forgalmi viszonyoknak megfelelően, a lehetőségek szerint jobbra tartva közlekedj. Ha alapos körülnézés után előzni szeretnél, azt minden esetben az irányváltoztatási szándékot mutató karjelzés kíséretében tedd.

Miközben kanyarodsz, az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba, vagy ezek hiányában jobbra kanyarodás esetén az úttest jobb szélére, balra kanyarodás esetén pedig az úttest felezővonala mellé, egyirányú utcában pedig az úttest bal széle mellé kell besorolnod. Másik útra mindig jobbra kis ívben, balra pedig nagy ívben kell kanyarodni, úgy, hogy a kanyarodás után az úttest menetirány szerinti jobb oldalán maradj.

Kerékpársávról vagy lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni, megfordulni, továbbá kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni tilos. Helyette le kell szállnod a kerékpárról, és a gyalogosokra vonatkozó szabályokat betartva át kell tolnod a kerékpárt az úton. Az útpadkán csak akkor kerékpározz, ha az alkalmas rá, forgalmas utakon pedig tartsd észben, hogy a melletted elhaladó tehergépjárművek menetszele esetleg feldönthet, ha nem figyelsz.

Bűbájos képek! Így utaztak 100 évvel ezelőtt az emberek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Lényeges tudnivaló emellett, hogy a 12. életévüket még be nem töltött gyermekeknek tilos főútvonalon kerékpározni. Kétkerekű biciklin csak 16 évnél idősebb személy szállíthat 10 évnél fiatalabb, a kerékpárt nem hajtó utast a pótülésen. Kettőnél több kerekű biciklin pedig 17 éves kortól engedélyezett a nem tekerő utas szállítása.

Kiemelten fontos, hogy a bicikliseket továbbra is szondáztathatja a rendőrség, sőt a kerekezés közben mobiltelefonálókra is bírság vár.

További információk

Az ORFK a világítás hiánya vagy nem megfelelő minősége, illetve az irányváltoztatási szándék hiányos jelzése miatt bünteti a bicikliseket a leggyakrabban. A szabályszegésért ilyen esetekben legfeljebb 30 ezer forintos bírság jár, ám az ennél súlyosabb szabálysértések ára akár a 100 ezer forintot is meghaladhatja. Ha szeretnél alaposabban tájékozódni a témában, keresd fel a magyar rendőrség honlapját, böngészd át az idei változtatásokat tartalmazó tájékoztatót vagy olvass bele a Magyar Kerékpárosklub átfogó kisokosába ezen a linken.

Ezt is szeretjük