Figyelmeztetést adott ki a rendőrség: erre figyelj az utakon
Fokozottan veszélyes lehet a közlekedés a következő napokban. A rendőrség figyelmeztet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes területeken még ma is 35 fokot mérhetnek napközben, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság fokozott óvatosságra inti a közlekedésben részt vevőket. Emellett ad néhány alapvető tanácsot, hogyan lehet megelőzni a baleseteket.

Körültekintően az utakon

A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, szintén kiemelten fontos a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön a volán mögé.

Amennyiben feltétlenül szükséges elindulni, akkor csak kipihent állapotban vezess, állj meg gyakrabban pihenni, felfrissülni. Nyújtóztasd ki végtagjaidat, a testmozgás bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Amennyiben a jármű napon parkol, indulás előtt érdemes átszellőztetni.

Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, a gépkocsiban mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital!

Ilyenkor fontos a türelem, vezess a szokottnál lassabban, körültekintőbben, tarts nagyobb követési távolságot!

A szélsőséges időjárás nem csak az utakon lehet veszélyes. Magyarország körül több országban is súlyos károkat okoz a sok csapadék. Nézegess képeket arról, mi történik a szomszédban!

A hőségben kockázatosabb közlekedni

A napokig tartó hőség mindenkit kivétel nélkül megvisel, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. A kánikulai forróság a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is - egyénenként eltérő mértékben - megterheli.

A hőségben kockázatosabb közlekedni. A járművezetők és a gyalogosok a hőségben általában kevésbé összeszedettek, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és a durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

Légkondicionálóval nem rendelkező gépkocsik vezetői alkalmanként nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hőség ellen védekezni. A nyitott ablak fokozza a balesetveszélyt.

Nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé alaposan néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre.

Tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő növekedésében is jelentkezhet. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.

Ezt is szeretjük