Milliókról mondanak le a képviselők
Jogszerűnek tartják az albérletpénzt, mégsem járatják tovább
Két jobbikos és egy LMP-s mond le az évi 1,4 millió forintról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amint arról lapunk elsőként beszámolt, több országgyűlési képviselő úgy veszi fel a lakhatási támogatást, hogy van lakása Budapesten. Lapunk tavaly októberben négy képviselőt talált, aki így jár el, a Blikk további két honatyát fedezett fel. Két jobbikos és egy LMP-s úgy döntött, lemond az évi 1,4 millió forint pluszjövedelmet jelentő juttatásról.

Először az LMP-s Szilágyi László jelentette be, hogy a továbbiakban nem veszi fel a pénzt. Szilágyi tavaly még azt mondta, eszébe sem jutott lemondani a támogatást, hiszen hiába van lakása Budapesten, abban nem ő, hanem édesanyja él.

Csütörtökön további két képviselő jelentette be, hogy lemond a pénzről: Nyikos László és Pörzse Sándor. A közleményből kiderül, a két jobbikos parlamenti képviselő úgy véli, jóhiszeműen járt el, nem követett el semmilyen jogsértést, ám a félreértések és a Jobbikot érő támadások elkerülése miatt mindketten lemondanak az országgyűlési képviselői javadalmazás részét képező támogatásról.

A lakhatási támogatást nemcsak jobbikosok és LMP-sek, fideszesek is felveszik, arról egyelőre nincs hír, hogy ők hogyan kívánnak eljárni a jövőben.

Ezért lehetett jogszerű

Egy képviselőnek a havi 115 900 forintos juttatás akkor jár, ha nyilatkozata szerint nem rendelkezik lakóhellyel vagy Budapesten, vagy egyéni választókerületében, vagy abban a megyében, ahol területi listán megválasztották.

Miután kiderült, hogy többen úgy veszik fel a támogatást, hogy első ránézésre nem lennének jogosultak rá, az Országgyűlés Hivatala azt a tájékoztatást adta: a képviselők jogszerűen jártak el, hiszen a "lakóhely" nem azonos a lakással, épp ezért a vagyonnyilatkozatban feltüntetett lakástulajdon sem számít, mivel abban haszonélvezettel más is lakhat.

Szilágyi László korábban azt mondta, fővárosi lakásában édesanyja él, ezzel védekezett Pörzse Sándor is. Nyikos László pedig azt mondta, az ingatlan lakhatatlan, felújítás alatt áll, ezért nem lakik benne, illetve veszi fel a lakhatási támogatást.

Ezt is szeretjük