Brutális támogatások képviselőinknek: közel 200 ezer forint csak a havi lakbérre
Hotelszoba, albérlet, mobiltelefon közpénzen.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országgyűlési Sajtóiroda vasárnap kénytelen volt az MTI-hez eljuttatott közleményében cáfolni azokat az információkat, melyek szerint a Tisztelt Ház vidéki képviselők részére egy méregdrága luxusszállodában biztosítana szobákat az ülések napjaira.

Az Erzsébet téri luxushotel bárja. A szükséges minimum?

Fényűzés közpénzből?

A Blikk írt arról, hogy a vidéki képviselők május 6-tól egy méregdrága luxusszállodában kapnak szobát, a cechet pedig közpénzből állják. A lap arra hivatkozott, hogy már úgyis szerződéses viszonyban áll az Országgyűlési Hivatal a Le Meridiennel, hiszen a diplomáciai delegációk is az Erzsébet téri hotelban szoktak megszállni.

Hogy pontosan melyik szállodában hajthatják álomra a fejüket a vidéki honanyák és honatyák egy kimerítő ülésnap után, továbbra sem tudni pontosan, lapunkkal az Országgyűlés sajtóosztálya azt közölte, az ACCOR-Hungária Hotels Zrt-vel állnak szerződésben. E cég üzemelteti a Novotel és a Mercure láncok egységeit, de a Széchenyi István téri Sofitel is a tulajdonukban van. Lakhatási költségtérítést kiváltani hivatott új rendszer havi 186 969 forintos kerettel bír képviselőnként, ennyivel gazdálkodhatnak a szobák kiválasztásakor.

A törvény egy másik opciót is nyitva hagy, az Országgyűlés lakásaiban is lehetne elszállásolást kérni, ez azonban már csak azért is problémás, mivel tudtunkkal a Ház nem rendelkezik ilyen ingatlanokkal. Albérletet pedig azért nem vehetnek igénybe, mivel egyelőre nem tudni, mennyi képviselő élne ezzel a lehetősséggel.

Lakás, hotelszoba, csúcstelefon

Marad tehát a szálloda, melyet egyébként egy képviselői adatközlő lapon már korábban kérhettek is a parlament tagjai. Rejtély, miért nem tudják ez alapján a hivatalnál, hányan igényelnének szállást a fővárosban. Most a politikus ikszelhet, ha megfelelő rubrikát jelöl, úgy az ülésnapok alkalmával szállodai tartózkodás jár neki. A kérdés így már csak az, pontosan melyik hotellal köt szerződést a parlament, ha már az elszállásolás problémáját nem sikerült közel egy hónap alatt rendezni.

Az említett űrlap végén gondoskodhat arról is a képviselő, hogy ne maradjon megfelelő telekommunikációs eszköz nélkül. Ha esetleg egyik-másik honatya még nem rendelkezne mobiltelefonnal - ami kétségkívül gyakori jelenség lehet -, az Országgyűlés Hivatala nyomban segítségére siet. A felajánlott csúcskészülékek a legigényesebb képviselőknek is megfelelnek. Egy nagy mobilszolgáltató kínálatában ezek ára 150 ezertől 275 ezer forintig terjed. Persze vissza is utasítható a nagylelkű ajánlat, ám hajlunk arra, hogy ez nem fog előfordulni túl nagy számban.

Az előző ciklusban egy vidéki képviselő havi 116 000 forintos költségtérítést kaphatott, melyet budapesti tartózkodására tudott fordítani. Ezzel sokan visszaéltek, budapesti lakhely mellett is felvették, az új törvény megszületését is ez indokolta az Országgyűlési Sajtóiroda közleménye szerint. Ugyanakkor ez a rendszer többe kerül nekünk, adófizetőknek, bár kétségtelen tény, hogy a visszaélés lehetősége megszűnik, ha nem készpénzben adják oda az összeget a politikusoknak. Már ha az nem számít önmagában is visszaélésnek, hogy közpénzből szállásoljuk el képviselőinket.

Fotó és mobiltelefonon megjelenő kép: facebook.com/LeMeridienBudapest.

Ezt is szeretjük