Kiszámoltuk: évi 4 milliárdot költünk képviselőinkre
Lázár tervével 400 milliót nyernénk
A fizetésemeléssel valójában csökkenne a bér.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, 2012 szeptemberétől változna az országgyűlési képviselők bére: emelkedne a képviselői alapdíj, megszűnne a költségtérítés - új nevén választókerületi pótlék -, és a lakhatási támogatás rendszere is átalakulna.

Az eddig ismert tervek szerint egy országgyűlési képviselő bruttó 750 ezer forintot keresne, a budapesti ingatlannal nem rendelkező vidékieknek szobát bérelnének vagy önkormányzati lakást biztosítanának, költségtérítés helyett benzinkártya járna, és mobilköltségeiket is állnák mintegy 27 600 forint értékben.

A benzinkártya a fővárostól 100 kilométerre vagy azon belül lakó képviselőknek havi 1500 kilométernyi, a 100-150 kilométerre található kerületek képviselőknek 3000 kilométernyi, a 150-250 kilométer közötti távolságból érkezőknek 4500 kilométernyi üzemanyagot jelentene.

A tervek szerint az országgyűlés alelnökei nem bruttó 750 ezer forintos fizetést, hanem 1 101 900 forintos bért kapnának, a bizottsági elnökök 997 200 forintra számíthatnának, a kormányzati képviselők pedig választhatnának, hogy képviselői vagy másik - államtitkári, kormánybiztosi - fizetésüket veszik fel. Vélhetően ők a magasabb illetményt választják majd.

A bizottsági elnökök a következők: alkotmányügyi bizottság - dr. Salamon László, gazdasági bizottság - Rogán Antal, önkormányzati bizottság - Láng Zsolt, egészségügyi bizottság - dr. Kovács József, honvédelmi bizottság - Kocsis Máté, külügyi bizottság - Balla Mihály, mezőgazdasági bizottság - Font Sándor, oktatási bizottság - Pokorni Zoltán, kulturális bizottság - L. Simon László, európai ügyi bizottság - Hörcsik Richárd, sportbizottság - Bánki Erik, emberi jogi bizottság - Lukács Tamás, mentelmi bizottság - Rubovszky György, nemzetbiztonsági bizottság - Vadai Ágnes, ifjúsági bizottság - Sneider Tamás, fenntartható fejlődés bizottság - Jávor Benedek.

Az országgyűlés alelnökei: Lezsák Sándor, Jakab István, dr. Ujhelyi István, Balczó Zoltán, dr. Latorczai János.

Cikksorozatunk első részében azt mutatjuk meg, az új rendszerben mennyivel költenénk kevesebbet a képviselőkre, ki az, aki a változtatásoknak köszönhetően sokkal többet keresne, és ki az, aki kevesebbet.

A számítás módja

A képviselők teljes bérét 2010-es vagyonbevallásuk alapján, illetve 2011. szeptemberi bérük alapján számoltuk ki. Az adatok az Országgyűlés honlapjáról származnak.

A 2012-es tervezett összegnél lakhatási támogatásként a jelenleg járó összeget tüntettük fel azoknál, akik most is igénylik - feltételezve, hogy ennél kevesebbet a jövőben sem költenek hotelszobára vagy lakásbérlésre -, a benzinkártyánál pedig 300 forintos literenkénti árral számoltunk, azt feltételezve, hogy a kormány kedvezményes tarifát kap majd. Fogyasztásként 7 liter benzin/100 kilométert határoztunk meg.

A benzinkártyához tartozó távot a képviselők választókerületi pótlékából számítottuk ki. Például Ágh Péter választókerületi pótlékként 626 130 forintot kap, tiszteletdíja 521 775 forint. A szorzó 1,2, ez annyit jelent, hogy Ágh Péter jelenleg a Budapesttől számított 150-200 kilométer között járó választókerületi pótlékot kapja, ő tehát 4500 kilométernyi benzinkártyára számíthat a jövő évben.

Dúró Dóra bérét kivettük a számításból, ő ugyanis lemondott fizetéséről. Így tettünk Kövér László házelnökkel is. Ennek oka, hogy a házelnök bére másként épül fel, mint az országgyűlési képviselőké.

4 milliárd forint évente képviselői bérekre

A nyilvános adatokat összegezve kiderül: jelenleg országgyűlési képviselői bérekre 330 millió forintot fizetünk ki egy hónapban, ez éves szinten 3,96 milliárd forintot jelent.

Az országgyűlési képviselők miniszteri, államtitkári, kormánybiztosi fizetéseivel együtt ez az összeg havonta 374 millió forint, ami évente 4,488 milliárd forintot jelent. A bruttó tiszteletdíj, amelybe beletartozik például a bizottsági tagságokért kapott pénz, havonta 161 millió forintot visz el, a választókerületi pótlék havi 140 millió forintot, a lakhatási támogatás pedig 27 millió forintot.

180-an keresnek 1 millió forint felett

1 millió forint feletti fizetést 180 fő kap - köztük a miniszterek, államtitkárok -, bruttó 750 ezer forint fölötti fizetése a 384 képviselőből - ennyi van fent az Országgyűlés honlapján - 314 főnek van. A bruttó 750 ezer fölött kereső képviselők listáját ezen a linken nézheted meg.

A legmagasabb képviselői fizetés tulajdonosa a fideszes Jakab István, aki 1 553 730 forintot vihet haza. Második helyre a KDNP-s Latorcai János került, ő képviselőként 1 414 590 keres, a harmadik pedig dr. Mátrai Márta fideszes képviselő a maga 1 402 995 forintos bérével. A legalacsonyabb képviselői fizetést a KDNP-s Bagdy Gábor, a fideszes dr. György István és az MSZP-s Gyurcsány Ferenc viheti haza, ők mindhárman 371 040 forintot kapnak.

399 millió forinttal kevesebb kiadás

A számítások után kiderül: ha a Lázár által ismertetett változások lépnek életbe, akkor azokkal havonta 355 millió forintot költenénk a képviselőkre, a kiadások tehát havi 19 millió forinttal csökkennének.

Ha a szabályozás 2012 szeptemberétől él majd, akkor az annyit jelent, hogy a következő választásig és a 200 fős parlamentig még várhatóan 21 hónap lesz hátra. Ebben az esetben tehát a spórolás teljes összege 399 millió forint lenne.

A fizetési listát ezen a linken tekintheted meg.

Vona rosszul járna, Pokorni jól

A csökkenésnek két oka van. Jelentős, személyenként több mint 200 ezer forintos megtakarítást eredményez, ha az államtitkárok, kormánybiztosok csak egy fizetést vehetnek fel a jövőben. Emellett sokan most bruttó 750 ezer forint felett keresnek, vagyis a mínuszhoz hozzájárul az ő bércsökkenésük is. A változások tükrében a legrosszabbul a fideszes dr. Mátrai Márta járna, fizetése közel félmillió forinttal, egészen pontosan 477 ezer forinttal csökkenne. 400 ezer forint fölött veszítene a fideszes Jakab István és a KDNP-s Rubovszky György. A fideszes Balla György és a Jobbik-elnök Vona Gábor 350-350 ezer forinttal kapna kevesebbet. 300 ezer forintnál nagyobb bérvesztést 14 képviselő könyvelhetne el.

A 300 ezer forint felett veszítők listáját itt nézheted meg.

A legjobban a fent említett, legalacsonyabb fizetéssel rendelkező képviselők járnának. Örülhetne még Pokorni Zoltán, aki 382 ezer forinttal többet vihetne haza. Az MSZP-s Tóth József fizetése 352 ezer forinttal, a fideszes Wintermantel Zsolté 346 ezer forinttal, Kocsis Mátéé pedig 319 ezer forinttal nőne.

A 300 ezer forint felett nyerő képviselők listáját itt nézheted meg.

Budai és Gyimesi két fizetést vesz fel?

Érdekesség, hogy a fideszes Gyimesi Endre, annak ellenére, hogy ő a levéltárak működéséért és fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, az Országgyűlés  honlapja szerint képviselői bérét teljes egészében felveszi. Így a legrosszabbul valójában ő járna a változásokkal, hiszen esetében a bérveszteség több mint egymillió forint lenne. Fizetése ugyanis 1 787 391 forint.

A honlap szerint felveszi teljes képviselői fizetését Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos is. Budai Gyula fizetéscsökkenése - már ha kormánybiztosként 997 200 forintot kap - emiatt 1,24 millió forint lenne.

Az adatok csalókák, cikksorozatunk második részében az álláshalmozókat vesszük górcső alá

Ezek az adatok viszont csalókák. Ennek oka, hogy a képviselők többsége nemcsak képviselői vagy államtitkári, miniszteri biztosi fizetését kapja, többeknek jár polgármesteri, alpolgármesteri, megyei közgyűlési elnöki fizetés is.

Cikksorozatunk második részében azt elemezzük, ezekkel a pluszbevételekkel ki mennyit keres, mennyit tudna spórolni a Fidesz, ha 2012 szeptemberétől teljesen megszüntetné az álláshalmozást az országgyűlési képviselők körében.

Ezt is szeretjük