Egyetemen képezi ki a kémeit a CIA, hogy vírusokat terjesszenek

Egy amerikai egyetem kétéves kurzus során tanítja meg, hogyan kell vírust írni és jelszót feltörni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétéves egyetemi tanfolyamot indít a Tulsai Egyetem, ahol leginkább a CIA és a Nemzetbiztonsági Hivatal jövendőbeli dolgozóit szeretnék kiképezni.

A diákok elsajátíthatják a cyberkémkedés minden csínját-bínját, megtanulhatnak vírust írni, jelszót és hálózatokat feltörni, valamint adatokat előásni egy sor digitális eszköz segítségével.

Tanulás közben is nyomoznak

Oklahomában található a Tulsai Egyetem, ahol a tanfolyam zajlik. Az itt diplomát szerzett diákok átlag 85%-a helyezkedik el a képzés után a CIA vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal alkalmazott munkatársaként. Az egész program szülőatyja, Sujeet Shenoi 1998 óta vezeti a leendő kémek tanítását.

A tanterv összetett - a hallgatók nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is megtapasztalhatják a szakma sajátosságait. Tantermi órák is vannak, ám emellett terepgyakorlatokon vesznek részt az egyetemen létrehozott bűnügyi laborban, ahol ők maguk is hozzájárulnak elveszett bizonyítékok helyreállításában, a digitális eszközök segítségével.

A módszer valószínűleg hatásos, és a kémek közül tényleg a legjobbak kerülnek ki. Shenoi az LA Timesnak adott interjúban így fogalmazott: - Bedobom őket a mélyvízbe, és rettenthetetlenné válnak.

A munkájuk nagy része abból áll, hogy lebuktassanak olyan bűnözőket, akik nyomot hagytak az interneten, például a pedofilokat, de olyanra is volt már példa, hogy egy rejtélyes gyilkossági ügyet sikerült megoldani a diákok segítségével. 2003-ban sikerült feltörniük egy olyan e-mail fiókot, amelyből kiderült, hogyan kapcsolódik a tettes az általa elkövetett hármas gyilkosság áldozataihoz. 

Ezek mellett fejlesztői munkát is végeznek, többek között azt a módszert tökéletesítik, amivel törött vagy tönkrement digitális eszközökről, például okostelefonokról tudnak adatokat visszahozni.

Sok veterán képzi át magát

Ahhoz, hogy valaki a Tulsai Egyetem ezen szakának hallgatója lehessen, több feltételnek is meg kell felelnie, és nagyon szigorú biztonsági ellenőrzésen kell átmennie. Csak olyan amerikai állampolgár lehet diák, aki a 17. és a 63. életéve között van. A jelentkezők közül sokan egyébként is dolgoztak már a számítástechnikában, vagy eredetileg mérnökök, ügyvédek, üzletemberek voltak. De még ennél is több az, aki már megízlelte a nemzet védelmét: sok veterán katona szeretne továbbra is tenni a jó ügyért.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az USA-ban hatalmas figyelmet fordítanak az ország számítógépes biztonságára, hiszen rendkívüli módon tartanak az olyan merénylőktől, akik a technika segítségével próbálnának meg terrortámadást végrehajtani. Leon Pannetta, a védelmi miniszter elismerte, volt olyan hónap, hogy a Pentagon több mint 3 milliárd dollárt költött csak erre a célra. 

Ezt is szeretjük