Egyetemen képezi ki a kémeit a CIA, hogy vírusokat terjesszenek

Egy amerikai egyetem kétéves kurzus során tanítja meg, hogyan kell vírust írni és jelszót feltörni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétéves egyetemi tanfolyamot indít a Tulsai Egyetem, ahol leginkább a CIA és a Nemzetbiztonsági Hivatal jövendőbeli dolgozóit szeretnék kiképezni.

A diákok elsajátíthatják a cyberkémkedés minden csínját-bínját, megtanulhatnak vírust írni, jelszót és hálózatokat feltörni, valamint adatokat előásni egy sor digitális eszköz segítségével.

Tanulás közben is nyomoznak

Oklahomában található a Tulsai Egyetem, ahol a tanfolyam zajlik. Az itt diplomát szerzett diákok átlag 85%-a helyezkedik el a képzés után a CIA vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal alkalmazott munkatársaként. Az egész program szülőatyja, Sujeet Shenoi 1998 óta vezeti a leendő kémek tanítását.

A tanterv összetett - a hallgatók nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is megtapasztalhatják a szakma sajátosságait. Tantermi órák is vannak, ám emellett terepgyakorlatokon vesznek részt az egyetemen létrehozott bűnügyi laborban, ahol ők maguk is hozzájárulnak elveszett bizonyítékok helyreállításában, a digitális eszközök segítségével.

A módszer valószínűleg hatásos, és a kémek közül tényleg a legjobbak kerülnek ki. Shenoi az LA Timesnak adott interjúban így fogalmazott: - Bedobom őket a mélyvízbe, és rettenthetetlenné válnak.

A munkájuk nagy része abból áll, hogy lebuktassanak olyan bűnözőket, akik nyomot hagytak az interneten, például a pedofilokat, de olyanra is volt már példa, hogy egy rejtélyes gyilkossági ügyet sikerült megoldani a diákok segítségével. 2003-ban sikerült feltörniük egy olyan e-mail fiókot, amelyből kiderült, hogyan kapcsolódik a tettes az általa elkövetett hármas gyilkosság áldozataihoz. 

Ezek mellett fejlesztői munkát is végeznek, többek között azt a módszert tökéletesítik, amivel törött vagy tönkrement digitális eszközökről, például okostelefonokról tudnak adatokat visszahozni.

Sok veterán képzi át magát

Ahhoz, hogy valaki a Tulsai Egyetem ezen szakának hallgatója lehessen, több feltételnek is meg kell felelnie, és nagyon szigorú biztonsági ellenőrzésen kell átmennie. Csak olyan amerikai állampolgár lehet diák, aki a 17. és a 63. életéve között van. A jelentkezők közül sokan egyébként is dolgoztak már a számítástechnikában, vagy eredetileg mérnökök, ügyvédek, üzletemberek voltak. De még ennél is több az, aki már megízlelte a nemzet védelmét: sok veterán katona szeretne továbbra is tenni a jó ügyért.

Az USA-ban hatalmas figyelmet fordítanak az ország számítógépes biztonságára, hiszen rendkívüli módon tartanak az olyan merénylőktől, akik a technika segítségével próbálnának meg terrortámadást végrehajtani. Leon Pannetta, a védelmi miniszter elismerte, volt olyan hónap, hogy a Pentagon több mint 3 milliárd dollárt költött csak erre a célra. 

Ezt is szeretjük