Ilyen film még soha nem készült Magyarországon - Zseniális módon mutatja be a 90-es évek vonatjegy-hamisításait

Magyarország első egész estés animációs dokumentumfilmje!

Kék Pelikan - filmajánló
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 90-es évek legendás vonatjegy-hamisításainak története nagyon magyar és nagyon filmvászonra kívánkozó. Az alapanyag szerencsére a lehető legjobb kezekbe került, és a végeredmény egy nagyon szerethető, frappáns és egyedi alkotás lett. 

Kék Pelikan - filmajánló

1988-ban kinyíltak Magyarország határai, mert már mindenki igényelhetett világútlevelet. Adott volt tehát a felszabadult utazás lehetősége a vasfüggöny keleti oldalán rekedt fiataloknak is, akik végre eljuthattak a romantizált Nyugatra. Igen ám, de a jegyek megfizethetetlenül drágák voltak.

Három fiatal, Ákos, Petya és Laci rájöttek, hogy a MÁV alkalmazottai a jegyeket kézzel írva töltik ki, melyhez néha kék Pelikan indigót használnak. Egy budapesti bérház egyik lakásában végzett kitartó kémiai kísérleteknek hála a fiúknak sikerült eltávolítania a jegyekre írt szöveget egyszerű háztartási tisztítószerekkel. A fiatalok először csak maguknak hamisítottak jegyeket, de egy ekkora lehetőség nem maradhatott sokáig titokban, így hamarosan az egész korosztályuknak ők biztosították a világlátás nem túl legális, de annál csábítóbb lehetőségét. A tevékenység azonban előbb-utóbb a hatóságok figyelmét is felkeltette...

Kék Pelikan/Umbrella Entertainment
Kék Pelikan/Umbrella Entertainment

Csáki László, a film rendezője 2011 óta gyűjtögette a hamis nemzetközi vonatjegyekhez kapcsolódó történeteket, és saját bevallása szerint tíz év alatt több mint negyvenórányi hanginterjút rögzített a hamisítókkal, utazókkal, hatóságokkal és a MÁV egykori alkalmazottaival.

- A történeteket a szabadságvágy és az utazás öröme kötötte össze. Én is ahhoz a generációhoz tartozom, amely a vasfüggöny leomlása után tapasztalta meg a szabad utazás nyújtotta lehetőségeket. Vizuális művészként hamar világossá vált számomra, hogy ezt a történetet animációs dokumentumfilmként kell elmesélnem, amely a valós események hitelességének megőrzése mellett bizonyos formai szabadságot is biztosít, és lehetőséget ad arra is, hogy elkészüljön Magyarország első egész estés animációs dokumentumfilmje - fogalmazott a nem mindennapi projekttel kapcsolatban a rendező.

A rendhagyó forma valóban kitűnő választás volt az alkotók részéről. A dokumentumfilmes műfaj és az animációs kivitelezés nagyon jól állnak egymásnak, és hatékonyan domborítják ki egymás kvalitásait. A leleményes és játékos animációs megoldások remekül festik alá a valódi, kétezres évek után készült interjúrészleteket és a színészek által rekonstruált, részben valós, részben fiktív 90-es évekbeli jeleneteket.

A film koherens, szórakoztató, és egyedi módon képes átadni a rendszerváltás utáni Magyarország "okosba megoldós", füstös és szabadságvággyal átitatott hangulatát. Ebben sokat segítenek a film közben felcsendülő Hiperkarma-, Bonanza Banzai- és Kispál és a Borz-dalok is. 

Ákos, Laci és Petya és a többi érintett fél visszaemlékezései különleges képet alkotnak a 90-es évek e nagyon tipikus, de kevéssé feldolgozott szeletéről, és sikerül megfogalmazniuk valami alapvetőt a korszakról és a benne élőkről. A film megnézése azoknak is segít megérteni a korszak fiatalságát, akik még nem is éltek, vagy csak gyerekek voltak a 90-es években, és jól átadja azt a szabadságvágyat, ami a határok megnyílása után járta át az embereket. 

Ez a kellemes hangulatú, szórakoztató és nosztalgikus utazás mindenképp megéri a jegy árát, ha valaki szereti a dokumentumfilmes műfajt, az animációs filmeket vagy a 90-es éveket, esetleg mindhármat, mert képes rá, hogy egyszerre egy teljesen újszerű, de ugyanakkor nagyon ismerős élményt nyújtson. De aztán senki ne próbálkozzon hamis jegyekkel bejutni rá a moziban!  

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Pataki Ági feltűnést keltett a premieren: a 72 éves modell nőies és vagány

Csáki László első egész estés animációs filmjének, a Kék Pelikánnak a díszbemutatóján sztárok is megjelentek.

Elolvasom

Képek: Kék Pelikan/Umbrella Entertainment

Ezt is szeretjük