Hitelbe vett csirkefarhátat a karácsonyi asztalra
Szomorú hír az igazán szegényekről
A szegényebb településeken újra virágzik az uzsora, már ételre is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsony előtt nem csak úgy lehet eladósodni, hogy felvesszük az áruhitelt a plazmatévére. Nagyon sokan vannak, akiknek az ünnepi vacsora is csak úgy jön össze, ha hitelt kapnak a boltban.

Az ország kevésbé szerencsés megyéiben - főleg északkeleten - a kisboltokban gyakran elhangzik ilyentájt a kérdés: hitel van? Van, ahol nincs, és van, ahol mindenkinek adnak élelmiszert felírásra, csak éppen uzsoraszintű kamatra - írja a Szoljon.hu.

Gyorsan telik a füzet

Így még a legolcsóbb húsárunak számító csirkefarhát is ezrekbe kerülhet, ha csak utólag tudja valaki kifizetni. A kis üzletek egy részében rendszeresítve van az a füzet, amibe a tartozásokat és a kamatokat írják - abba pedig nagyon könnyű belecsúszni, hogy így akár több tízezer forintos adósságot is összehozzon valaki az ünnepek végére. Hiszen a papír nem szól, no meg a boltos sem, hogy sok lesz ez már. A szembesülés január elején jön, a fizetéssel, a nyugdíjjal vagy a segéllyel együtt, aminek nagy része azonnal megy is a boltoshoz.

Tiltja a törvény, de van rá kereslet

Tiszaburán annak ellenére virágzik az uzsora, hogy azt már szigorúan bünteti a törvény: az ott élők szerint vannak olyanok, akik vastag kamatra adnak kölcsön pénzt, de mostanában már élelmiszert is. Ilyenkor, karácsony előtt fellendül az üzlet, többen vállalják be az uzsorakamatot is, csak hogy legyen karácsony. A helyi kisboltokban is a húsáruk a slágertermékek, no meg a liszt és a cukor. Akinek a bolti kenyérre sincs pénze, az inkább megsüt valami hasonlót otthon, és azt eszi a hitelre vett hús mellé.

A kisboltok nagy része nem uzsorázik, a helyi lakosoknak és a törzsvásárlóknak egyszerűen csak adnak hitelt a karácsonyi vásárlásra. A boltosok látják, amikor az emberek az utolsó forintjaikat kaparják ki a pénztárcáikból, hogy édességet is vehessenek, ezért aki megteheti, segít. Bár sokszor a pult mögött álló eladó adna felírásra élelmiszert, a tulajdonosok tiltása ellenére mégsem teheti.

Az egyik Szolnok melletti településen az egyetlen kisboltot az önkormányzat üzemelteti, ám a forgalmuk annak ellenére csökken, hogy igyekeznek mindent olcsóbban adni, mint a bevásárlóközpontok. Csak akkor tudnák eladni az árut, ha felírnák az árát a vevőknek - de itt nincs hitel. Enélkül pedig nem éri meg az üzletet sem nyitva tartani.

Ezt is szeretjük