Kevesebb komolyságot! Kaposfest: a klasszikus zene punk fesztiválja
A komolyzenét nem csak komolyan lehet csinálni. Már-már woodstocki feeling vár a Kaposfesten!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kaposfest nem csak a klasszikus zene kedvelőinek, illetve értőinek szól. Azokkal is szeretnék megismertetni ezt a világot, akik eddig ódzkodtak a kamarazenétől, és azt gondolták, hogy ezt csak nagyon komolyan lehet csinálni.

A Kaposfestet immáron ötödik alkalommal hívják a látogatók a klasszikus zene punk fesztiváljának, hiszen igazán koncerthangulat van, a művek végén lábdobogás, hangos tapsvihar, könnyed légkör és sok-sok fiatal világsztár.

Pontosan azért, hogy még érdekesebbé tegyék a fesztivált a napi két koncert mellett, idén olasz napot tartanak, aminek kapcsán az itáliai gasztronómia különlegességeibe kóstolhatnak bele, részt vehetnek a világhírű Ricchi e Poveri ingyenes koncertjén.

A klasszikus zene és a színjátszás egymásra találása

2014. augusztus 13-19. között rendezik meg az V. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált, azaz a Kaposfestet. A rendezvény minden évben különböző módon vegyíti a művészeti ágakat.

Idén a színjátszás kap kiemelten fontos szerepet olyan művészek közreműködésével, mint Hegedűs D. Géza, Bálint András, Bede Sarolta, Gyulai Júlia, Wunderlich József és Lukáts Andor, aki most rendezőként mutatkozik be.

A fesztivál nyitónapján, augusztus 13-án a 19 órakor kezdődő koncerten Igor Stravinszkij A katona történetét adják elő a hazai és a világ kiváló zenészei. A darabot 2011-ben Kokas Katalin művészeti vezető már színpadra állította, akkor Kulka János narrálásában hangzott el. 2014-ben Lukáts Andor rendezésében Gyulai Júlia, Wunderlich József és Bede Sarolta varázsolják a Szivárvány Kultúrpalota színpadára a darabot.

Különleges koncert - Az úrhatnám polgár

Augusztus 15-én a 19 órakor különleges koncerten vehetnek részt azok, akik a Szivárvány Kultúrpalotába váltanak jegyet, hiszen Az úrhatnám polgár két változatát is előadják a klasszikus zenei művészek. Először Jean-Baptiste Lully eredeti művét, majd Richard Strauss átiratát narrálja Hegedűs D. Géza és fiatal színésztársai.

Augusztus 17-én az esti koncerten három különböző Kreutzer-szonátát hallgathatnak meg az érdeklődők; Leoš Janáček I. vonósnégyes, Ludwig van Beethoven A-dúr hegedű-zongora szonáta, op. 47 darabjait és Tolsztoj Kreutzer-szonáta című elbeszélését Bálint András narrálásában.

Hungarikumok napja - augusztus 18.

A fesztivál idején a napi két klasszikus zenei koncert mellett az olasz és a hungarikumok tematikus napján is részt vehetnek az érdeklődők. Az olasz nap Kaposvárja a zenén át a gasztronómiáig bezárólag az itáliai kultúrát hivatott bemutatni, a hungarikumok napján a délelőtti koncertnek pedig a Kassai Lovasfarm ad otthont, ahol a maga is hungarikumnak számító Kassai Lajos látja vendégül a látogatókat. A kiegészítő programok között találjuk a Ricchi e Poveri koncertet, a Vaszary Képtár kiállítását, és a Vicolo étterem gasztronómiai túráit.

Ezt is szeretjük