Kamu a vasárnapi munkavégzés tilalma
A bolt zárva, mégis behívják a dolgozókat
Csak vásárolni nem lehet, dolgozni attól még kell.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tegnap már nem nyithattak ki a 200 négyzetméternél nagyobb, illetve nem családi vállalkozásban működő boltok. Ennek ellenére olvasónk találkozott zárt ajtók mögött dolgozó boltosokkal. De mégis hogyan lehet ez, amikor a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szól az új törvény? Hát úgy, hogy valójában egyáltalán nem tiltják a vasárnapi munkát a kereskedelemben.

Olvasónk egy budai szupermarket előtt ment el tegnap késő délután, amikor arra lett figyelmes, hogy az egyébként zárva tartó boltban legalább öt-hat ember dolgozik. Képet is készített, amin egy ember tényleg látható, amint valamit pakol az egyik polcon. Hogyan lehet ez? - tette fel a kérdést.

Bár a kormány a vasárnapi munka tilalmáról beszél, és névleg a kereskedelemben dolgozók érdekében vezette be a zárva tartásról szóló törvényt, valójában egyáltalán nem a vasárnapi munkavégzést tiltja a törvény.

Hiába hivatkozik az MTI is folyton "vasárnapi pihenőnapként" az új rendelkezésre, a törvény csak annyit mond ki, hogy kereskedelmi tevékenységet tilos folytatni a meghatározott üzletekben. Arról nincs szó, hogy leltározni vagy éppen takarítani ne hívhatnák be az üzletek az alkalmazottakat.

A budai szupermarketben is ezt láthatta az olvasó. A dolgozók tehát ugyanúgy bent töltötték a napjukat vasárnap is, csak éppen az ajtókat nem nyithatták ki a vevők előtt. A nemzetgazdasági minisztérium közben tagadja, hogy hatástanulmányt készítettek volna a törvény hatásairól. Ez eleve egy furcsa álláspont, mert azt jelenti, hogy a kormány úgy döntött, hogy nem ismerte a várható következményeket.

Facebook- és leadfotó: MTI Fotó: Mohai Balázs.

Ezt is szeretjük