Eddig kell még kibírni a meleget
Mikor jön a felfrissülés?
Péntek késő estétől szél és záporok szakítják meg az augusztusi hőséget, enyhülés várható.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már csak péntekig kell kibírni a forróságot, utána jön az enyhülés az északnyugat, nyugat felől érkező hullámzó hidegfronttal.

Forrás: MTI, Komka Péter

Szombatig a napsütést legfeljebb fátyolfelhők zavarhatják meg, a hőmérséklet az ország nagy részén 35 Celsius-fok fölött alakul, nyugaton és délen pedig elérheti a 39-41 fokot is.

Jön az enyhülés

Pénteken estefelé északnyugat, nyugat felől érkezik az enyhülést hozó hullámzó hidegfront. A jelenlegi számítások szerint a front először a Dunántúl nyugati részét éri el, majd szombat késő délutánra, estére már a Tiszántúlra is meghozza a felfrissülést.

A front vonulását a hét végén záporok, zivatarok kísérik, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is lehullhat, de a szárazságot nagy területen, jelentős mértékben csökkentő tartós, országos eső nem valószínű.

A front mögött érkező hűvösebb levegő hatására a hét végén mindenütt megszűnik a hőség, ami a következő tíz napban valószínűleg nem is tér vissza - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Piros jelzés egész héten

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint augusztus 7-én reggelre megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord Pécs-Árpádtetőn, ahol hajnalban 23,8 Celsius-fokot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára már az egész ország területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki. A hidegfront érkeztéig országszerte 27-30 fok körüli napi középhőmérsékletre lehet számítani. A maximumhőmérséklet várhatóan 35 és 40 fok között alakul.

Az éjszakák sem igen hoznak enyhülést, csak kevés helyen süllyed 20 fok alá a hőmérséklet. Ezek nyomán magas lesz a középhőmérséklet is, jellemzően 27–31 fok, ami indokolja a hőségre vonatkozó piros figyelmeztetés kiadását.

Ezt is szeretjük