Napi 1 millió forintért adnak jogi tanácsokat Németh Lászlónénak
A Horváth és Társai Ügyvédi Iroda közel 400 milliót kap az NFM-től. Másokat is szeret a minisztérium.

Ez is érdekelhet

Lépj most a gondtalan nyugdíjas éveidért! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

Gyönyörű, natúr smink karácsonyra: ezt viseld, ha nem akarsz túlzásokba esni »

Ez az app segít, hogy mindig hidratált legyél: figyelmeztet, mennyi vizet kell innod »

Zavarba ejtő fotókon pózol a 16 éves modell: az arca egy kislányé, de nőként néz a kamerába »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Amint az cikksorozatunk első részéből kiderült, a Miniszterelnökség és a minisztériumok mintegy 800 millió forintot költöttek 2011 óta jogi szolgáltatásokra, melyekre a második Orbán-kormány döntése óta nem kell közbeszerzési eljárást kiírni. Ez annyit jelent, hogy akár több százmillió forintra is szerződhetnek az intézmények olyan irodákkal, amelyeknek nem kell versenyezniük a megbízás elnyeréséért.

A kormany.hu-n található nyilvános szerződéslistából kiderül, a minisztériumok előszeretettel kötnek két vagy több szerződést ugyanazon ügyvédi irodákkal, melyek közül a szerződések számát tekintve a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda emelkedik ki.

Az irodával kétszer szerződött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig összesen hétszer. A szerződések értéke 375 millió forint, ami annyit jelent, hogy ez az iroda kapta meg az állam által jogi szolgáltatásokra elköltött adóforintok közel felét. 

Az irodának 2010 novembere óta összesen 131 millió forintot fizetett ki az NFM az idén csődbe ment nemzeti légitársaság pénzügyi helyzetének rendezésére vonatkozó jogi tanácsadásért.

A 131 milliós megbízás 2010 novemberében kezdődött, és 2011 szeptemberében ért véget, ami annyit jelent, hogy havi 13 millió forintot kapott a cég a Malévval kapcsolatos tanácsaiért.

Napi egymillióért vizsgálják felül a szerződéseket

Az iroda három másikkal közösen ezen felül további 137,5 millió forintra szerződött "az NFM által megjelölt privatizációs ügyletekkel kapcsolatos jogi tanácsadásra". A megbízás 2011 decemberének végén kezdődött, és 2012 júniusáig tart, ami már havi 27,5 millió forintot jelent. Ez napi közel 1 millió forint.

A cél az 1989 óta kötött több tízezer privatizációs szerződés felülvizsgálata, külön hangsúlyt helyezve a szerződések környezet- és természetvédelmi, kulturális örökségvédelmi pontjainak betartására - részletezte a Népszabadság korábban a megbízást.

A miniszter által megbízott négy ügyvédi iroda óradíjait 35-54 ezer forint plusz áfa összegben határozták meg, amely a lap által megkérdezett ügyvédek szerint borsosnak tekinthető, bár többen megjegyezték, hogy a környezetvédelmi, örökségvédelmi területhez speciális jogi szakismeretekre van szükség.

Az iroda emellett 2012-ben kap még az NFM-től 19 millió forintot "a Kiotói Jegyzőkönyv kibocsátási jogosultságok kereskedelmére vonatkozó megállapodással kapcsolatos jogi tanácsadásért", illetve 14 milliót a sportprojektek és más területek PPP keretében való megvalósításával kapcsolatos jogi tanácsadásért.

Az irodának a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is fizetett, összesen 3 millió forintot, a KIM által megjelölt ingatlanok és gazdasági társaságok jogi helyzetének elemzéséért, illetve okiratok, dokumentációk elemzéséért.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződéseinek listáit itt nézheted meg.

A Horváth és Társai Ügyvédi Iroda megbízásai

 • 137,5 millió forint, privatizációs ügyletekkel kapcsolatos jogi tanácsadás - NFM, 3 másik irodával közösen.
 • 131 millió forint, Malévval kapcsolatos jogi tanácsadás - NFM.
 • 19 millió forint, kibocsátási jogosultságokkal kapcsolatos jogi tanácsadás - NFM.
 • 14 millió forint, PPP-s megvalósításokkal kapcsolatos jogi tanácsadás - NFM.
 • 3 millió forint, ingatlanok és gazdasági társaságokkal kapcsolatos jogi tanácsadás - KIM.

8 millió a Fidesz-frakció ügyvédi irodájának

Több megbízást kapott a Jutasi és Társai Ügyvédi Iroda is, amely 1,5 millióra szerződött a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériummal, 6,6 millióra pedig az NFM-mel. Az NGM-nél a feladat a Magyar Köztársaság új alkotmányának előkészítési munkálatainak körében jogi szolgáltatás végzése volt, a megbízás 2011 elején kezdődött, és 2011 júliusáig tartott.

Az NFM-től az iroda két megbízást kapott, 2010-ben 400 ezer forintot kaptak, amiért képviselték az államot egy perben, és további 6,2 milliót "jogi szolgáltatásért". Ez a megbízás 2010 végén kezdődött, és 2011 júniusában véget ért.

A Jutasi és Társai Ügyvédi Iroda megbízásai

 • 1,5 millió forint, tanácsadás az új alkotmányhoz - NGM.
 • 400 ezer forint, képviselet egy perben - NFM.
 • 6,2 millió forint, jogi szolgáltatás - NFM.

A BM is egy ügyvédi irodával dolgozik

Két megbízást tudhat magáénak a Dr. Soós Tibor Ügyvédi Iroda is, a cég mindkét esetben a Belügyminisztériummal szerződött, összesen 7,6 millió forint értékben. A BM 2012-ben 3,6 milliót fizet az irodának jogi képviseleti feladatok ellátásáért, az iroda 2011-ben ugyanezért, ugyanannyi időre 3 millió forintot kapott.

A Dr. Soós Tibor Ügyvédi Iroda megbízásai

 • 3,6 millió forint, jogi képviselet ellátása - BM.
 • 3 millió forint, jogi képviselet ellátása - BM.

Két megbízást kapott a Loványi és Nagy Ügyvédi Iroda is, velük a KIM szerződött, összesen közel 13 millió forint értékben.

Az első szerződést 2011 elején kötötték meg, az iroda 9 millió forintot kapott Andy Vajna munkájának elősegítése érdekében végzett jogi tanácsadásáért, ezt a szerződést hosszabbították meg augusztusban 2012 januárjáig. Második körben 3,7 milliót kapott az iroda a munkáért.  

A Loványi és Nagy Ügyvédi Iroda megbízásai

 • 9 millió forint, Andy Vajna segítése - KIM.
 • 3,7 millió forint, Andy Vajna segítése - KIM.

Szintén kétszer szerződött az NFM a Dr. Abay és Dr. Török Ügyvédi Irodával, a megbízások értéke meghaladja a 28 millió forintot. Az NFM 27,5 millióért szerződött a céggel a PPP-projektekkel kapcsolatos tanácsadásért, melyből végül 6,6 millió forintot fizetett ki, további 21,2 millió forintra írtak alá 2011 júliusában PPP keretében megvalósított közlekedési infrastruktúra projekttel kapcsolatos jogi tanácsadási, képviseleti és okirat-szerkesztési feladatokért. A megbízás 2012 júliusáig tart.

A Dr. Abay és Dr. Török Ügyvédi Iroda megbízásai

 • 27,5 millió forint, PPP-projektekkel kapcsolatos tanácsadás - NFM.
 • 21,2 millió forint, PPP-projektekkel kapcsolatos tanácsadás - NFM.

Ennél többet, mintegy 42 milliót kapott két megbízásért a Jaczkovics Ügyvédi Iroda az NFM-től.

Az iroda 6,2 millió forintot kapott a kulturális projektek PPP keretében való megvalósításával kapcsolatos tanácsadásért, és további 32 milliót "jogi szolgáltatásért".

A Jaczkovics Ügyvédi Iroda megbízásai

 • 6,2 millió forint, PPP-projektekkel kapcsolatos tanácsadás - NFM.
 • 32 millió forint, jogi szolgáltatás - NFM.

Még többet, 56 millió forintot kapott a Botond és Társai Ügyvédi Iroda szintén az NFM-től. Az iroda 2011 szeptemberétől decemberéig 31,2 millió forintért adott tanácsot a PPP keretében megvalósított felsőoktatási projekttel kapcsolatban, ez havi 10 millió forintot jelent egy munkáért. Az NFM 2011 végén újra szerződött az irodával ugyanezekre a feladatokra, a megbízás 2012 májusáig tart, értéke 24,7 millió forint.

A Botond és Társai Ügyvédi Iroda megbízásai

 • 32,1 millió forint, PPP-projektekkel kapcsolatos tanácsadás - NFM.
 • 24,7 millió forint, PPP-projektekkel kapcsolatos tanácsadás - NFM.

Közel 50 millió forintot fizetett az NFM a Szterényi Ügyvédi Irodának két megbízásért. Az irodával először 2010 decemberében szerződött a minisztérium az oktatási projektek PPP keretében való megvalósításával kapcsolatos tanácsadásért.

A szerződés 2011 decemberéig élt, összege 43,7 millió forint volt, egy hónap kihagyással ugyanerre a feladatra ismét szerződött az NFM, öt hónapra 5 millió forintért.

A Szterényi Ügyvédi Iroda megbízásai

 • 43,7 millió forint, PPP-projektekkel kapcsolatos tanácsadás - NFM.
 • 5 millió forint, PPP-projektekkel kapcsolatos tanácsadás - NFM.

A jogi szolgáltatásokra tavaly nyár óta nem kell közbeszerzést kiírni, a minisztériumok kedvük szerint válogathatnak - versenyeztetés nélkül - az irodák között. Korábban ez nem így volt, a nagy értékű megbízásokra közbeszerzési eljárást kellett kiírni.

Ezt is szeretjük