Itt kaphatsz pénzt, ha a bank nem ad kölcsönt: megéri zálogházba menni?
A leggyorsabb módja annak, hogy pénzhez juss, de vajon megéri?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha átmeneti pénzzavarba kerülsz, de a körülményeid miatt a lehetőségek meglehetően szűkösek, vagyis a bankok nem állnak szóba veled, még mindig a zálogház tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak.

Ezeken a helyeken ugyanis gyorsan, úgymond bürokráciamentesen és névtelenül intézheted a kölcsönt, ráadásul vészhelyzetben azonnali segítséget nyújt. Ha viszont a bank kontra zaci kérdést szeretnéd megfejteni, már nem olyan egyértelmű a zálogház előnye.

Zacitörténelem

A zálogkölcsönzés szinte egyidős a pénz megjelenésével, az első magyar zálogház pedig a mai BÁV jogelődje volt még a 18. században. A hetvenes-nyolcvanas években még egy ágynemű vagy étkészlet is hagyományos zacis tárgynak minősült, a zacis biznisz pedig a rendszerváltozást követően indult be igazán, egyre több zálogház nyílt meg.

Manapság a zálogházak forgalmát jórészt az ékszerek, műszaki cikkek vagy éppen régiségek teszik ki, ugyan egy festményért vagy porcelánért értékéhez képest jóval kevesebbet kapsz, mint egy arany ékszerért. Bár már létezik autózálog is, nálunk annyira nem lett népszerű, mint más országokban.

Így működik

Ha rászánod magad, hogy zálogba add valamelyik értéktárgyadat, először a becsüsök megállapítják az értékét, valamint a kapható kölcsön maximális összegét: egy ékszerre akár a becsült érték 85%-át is megkaphatod, viszont egy porcelánra már csak a 60%-át, egy festményre pedig még ennél is kevesebbet, maximum a zálogérték felét fizetik ki.

Műszaki cikkeknél még rosszabb az arány, maximum 30-40%, ugyanis ezek nagyon gyorsan válnak elavulttá. Ezt követően jöhet a futamidő kiválasztása, ami lehet két hét, de akár három hónap is. Minél hosszabb futamidőt választasz, annál több záloghiteldíjat kell fizetned, viszont a futamidő alatt megőrzik az értéktárgyadat, amit, ha mégsem váltasz ki, a lejáratot követő hónap utolsó napjától kényszerértékesítenek. A kölcsönt egyébként azonnal megkapod készpénzben vagy utalással - aszerint, hogy melyik opciót választod.

Előnyök

A kölcsönfelvétel egész más keretben zajlik, mint egy banki hitel ügyintézése, jóval egyszerűbb feltételek mellett: a zálogházi kölcsönhöz nincs szükség jövedelemigazolásra, kezesre vagy közüzemi számlákra, és az egész ügylet névtelenül folyhat, csak a több milliós kölcsönöknél van szükség személyire és lakcímkártyára. Ráadásul azonnal megkapod a pénzt.

Hátrányok

A gyors és egyszerű kölcsönfelvétel árát azonban keményen meg kell fizetned, ami jóval drágább mulatság, mint egy banki hitel esetében: kamat, kezelési költség és tárolási díj, egyes helyeken értékbecslési díj vagy nyomtatványköltség is fizetendő.

A kezelési díjat általában a kölcsön felvételekor vonják le, de akad olyan zaci is, ahol csak a visszafizetésnél kérik. Értéke széles skálán mozog: lehet 1,5, de akár 10% is. Van olyan zálogház - ilyen a BÁV is -, ami nem számol fel kamatot, ha, mondjuk, egy héten belül kiváltod az értéktárgyad, de átlagosan évi 15 és 40% között mozog a kamat mértéke zálogháztól függően, amit legtöbbször időarányosan, napi bontásban számítanak fel.

Átlagosan elmondható, hogy a kölcsön után fizetendő díjtételeket a zálogtárgy, a futamidő és a felvenni kívánt kölcsön összegének függvényében állapítják meg. Ráadásul a névtelenség miatt nagyon kell vigyáznod a kapott zálogjegyre, ugyanis az bemutatóra szóló. A költségeket tekintve a zacis kölcsönt valahol a 30-40%-os thm-mel számoló áruhitel és a hiperdrága gyorshitelek közé lőheted be.

Ezt is szeretjük