A németeknél 2%-os, nálunk 6,6%-os volt az infláció

A fogyasztói árak szeptemberben 6,6%-kal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az infláció 2008 augusztusa óta - 6,5 % - nem volt ilyen magas, a mostaninál magasabb 2008 júliusában - 6,7% - volt.

A múlt év szeptemberéhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,5%-kal emelkedtek. Néhány termék ára jelentősen nőtt: a tojásé - 33,8% -, a sertészsiradéké - 24,3% -, az idényáras élelmiszereké - 22,2% -, a csokoládé, kakaóé - 17,1% - és a sertéshúsé - 13%.

A szeszes italok, dohányáruk ára is az átlagnál gyorsabban, 15,6%-kal nőtt. Hasonló mértékű, 15,7%-os drágulás következett be a járműüzemanyagoknál is 12 hónap alatt. A háztartási energia ára 5,6%-kal emelkedett egy év alatt.

A szolgáltatásoknál 4,5%-os 12 havi áremelkedést mért a KSH, a ruházkodási cikkeknél pedig 2,5%-ost. A tartós fogyasztási cikkek ára egy év alatt átlagosan 1%-kal csökkent.

Az idényáras élelmiszerek ára csökkent

Az egyhavi 0,4%-os inflációs adat főbb összetevői: az élelmiszereknél 0,6%-os áremelkedést regisztrált a KSH, a liszt ára 9,4, a sertéshúsé 3,5, a baromfihúsé 2,5, a tojásé 2,3%-kal emelkedett. Ugyanakkor az idényáras élelmiszereknél - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 0,6%-kal csökkentek az árak.

A ruházati cikkek havi 1,4%-os áremelkedése mögött a szezonváltás áll. A járműüzemanyagok ára egy hónap alatt 2,8%-kal nőtt, a háztartási energia ára ugyanakkor 0,5%-kal csökkent, a tartós fogyasztási cikkeknél is 0,2%-os csökkenést mért a KSH.

Milliókat kereső képviselőink - Havi 1,5-1,9 millió forint

Nézegess képeket!

Elolvasom

Eközben a németeknél...

Szeptemberben az előzetes adatoknak megfelelően 2%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban a 2011. szeptemberihez képest, az előző havihoz viszonyítva nem változtak - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis. Augusztusban 2,1% volt az éves és 0,4% a havi áremelkedés. Az elmúlt hónapok áremelkedésének dinamikája az energiaárak ingadozásaira vezethető vissza. Az energiaárak nélkül számolva az áremelkedés mértéke 2012 júniusától konstans 1,4%- éves összevetésben. Az idén szeptemberben az energiaárak 7%-kal emelkedtek a 2011. szeptemberihez képest. Az olajtermékek ára 9,3%-kal emelkedett éves bázison.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Élelmiszer: 2,9%

Az élelmiszerárak 2,9%-kal emelkedtek szeptemberben éves összevetésben. Havi bázison, az augusztusival összevetve az energiaárak 1,0%-kal emelkedtek szeptemberben. Az üzemanyagárak 2,4 %-os emelkedéssel új csúcsot értek el. A háztartási energia ára 0,3%-kal nőtt.

Ezt is szeretjük