Olimpiai láz 2.0 - Újabb dicsőség előtt a magyar sportolók
A paralimpián nyolc-tíz dobogós helyünk is lehet. Magyarországot 33 sportoló képviseli.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Augusztus 29-én kezdődik a paralimpia Londonban, amelyen Magyarország akár nyolc-tíz érmet is szerezhet. Négy évvel ezelőtt Pekingben a magyarok összesen 16 érmet gyűjtöttek be, ebből hatot a paralimpikonok. A mérleg: egy arany, öt bronz. A paralimpián 148 ország több mint 4200 sportolója indult.

Sors Tamás úszó készül a paralimpiára, fotó: MTI, Beliczay László

A legjobbak úszásban voltunk, a bajnok, Sors Tamás világcsúccsal hozta el az aranyérmet 100 m pillangón. A pekingi paralimpián szerzett érmet a sportpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Szekeres Pál is, aki ezzel sporttörténelmet írt: ő az egyetlen ember a világon, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet nyert.

Úszás, vívás, dzsúdó

Hazánkat akkor 33 sportoló képviselte, ahogy idén is. A magyar számok: úszás a tavalyi bajnok Sorssal, aki újrázhat, és három korábbi úszóbajnokunkkal, Engelhardt Katalinnal, Ráczkó Gittával és Zámbó Diánával, valamint az EB bronzérmes, VB 5. Illés Fannival.

Vívás a négyszeres paralimpiai ezüstérmes Pálfi Judittal, a háromszoros paralimpiai ezüstérmes Dani Gyöngyivel, a kétszeres paralimpiai ezüstérmes Krajnák Zsuzsannával és az Európa-bajnok Juhász Veronikával.

Atlétika - 1500 m síkfutás, gerelyhajítás, maraton - összesen 1100 résztvevővel, négy magyarral, köztük egy ikerpárral, Biacsi Bernadettel és Biacsi Ilonával.

Dzsúdó a kétszeres világ- és Európa-bajnok Szabó Nikolettel, para-asztalitenisz 276 versenyzővel, három magyarral, köztük az Európa-bajnok Pálos Péterrel. Lesz magyar az evezésben, az erőemelésben, a sportlövészetben és a teniszben is.

A londoni lehet az első telt házas paralimpia, a versenyekre összesen 2,5 millió jegyet adtak ki. A magyar csapatnak a Tesco gyűjtött pénzt, egy öthetes adománygyűjtő akciónak köszönhetően 36,6 millió forintot kapott a paralimpiai mozgalom, amit a felkészülés támogatására fordítottak.

A paralimpiai játékok története 1948-ban, a London melletti Aylesburyben működő Stoke Mandeville-i kórházban kezdődött, ahol gerincsérült brit hadirokkantakat ápoltak.

A nyári olimpia megnyitójának napján dr. Ludwig Guttmann professzor, a kórház igazgatója az intézmény udvarán 12 sérült részvételével íjászversenyt rendezett.

Ezt utána évente megismételték, hat évvel később már akkora volt az érdeklődés, hogy a részt vevő országok képviselőiből nemzetközi szövetség alakult a versenyek szervezésére. 1960-ban, a római olimpia után ugyanazokon a versenyhelyszíneken rendezték meg a Stoke Mandeville-i játékokat. Ettől kezdve az olimpia évében mindig megrendezik a paralimpiát is, melyen 1976 óta a kerekesszékes sportolók mellett részt vehetnek végtagsérültek és látássérültek is.

Ezt is szeretjük