Frankhiteles vagy? Erre számíthatsz a következő hónapokban
Jön az IMF, de ez milyen hatással lesz a forint árfolyamára? Elemzők a várható hatásokról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már hivatalos, megkezdhetjük a tárgyalásokat az EU-IMF párossal a Magyarországnak nyújtandó gigahitelről. A tárgyalásokról szóló hírek hónapokig meghatározták a forint árfolyamának mozgását, egy-egy bejelentésre tartalomtól függően erősödött vagy gyengült a forint, ami vagy bosszúságot, vagy egy kis megnyugvást hozott a devizehiteleseknek.

Az euró péntek délután 289,15 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, a svájci frank árfolyama pedig 240,70 forinton állt péntek délután.

A piac már beárazta

Rossz hír, hogy elemzők az MTI-nek elmondták, túl nagy kilengésekre ezután sem kell számítani, a piac már beárazta az IMF/EU-tárgyalások nyári kezdetét, így az unió és a valutaalap küldöttségének július 17-ei budapesti érkezéséről szóló pénteki bejelentést várhatóan nem követi jelentősebb piaci erősödés hosszabb távon.

Az MTI szerint a citybeli szakértők egybehangzó álláspontja az, hogy innentől a tárgyalások során valószínűleg felmerülő vitákra figyelnek, ezek közé tartozhat például a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése az MNB-re, valamint az egységes személyi jövedelemadó.

Lesznek viták

Ezzel kapcsolatban Varga Mihály, az EU-IMF tárgyalásokért felelős miniszter azt mondta, ha a tárgyalások során a magyar gazdaságpolitika alapelemeit érintik, akkor el fogják mondani, hogy a kormány erről másképp vélekedik. Úgy fogalmazott: meglátják, hogy lehet-e kompromisszumot kötni, mindenesetre ők azzal a nyitottsággal fognak a tárgyalóasztalhoz ülni, amit korábban ígértek.

Varga Mihály elmondta azt is, biztos abban, hogy a tranzakciós illeték ügye elő fog kerülni a megbeszéléseken.

A miniszter szerint el fogják mondani: eddig inkább az volt a furcsa, hogy miközben a bankok nagy része fizetett bankadót, ebből a jegybank kimarad. Ezért most a kincstár és a jegybank bevonása helytálló kezdeményezése a kormánynak. Varga Mihály szerint ebben a kérdésben lesz vita, de úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy ezen múlna a megállapodás megkötése.

Július 25-éig lesznek Budapesten

A tárgyalódelegáció július 25-éig lesz Budapesten, az egyeztetéseket augusztus végén folytatják majd - közölte a tárca nélküli miniszter.


Ezt is szeretjük