Beintett az IMF: Varga elárulta, szerinte ki a hibás
A valutaalapnak nem tetszenek az új megszorítócsomagok. Az IMF-ügyi miniszter az EU-t okolja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió meg fogja várni a 2013. évi költségvetés elfogadását, és ezt követően, decemberben lehet újabb fejlemény a jelenlegi tárgyalási szakaszban - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Idén már nem lesz megállapodás

A magyar tárgyalódelegáció vezetője egyben elmondta: kicsi a valószínűsége annak, hogy az idén hitelmegállapodás szülessen.

Varga Mihály, fotó: MTI

Mint mondta, az, hogy 2013-ban hogyan alakul a helyzet, nemcsak a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseitől függ, hanem attól is, hogy az euróövezetben milyen döntések születnek,. Varga Mihály az interjúban leszögezte: a tárgyalások sohasem szakadtak meg, és azoknak sok formája lehet, így személyesen és telefonon is tartja a kapcsolatot a magyar delegáció, illetve a nemzetközi szervezetek delegáltjai.

Az IMF nem elégedett

Varga Mihály elmondta, éppen a múlt héten tárgyalt személyesen az IMF kijelölt főtárgyalójával, ami már csak azért is furcsa, mert a tárgyalások dacára a kormány olyan intézkedéseket jelentett be, amelyek egyáltalán nem tetszenek az IMF-nek.

Erre utal a Nemzetközi Valutalap közleménye, melyben azt írják, Magyarország által az elmúlt hetekben bejelentett több gazdasági intézkedés nem fenntartható jellegű, és nem segíti a növekedést. A közlemény szerint a magyar kormánynak kiegyensúlyozottabb intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek fenntartható módon csökkentik a költségvetési hiányt, és szerkezeti reformokkal kombinálva a gazdaság egészére kiterjedő növekedést tesznek lehetővé.

Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti irodájának vezetője közölte: mint korábban kifejtették, a költségvetési kiigazításhoz jobban kiegyensúlyozott konszolidációra van szükség az ad hoc intézkedések helyett.

- A kormány a jövő évi költségvetést készíti, és nyilvánvalóan kíváncsiak vagyunk a partnereink elvárásaira, hogy milyen konkrét intézkedéseket javasolnak ők a 2013-as költségvetésbe. Mi pedig elmondjuk, hogy mi hogy látjuk, milyen gazdaságpolitikai döntésekre van szükség - közölte Varga Mihály. 

A magyar tárgyalódelegáció vezetője leszögezte: nem vált feleslegessé a megállapodás megkötése, és egyben utalt Orbán Viktor miniszterelnök pénteki nyilatkozatára, miszerint a magyar kormány szándéka változatlan, azaz szeretne megállapodni.

Varga Mihály kérdésre válaszolva hangsúlyozta: van előrelépés, hiszen annak tekinthető az is, hogy az ország pénzügyi pozíciója jobbá vált. Ezt az IMF és az EU is elismeri - tette hozzá. A miniszter elmondta: amivel gond van, vagy gond lehet, az a növekedés összetétele, hiszen amikor azt mondják, hogy fenntartható-e a növekedés, vagy milyen egy intézkedés minősége, akkor igazából az e körüli vitáról van szó. Példaként említette, július óta nem titok, hogy a bankadó kivezetése vagy fenntartása olyan vitakérdés, amiben más a kormány, illetve a valutaalap és az EU álláspontja.

Az EU a hibás

Varga Mihály elmondta: aki az elmúlt hetekben, hónapokban figyelte az eseményeket, az láthatta, hogy alapvetően az EU kényszerítette Magyarországot olyan lépésekre, amelyek egyébként az IMF rosszallását váltották ki.

- Ha az EU azt mondja, hogy körömszakadtunkig ragaszkodnunk kell a 3% alatti hiány eléréséhez, akkor a növekedés összetétele nyilvánvalóan valamilyen szempontból sérülhet - tette hozzá.

- Itt is ellentmondás van a két tárgyalópartnerünk, az EU és az IMF között - mondta Varga Mihály.

Ezt is szeretjük