Végtörlesztés: ennyit nyertek a képviselők

Kocsis Máté 40 milliót végtörlesztett

Ahogy megírtuk, a képviselőknek nagyon jól jön a lehetőség.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amint arról lapunk elsőként beszámolt, az országgyűlési képviselőknek nagyon hasznos lehet a végtörlesztés, többük ugyanis devizában adósodott el. A Fidesz 225 tagú parlamenti képviselőcsoportjában 152 főnek van tartozása, összesen több mint 1,5 milliárd forintnyi értékben, az 58 fős MSZP-frakcióból 37 politikusnak van hitele, a jobbikos, LMP-s, KDNP-s képviselőknek pedig az 50%-a fizet vissza valamilyen banki kölcsönt.

Cikkünk megjelenése után az MSZP elnöke, Mesterházy Attila közölte, javasolni fogja, hogy a képviselők ne élhessenek a lehetőséggel. Az ötletet először támogatta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, végül a passzus mégsem került bele a törvénybe.

A nagyon tiltakozó szocialisták azért mégiscsak végtörlesztettek

Az Origo cikkéből kiderül, ezzel a Fidesz nagy szívességet tett, ugyanis a tiltakozás ellenére a szocialisták is éltek a lehetőséggel. Így tett a korábban MSZP-s, ma már DK-s Vadai Ágnes, aki 23,9 milliós hitellel rendelkezett, bár azt nem lehet tudni, hogy ennek mekkora része volt forinthitel. A politikus az Origónak elmondta, két forrásból, férje önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításából, valamint forinthitelből törlesztette házastársával közös devizahitelét.

Iváncsik Imre volt szocialista nemzetbiztonsági államtitkár szintén nem árulta el a lapnak, mekkora összeget végtörlesztett, 2010-es vagyonnyilatkozatában mindenesetre devizanem meghatározása nélkül egy 7,5 millió forintos tartozást szerepeltetett. Az ugyancsak szocialista Gőgös Zoltán állítása szerint egy négy évvel ezelőtt felvett 5 millió forintos svájcifrank-hitel után fizetett ki 6 millió forintot múlt év végén. A végtörlesztést ingatlaneladásból fedezte.

A szocialistákat egyébként lapunk is megkérdezte, az MSZP sajtóosztálya azt közölte: ebben az ügyben az MSZP hivatalos álláspontja, hogy az "idei" képviselői vagyonnyilatkozatokban fellelhető lesz minden ilyen jellegű információ. Hivatalos forrásként felhasználható, amint nyilvánosságra hozza az Országgyűlés Hivatala.

Kocsis Máté 40 milliót szedett össze a végtörlesztéshez

A szocialistákhoz hasonlóan a fideszesek is kihasználták a saját maguk által teremtett lehetőséget. Kocsis Máté hajléktalanügyi referens az Origo információi szerint összesen 40 millió forintot fizetett vissza, és ezzel mintegy 15 millió forintot takarított meg. Az összeget Kocsis két ingatlan eladásából, egy édesanyjától kapott 15 millió forintos kölcsönből, valamint készpénzben lévő megtakarításaiból teremtette elő.

Halász János ugyanennyit fizetett vissza, így ugyanannyit spórolt, mint Kocsis Máté. Az államtitkár megtakarításaiból, családi segítséggel és egy új forinthitellel fedezte a 40 milliós számlát.

Rogán Antal 10 millió forintot váltott ki, amit saját megtakarításból, illetve forinthitelből teremtett elő, Vejkey Imre forinthitelből végtörlesztett, a képviselőnek mintegy 20,7 millió forintot kellett kifizetnie.

Csenger-Zalán Zsolt 8 milliós hitelét forinthitelből váltja ki, Spaller Endre pedig nem árulta el, honnan volt arra pénze, hogy kiváltsa 4,5 millió forintos hitelét.

A legnagyobb adósok hallgatnak

Bár az Origo mindenkit megkérdezett, a képviselőknek kevesebb mint harmada válaszolt csak kérdéseikre, és éppen a legnagyobb adósok hallgatták el, hogy hozott-e nekik hasznot a parlamentben tavaly megszavazott kedvező árfolyamú végtörlesztési lehetőség - derül ki a cikkből.

Hallgat az ügyben az 58 millió forintos hitellel rendelkező Kósa Lajos, a 35 milliós hitellel rendelkező szocialista ifjabb Bárándy Gergely, a szintén szocialista Tóth József, akinek 67 millió forintnyi devizahitele van. A XIII. kerületi polgármester mindössze annyit tudatott munkatársán keresztül a lappal, hogy a vagyonbevallásában feltüntetett tartozás nem a saját hitele, hanem "családtagjainak nyújtott kezességvállalás".

Akik nem éltek vele

A cikkből kiderül, a fideszesek közül nem élt a lehetőséggel Lázár János, Varga Mihály, ahogy Orbán Viktor sem, aki már korábban kifizette hitelét. Nem végtörlesztett a DK-s Gyurcsány Ferenc, a szocialista Hiller István és a szintén szocialista Burány Sándor.

Ezt is szeretjük