Íme, 3 valóban balszerencsés szám

Milyen erő rejlik mögöttük?

Tudod, hogy miért cserélik le az afgánok a rendszámukat? És Japánban miért nincs 4-es kórterem?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a modern számmisztika szerint nincsenek kimondottan balszerencsés számok, a hiedelmek követői másképp gondolják. Míg az európai kultúrában a 13-ast illeti a kitüntetett szerep, minden tájnak és területnek megvan a maga elátkozott száma.

Ezek sokszor épp attól válnak balszerencséssé, hogy hisznek bennük - ekkor valóban katasztrófákat tudnak okozni. Nézd meg, mely számok versenyeznek a 13-assal!

4-es

Több balszerencsés esemény történik a hónapok negyedik napján, mint máskor - erre a következtetésre jutottak a San Diegó-i Egyetem szociológusai, akik azt is megállapították, hogy ezen a napon 7%-kal többen kerülnek szívbetegséggel kórházba, mint a hónap más napjain. Legalábbis azok közül, akik kínai vagy japán felmenőkkel rendelkeznek.

A 4-es legendája ugyanis a távol-keleti kultúrákban gyökerezik, állítólag azért, mert a japán és a kínai nyelvben ez a szó azonos alakú a halál szóéval. Ezért aztán sok japán kórházban nincs is negyedik emelet és négyes számú szoba. Ugyanakkor a szociológusok is úgy tartják, könnyen előfordulhat, hogy a 4-eshez kapcsolódó félelmek valóban bevonzzák elképzelésük tárgyát, és önbeteljesítő jóslatként működve valóra válik a szerencsétlenség. Az egyetlen megoldás, ha valaki nem ad hitelt a baljós gondolatoknak.

9-es

A 9-es átka a klasszikus zene történetéhez tartozik. Sokáig úgy tartották, hogy a kilencedik szimfónia a zeneszerzők végzetes, utolsó darabja, vagyis a szerző arra rendeltetett, hogy meghaljon, mielőtt befejezné a tizediket. Így különösen merésznek számított az, aki belevágott a tizedikbe is, hiszen ezzel a sorsát kísértette, és sokan voltak, akik tudatosan vagy véletlenül meg is álltak a kilencnél. Az "átok" működésének Beethoven a leghíresebb áldozata, őt követi Gustav Mahler, de Schubertet, Dvořakot, Brucknert vagy Vaughan Williamst is példaként említik.

39-es

Az afgánok 13-asa a 39, melynek balszerencsés voltára egyesek itt is a kiejtéséből következtetnek. A szó halott tehenet jelent, és a szlengben a prostituáltakra használják, akik megbélyegzetteknek számítanak, és bajt, sőt, akár halált is hozhatnak az ember fejére. Szégyen, ha valakinek az ajtaján vagy a házán a 39-es díszeleg, és költséget nem kímélve a rendszámot is igyekszik lecserélni tulajdonosa, ha az 39-essel fertőzött.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Többen úgy tudják, a babona Herat tartományból indult el, ahol régóta tabunak számít. Egy összeesküvés-elmélet szerint viszont az egész 39-es mizériát az autómaffia tagjai találták ki, hogy olcsóbban juthassanak hozzá a 39-es rendszámú kocsikhoz, melyeket aztán drágábban adhatnak tovább a lecserélt rendszámmal.

Neked van balszerencsés számod?

Ezt is szeretjük