Gyerekmese vagy inkább horror? 9 klasszikus fabula eredeti története

Amit manapság tündérmesének hívnak, egykor korántsem volt olyan tündéri.

Ijesztő mesék
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A mesék gyermekkortól kezdve fontos szerepet töltenek be az emberek életében, hiszen az egészséges szellemi, mentális és érzelmi fejlődés szempontjából egyaránt fontosak. Kutatások szerint ráadásul azok a gyermekek, akiknek rendszeresen mesélnek, egyebek mellett élénkebb a fantáziájuk, és kritikusabban szemlélik a világot.

Hamupipőke, Csipkerózsika, Jancsi és Juliska. Pár ismert tündérmese, melyek értékes leckéket adnak kicsiknek és nagyoknak, a cselekmény végén pedig a jó mindig győzedelmeskedik a gonosz felett. Eredeti történetük azonban inkább horror, mint gyerekmese.

Ijesztő mesék

Maria Tatar, a Harvard Egyetem német mese és mitológia professzora szerint a régmúlt idők mesemondói, mint mondjuk a Grimm fivérek, nem tartották különösebben fontosnak a gyermekek lelkivilágát. Helyette azt szerették volna, ha mielőbb rájönnek, a világon van jó és rossz, és mindenki azt kapja, amit megérdemel. Ettől függetlenül kegyetlen módját választották a tanításnak, mert véres, erőszakos történetként ábrázolták korunk legismertebb meséit.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük