Így vetnének véget a képviselők trükközésének
Saját emberét is megizzasztaná az LMP
Ha elfogadják a szigorítást, az LMP-s Szilágyi sem kapna lakástámogatást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az LMP felszámolná "a mostani átláthatatlan és mutyizásra lehetőséget teremtő képviselői javadalmazási rendszert" - közölte szerdán az MTI-vel az ellenzéki párt, hozzátéve: javaslatuk értelmében "a képviselők saját bőrükön éreznék a magyar gazdaság alakulását, a lógósok nem kapnának pluszjuttatást, és megszigorítanánk a lakástámogatást is; utazáshoz bérlet is lenne, benzinpénz luxusautóhoz nem járna".

Az LMP szerint a képviselői fizetésnek arányosnak kell lenni az ország gazdasági teljesítőképességével, ezért azt javasolják, hogy az alapdíj meghatározásánál az előző évi, nemzetgazdasági szintű bruttó átlagbér háromszorosát vegyék figyelembe.

Szigorítanák a pluszjuttatásokat is

Ezenfelül csak az kaphatna javadalmazást, aki a parlamenti munkában tevékenyen részt vesz: ezért javasolják, hogy bizottsági pótdíjat csak azok a képviselők kaphassanak, akik az ülésekről nem hiányoznak - írja közleményében Szilágyi Péter képviselő, hozzátéve, hogy megszüntetnék a bizottsági helyettesítés lehetőségét.

A fenntarthatóság érvényesítése jegyében az utazási költségtérítés meghatározása során az LMP vonzóbbá tenné a közösségi közlekedést: a képviselőknek választaniuk kellene a közösségi közlekedés és a benzinkártya között, az utóbbi esetén azonban csak 1600 köbcentis autó fogyasztásáig számolhatnának el üzemanyagpénzt.

Javasolják továbbá, hogy a politikus csak akkor legyen jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított lakásra, ha ő, vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem rendelkezik lakócélú ingatlannal a fővárosban.

Az LMP egy másik képviselője, Szilágyi László is elismerte már korábban, hogy a jelenlegi lakhatási támogatási rendszer nem működik jól - tette ezt mindazért, mert kollégánk megkérdezte tőle, miért veszi fel a támogatást, ha van budapesti lakása. Ha szeretnéd elolvasni a többi képviselő bicskanyitogató magyarázatát is arról, miért teszik zsebre jogosulatlanul a havi 115 900 forintos támogatást, kattints ide.

Az LMP azt indítványozza, hogy legfeljebb 60-70 négyzetméteres ingatlant lehessen bérelni a képviselők számára.

Szilágyi Péter szerint miután Lázár János Fidesz-frakcióvezető eredeti javaslatát a javadalmazási albizottság "alaposan felpuhította", így azt az LMP ebben a formában támogatni nem tudja.

Jövő hétre elkészülhet az új koncepció

Rubovszky György, az albizottság kereszténydemokrata elnöke hétfőn az MTI-nek azt mondta, várhatóan jövő hétre elkészíti az Országgyűlés felelős albizottsága a képviselői javadalmazásról szóló koncepcióját, és leteszi azt az alkotmányügyi bizottság asztalára - a kodifikációs munka ezután kezdődhet.

Az országgyűlési képviselők fizetéséről szóló új szabályozás előkészítésére október 18-án alakult albizottság az alkotmányügyi bizottságon belül. Az albizottság Lázár János fideszes frakcióvezető koncepciójából kiindulva dolgozza ki javaslatát.
A testület november 7-ei ülésen elhangzottak szerint várhatóan olyan országgyűlési határozati javaslat kerül a Ház elé, amely a helyettes államtitkári javadalmazással egyező tiszteletdíjat biztosítana a képviselőknek - ez jelenleg csaknem havi bruttó 750 ezer forint -, egyezően a Lázár-féle koncepcióval.

A kiinduló dokumentum azonban további pénzbeli juttatást nem biztosított volna, az albizottság viszont módosítana ezen. Többségi álláspontjuk szerint az alapilletmény 20%-a járna a képviselőknek pluszban egy rendes bizottsági tagságért, a kiemelt bizottsági tagságért pedig annak 30%-a. A második bizottsági tagságért plusz 10% lenne a díjazás, a vizsgáló- és eseti bizottságokért pedig 5%. A bizottsági elnökök ezen felül plusz 30%-ra lennének jogosultak, az alelnökök pedig további 20%-ra.

Az Országgyűlés jegyzőinek pluszjuttatása az alapilletmény 30%-a lenne, és a tisztséget úgy vennék figyelembe, mint első bizottsági tagságot. Az Országgyűlés alelnöke pluszban az alapilletménye 70%-át kapná, az Interparlamentáris Unió elnöke plusz 40%-ot, alelnöke 20%-ot.

Ezt is szeretjük