Így kérj fizetésemelést!
3 dörzsölt tipp
A jelenlegi gazdasági helyzetben nem könnyű elérni, hogy a főnököd emeljen a fizetéseden. A következő tanácsokkal azonban sikerülhet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fizetések mértékének kérdése minden munkaadó gyenge pontja - legfőképpen a mostani kedvezőtlen gazdasági helyzetben -, ezért nem meglepő, ha maguktól igen ritkán ajánlják fel az emelést.

Kérned kell, bármennyire is nehéz, ráadásul az sem mindegy, hogy hogyan teszed! Érzelmeknek és vicceknek itt nincs helye, hiszen üzletről van szó. Ha adnak is, nem azért teszik, mert kedves és csöndes vagy, hanem, mert hasznos munkaerőnek bizonyulsz, akit megéri a cégnél tartani.

Légy tisztában önmagaddal!

Ne felejtsd el, nem azért alkalmaztak annak idején, mert munkát akartak neked adni, hogy te is érvényesülhess a pályán, hanem azért, mert úgy látták, a tudásoddal, a kreativitásoddal és a munkabírásoddal jó munkaerő lehetsz, akivel csak nagyobb haszonra tehet szert a cég. Amikor fizetésemelésen gondolkodsz, akkor is ezt tartsd szem előtt, és ne arra gondolj, hogy már évek óta ugyanannyit keresel, és többre lenne szükséged.

Először gondold végig, hogy eleget teszel-e az alapvető elvárásoknak: mindig pontosan érkezel, valóban kifogástalanul végzed a munkád, megfelelően lelkes és motivált vagy? Ha ugyanis már ezen kritériumoknak sem felelsz meg, jobb, ha búcsút intesz a nagyobb fizetés gondolatának.

Ha azonban tényleg jól végzed a munkád, ráadásul számos sikert könyvelhettél el az utóbbi időben, akkor valóban helyénvaló a fizetésemelés iránti vágyad: az elért eredményeidet és sikereidet írd össze, nyomtasd ki az ügyfelek dicsérő leveleit - ha kaptál ilyeneket -, és irány a főnök irodája!

A megfelelő időpont döntő fontosságú!

Ezért a főnököt ekkor még csak azért keresd fel, hogy időpontot kérj tőle. Soha ne támadd le akkor, amikor te úgy gondolod, ne rohanj utána a büfébe, ebéd közben pedig eszedbe se jusson.
Ha éppen egyedül van, kopogtass be hozzá, és kérdezd meg, mikor lenne ideje arra, hogy tanácsot adjon neked egy számodra igen fontos kérdésben. Ne erőszakoskodj, és ne kérleld, de a fellépésed határozott legyen, hogy tudja, komoly beszélgetésre számíthat.

Gondold végig!
Ha a cég köztudottan nincs a legjobb anyagi helyzetben, ráadásul az elbocsátási hullám is érintette, érdemes elgondolkodnod azon, hogy valóban jó-e az időzítés.

De mégis hogyan?

Ha azt szeretnéd, hogy a fizetésed emelkedjen, a beszélgetésről semmiképpen ne késs, és légy együttműködő a legmesszebbmenőkig! Ne erőszakoskodj, de ne is könyörögj, hagyd inkább, hogy a tények beszéljenek. Hivatkozz az addig elért sikereidre, illetve arra, hogy milyen előnyökhöz és mekkora haszonhoz jut a cég a munkád által!

Megemlítheted, hogy az ugyanebben a pozícióban dolgozók a munkaerőpiacon általában milyen bérezésben részesülnek, arra azonban soha ne hivatkozz, hogy a kollégáid mennyivel többet keresnek.

Ha a főnököd kategorikusan kijelenti, hogy jelenleg nem tud több fizetést biztosítani, akkor fogadd el, és gondolkozz el azon, vajon valóban megéri-e a jövőben is itt dolgozni. Ha azonban nem zárkózik el a kérdéstől, csupán jelenleg nincs lehetősége arra, hogy megemelje a fizetésed, akkor a saját érdekedben tisztázzátok a lehetséges időpontot.

Mennyi legyen?
Mindig nagy kérdés, hogy mennyit is kérj. A siker érdekében érdemes a realitások talaján maradni, illetve a munkaerőpiacon tapasztalható bérekhez igazodva megjelölni az összeget. Ritka, hogy a munkaadók azonnal rábólintanak az ajánlatra, ezért döntsd el előre, hogy mennyi az a minimum összeg, ami számodra még megéri.

Ezt is szeretjük